Облави в молитовних будинках: як у Росії проводять рейди проти мігрантів (ВІДЕО)

У Підмосков’ї силовики увірвалися до молитовного будинку, забрали мусульман, які перебувають у ньому — як мігрантів, так і російських громадян — до військової частини, де змушували підписати контракт з Міноборони. Ця історія набула резонансу, але насправді подібне відбувається не вперше. В останні місяці облави силовиків на мігрантів, зокрема в молитовних будинках, стали масовим явищем, передає FREEДОМ.

У Підмосковних Котельниках розгорнулося, мабуть, одне з наймасштабніших протистоянь мігрантів із місцевими жителями та силовиками — останні з травня 2023 року провели в районі сотні рейдів щодо приїжджих. За результатами затримань та перевірок документів депортували понад 7 тисяч іноземців, переважно із країн Центральної Азії. Нелегальних мігрантів вигнали з Росії, а тих, хто отримав російський паспорт, змушували стати на військовий облік або укласти контракт з Міноборони.

“Що стосується того, чи відомо про примусове вербування мігрантів, так, таке було відомо. Наприклад, частину іноземних громадян, мігрантів, будівельників із Середньої Азії привозили до Маріуполя нібито для проведення якихось будівництв житлових будинків тощо. А потім вони опинилися з автоматами на передовій. Я думаю, що це не поодинокий випадок. Це свідчить про те, що, звісно ж, їхнім безправ’ям користуються, зокрема й у таких цілях”, — заявив адвокат Микола Полозов.

Мігранти-мусульмани скаржаться: облави у молитовних будинках почастішали з літа цього року, а дії силовиків називають необґрунтовано жорстокими: можуть вигнати, а можуть і перцевим балончиком в обличчя бризнути.

“Уявляєте, там 150 людей читають намаз і вриваються 20-30 співробітників ОМОН. Може, не треба так? Говорили, що ми брудні, що ноги миємо у раковині для рук. Дуже грубо поводилися”, — розповів Самір, мігрант, у коментарі виданню The Insider.

“Я думаю, це все для війни, усі ці рейди. Вони так залякують, змушують вирушити на війну. Інакше депортація. А я не хочу. Не в значенні я, а всі наші. Я ж не росіянин, навіщо мені війна? Звісно, вони обіцяють громадянство, якусь суму. Але життя лише один раз дається. Тебе вб’ють — що ти з цими грошима робитимеш”, — розповів мігрант Сохроб у коментарі The Insider.

Формальним приводом для рейдів стали нібито скарги місцевих мешканців: їм не сподобалося, що влаштовані прямо в житлових будинках “мечеті” притягують “осіб неслов’янської зовнішності”, які, мовляв, поводяться неналежно. Противники мігрантів у травні навіть записували звернення до губернатора Підмосков’я та Путіна з проханням вжити заходів.

Ще одні ініціатори рейдів — так звані “Русская община”, “Северный человек” і “Сорок сороков” — це російські націоналістичні та православні угруповання. Саме боротьба з мігрантами стала консолідуючою силою прихильників цих об’єднань. Вони ще з літа активно просувають ідею депортації мігрантів чи залучення їх до участі у війні проти України. Найчастіше ролики з облавами до мусульманських молитовників з’являються ексклюзивно на каналах цих організацій із ксенофобськими коментарями. Все це наводить на думку, що вони з силовиками діють разом, зазначають експерти.

З настанням осені привід для занепокоєння з’явився і у вихідців із Центральної Азії, які легально живуть у Росії. Поліція у Білгороді, Санкт-Петербурзі, Краснодарському краї та Чувашії вже затримала десятки студентів, а також лікарів, які отримали російське громадянство, і доставила їх до військкоматів для постановки на облік.

Представники мусульманської громади Котельників після рейдів також звернулися до Володимира Путіна із проханням захистити їх від силових структур. Дії силовиків засудили голова Чечні Рамзан Кадиров та голова Дагестану Сергій Меліков. Експерти зазначають, що розкол на релігійно-етнічному ґрунті в Росії за останні півтора роки помітно посилився. Конфлікти, що почастішали, говорять про те, що Кремль уже не може взяти ситуацію під свій контроль.

Прямий ефір