Утримувати фокус на українських дітях стає дуже важко, — Рашевська про роботу з репатріації з РФ

Катерина Рашевська. Фото: Facebook/caterine.rachevska

Росія займається депортацією українських дітей уже 9 років. Весь цей час міжнародні майданчики Організації Об’єднаних Націй вважали ці депортації гуманітарними акціями РФ нібито для порятунку українських дітей. Тільки після ордера Міжнародного кримінального суду міжнародна спільнота глянула на те, що відбувається, об’єктивно — як на міжнародний злочин. Про це сьогодні, 13 жовтня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказала експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

“Їм потрібне було якесь рішення уповноваженого міжнародного органу, який є незалежним. І тому ми дуже вдячні Міжнародному кримінальному суду”, — зауважила Рашевська.

Водночас вона вважає, що на тлі ескалації в інших частинах світу тема депортованих українських дітей йде з фокуса уваги міжнародної громадськості. Правозахисниця наголосила, що це неприпустимо.

“Потрібно подивитися правді у вічі: після подій, які відбуваються в інших регіонах, інших частинах світу, зараз утримувати фокус на українських дітях стає дуже важко. Ми вже бачимо якесь мірило: хто з дітей більше страждає і хто з дітей є більш жертвою. Таке не повинно відбуватися, тому що злочини в інших частинах світу безпосередньо пов’язані з тим, що великий актор Російська Федерація порушує міжнародне право. Тому інші країни, інші суб’єкти вважають, що вони також можуть це робити”, — коментує експертка Регіонального центру прав людини.

Рашевська наголосила: “глибоке занепокоєння” спеціального представника ООН з дітей та збройних конфліктів Вірджинії Гамби нічим не допомагає українським дітям. Має бути план щодо їх повернення.

“Немає плану щодо Російської Федерації, не зрозуміло, чи підписала вона якийсь план дій, чи намагається взяти добровільні зобов’язання для того, щоб у тому числі повертати українських дітей — інформації немає. Отже, нічого немає, зусиль немає, тож, на жаль, ми спостерігаємо, що Російська Федерація продовжує вивозити українських дітей”, — заявила правозахисниця.

На її думку, зі зміною лінії фронту негативні тенденції щодо українських дітей лише посилюватимуться. РФ продовжить докладати зусиль, щоб утримати маленьких українців під своїм контролем, як це було минулого року після звільнення Харківської області та правобережжя Херсонської.

“Ми знаємо, що [уповноважена з прав дитини при президентові РФ] Марія Львова-Бєлова дуже хоче, щоб нічого не змінювалося і щоб у кожному окремому випадку батьки були змушені звертатися до неї. І щоб вона контролювала кожну нагоду повернення українських дітей. Чому вона так хоче саме цю схему, а не єдиний механізм повернення українських дітей? Це тому, що вона може деяким дітям забороняти повертатися, і ми знаємо таких дітей. Вони хочуть повернутись, але не можуть. Деяким законним представникам відмовлятимуть у такому поверненні та якісь додаткові умови висуватимуть. Тому для них дуже вигідно, коли все перебуває лише під їхньою владою”, — каже гостя ефіру.

Катерина Рашевська заявила, що вітає європейські зусилля та ініціативи, спрямовані на централізоване повернення депортованих українських дітей. На її думку, ефективним інструментом може бути міжнародний договір, за дотриманням якого слідкуватиме третя країна або міжнародна організація.

Читайте також: Правозахисники розширюють список підозрюваних у масовій депортації українських дітей: злочини РФ — на міжнародних майданчиках (ВІДЕО)

Нагадаємо, Регіональний центр прав людини з травня по вересень 2023 року задокументував 85 випадків переміщення українських дітей на так зване “оздоровлення”, а насправді — в табори перевиховання в Росії. Йдеться про переміщення 8 522 дітей.


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!“, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір