Скандал із тисячорублевою купюрою як ознака розколу в російському суспільстві — огляд (ВІДЕО)

Нова російська купюра. Фото: РІА Новини

Перевірити Центробанк на екстремізм вимагають православні активісти у Росії. Все — через нову купюру в 1 000 рублів. Через дизайн банкноти у РФ спалахнув скандал, а Центробанк заявив, що відправить купюри на допрацювання, повідомляє FREEДОМ.

Гроші — це не лише інструмент товарообміну, але й найважливіший соціокультурний елемент. З ними так чи інакше має справу кожна людина. Тому з давніх-давен влада використовує валюту, щоб донести до кожного свої політичні та ідеологічні цінності.

“Безперечно, гроші виступають майданчиком для просування певних ідей, пов’язаних із владою. Наприклад, слід наголосити, що Володимир Святий, коли вперше почав карбувати гроші на території нашої Української держави Русь, зобразив себе на троні й свій знак — тризуб. Саме це він хотів зобразити на монетах, щоби його піддані бачили й самого князя, і його символ”, — коментує історик, старший лейтенант Збройних сил України Олександр Алфьоров.

У своїй новій тисячорублевій купюрі росіяни побачили наругу над вірою. На її звороті зображені дві пам’ятки Казані — столиці Татарстану: вежа Сююмбіке та музей історії регіону. Сьогодні обидві споруди нерелігійні. Ось тільки на вежі — шпиль із півмісяцем. А на музеї, що колись був церквою, немає хреста. Дизайнери просто перенесли на банкноту фотографічне зображення будівель. Це викликало у поборників віри праведний гнів.

“Ви що там, товариші, зовсім страх втратили? На новій купюрі в 1 000 рублів зображаєте мінарет із півмісяцем, а купол православного храму без хреста. Не грайте з вогнем”, — обурився священник РПЦ, блогер Павло Островський у Telegram.

Обурена російська громадськість поскаржилася до Генпрокуратури, вимагаючи перевірити Центробанк за статтею про розпалювання ворожнечі та покарати винних посадових осіб.

Експерти тим часом кажуть, що фатальна тисяча оголила проблему розколу в російському суспільстві як за релігійною, так і національною ознакою.

Нетерпимість, ненависть та мілітаризм, які нав’язує громадянам країни Російська православна церква, у поєднанні з агресивною кремлівською пропагандою приносять дивовижні плоди. Чого варта нещодавня заява патріарха Кирила Гундяєва: “Росія залишилася вільною та незалежною завдяки ядерній зброї, яка створювалася під покровом преподобного Серафима Саровського”.

“Найсмішніше, кумедне в цих історіях те, що Росія, з погляду Конституції, є світською державою. Росія є поліетнічною державою. Росія є поліконфесійною державою… Я не виключаю, що це призведе до певних міжрелігійних зіткнень, зокрема між мусульманами та християнами, тому що радикалізація відбувається з обох боків”, — коментує кандидат філософських наук, доцент Національного авіаційного університету Валентин Гладких.

Ще абсурднішою ситуацію робить причина, з якої нову тисячу вирішили надрукувати: через санкції.

Друкарські верстати, фарби, а головне — елементи захисту вироблялися у Європі. Після початку повномасштабної війни Росії проти України ввезення обладнання та матеріалів заборонили, а запаси на складах закінчувалися. Тому в авральному темпі почали розробляти імпортозаміщені рублі. Щоправда, підробити їх тепер набагато простіше. На нових п’ятірках і десятках взагалі немає водяних знаків, а на великих банкнотах їх набагато менше, ніж раніше.

У цій ситуації знищити щойно надрукований випуск скандальної тисячі — недозволена розкіш. Але Центробанк покірно погодився надіслати неугодні РПЦ купюри на допрацювання.

Читайте також: Росія стоїть на порозі громадянської війни: аналітикиня спрогнозувала можливі сценарії транзиту влади

Нагадаємо, раніше аналітики неодноразово заявляли про розкол у російському суспільстві — у військовому середовищі, еліті, культурній спільноті.

Прямий ефір