Що може стати новими цілями для ATACMS, розповів Риженко

Андрій Риженко. Скріншот: uatv.ua

Капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу Військово-морських сил Збройних сил України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко розповів в ефірі FREEДОМ, яку шкоду ЗС РФ завдали удари ATACMS по аеродромах тимчасово окупованих Луганська та Бердянська.

“Ці вертольоти точно призначалися для вогневої підтримки російських військ, які зараз ведуть агресію проти України. Гелікоптери Ка-52 — це ударні гелікоптери, які дуже небезпечні для нас з точки зору боротьби з бронетехнікою. Тим більше, вони можуть завдяки своїй авіоніці атакувати відразу кілька одиниць бронетехніки. Ці одиниці знищені, і це точно зберегло нам десятки одиниць бронетехніки. Гелікоптер Мі-8 — це гелікоптер транспортний, він може нести взвод десантників для висадки, а також використовуватися як гелікоптер вогневої підтримки, якщо там встановлені консолі з некерованими снарядами”, — пояснив Риженко.

Гість ефіру наголосив, що завдяки цьому врятовано сотні життів українських військових.

“Також це підштовхне Російську Федерацію до того, що вони відсунуть свої аеродроми польові на дистанцію далі. І завдяки цьому буде можливість готуватися до атак цих гелікоптерів, якщо вони будуть проводитися. ATACMS — дуже важливі для нас, і ми серйозно послабили потенціал противника”, — сказав Риженко.

Спікер також зазначив, що порти Бердянська і Маріуполя на сьогодні становлять небезпеку для суден країни-агресора — кораблі, що входять до них, можуть стати новими цілями для ATACMS.

“Те, що ми атакуємо Бердянськ, показує, що ми можемо атакувати будь-яку точку на узбережжі Азовського моря. Тобто цей коридор, який забезпечує 75% російських поставок військових з РФ на окупований південь України, він зараз повністю прострілюється системами ATACMS. Ну, ракети дуже сильні. Ми це бачили на аеродромах”, — додав Риженко.

Читайте також: ATACMS — ще одна перейдена “червона лінія”, якій загрожував Путін, і черговий головний біль для нього — Лещенко

Прямий ефір