UEFA скасував скандальне рішення про повернення росіян у футбол — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: uefa.com

Російській збірній з футболу U 17 не дозволять брати участь у кваліфікації чемпіонату Європи. Раніше UEFA (УЄФА) дозволив їм брати участь у змаганнях під нейтральним прапором, однак це викликало обурення низки футбольних федерацій, насамперед, української. Детальніше — в матеріалі журналістів FREEДОМ.

28 лютого 2022 року головна футбольна організація разом із Союзом європейських футбольних асоціацій виключила збірну Росії з футболу з турнірів.

“ФІФА та УЄФА ухвалили рішення, що всі російські команди, збірні та клуби, мають бути виключені з турнірів ФІФА та УЄФА до подальшого повідомлення. Футбол єдиний у цьому питанні і висловлює повну підтримку людям, які страждають в Україні”, — заявили тоді в UEFA.

Через пів року УЄФА також призупинив участь усіх російських національних команд у європейських змаганнях. Причина все та ж — російська агресія проти України.

Після бану Москва неодноразово погрожувала перейти грати в Азіатську лігу. Поки не перейшла. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну футболісти РФ проводили матчі зі збірними Узбекистану, Ірану, Іраку, Єгипту та Катару. Також у Росії вже заплановані ігри з Камеруном і Кенією.

“Зрозуміло, що з ними можуть грати тільки ті, хто не розуміє глибини проблеми, Україна для них далеко і там щось відбувається, якась війна. Вони думають, що в цьому важко розібратися. Таким країнам здається, що тут головне — підтримати мир, мовляв, нехай собі грають, і ми з ними зіграємо. Але, насправді, вони підтримують тероризм”, — наголосив прессекретар національної збірної України з футболу Олександр Гливинський.

У вересні 2023-го УЄФА знову дозволив участь російських збірних з футболу для дівчат і юнаків до 17-ти років у турнірах. Виступати їм дозволили під нейтральним прапором. Однак 12 національних футбольних федерацій заявили: бойкотуватимуть усі змагання за участю російських команд.

“Збірні Латвії з футболу всіх рівнів не гратимуть із російськими командами, незалежно від місця проведення або форми представництва російських спортсменів”, — сказали в Латвійській федерації футболу.

Аналогічна заява надійшла від президента Польської футбольної асоціації Цезарія Кулеші.

“Я був здивований, почувши заяву виконкому УЄФА. Якщо російським збірним дозволять грати, то наші збірні не будуть із ними змагатися. Це єдине правильне рішення”, — наголосив він.

У результаті віцепрезидент УЄФА Карл-Ерік Нільсон подав у відставку, а організація відмовилася від свого рішення.

“Саме рішення було дивним, позаяк тоді було 14 груп по 4 команди, а вже деякі матчі розпочалися і кудись треба було додавати п’яту. Тому рішення було доволі суперечливим. Мені вдалося дізнатися, що серед членів виконкому були президенти певних національних асоціацій, які висловилися, що це недоречне рішення. Це можна вважати маленькою перемогою”, — прокоментував Олександр Гливинський.

Українська асоціація футболу в заяві зазначила, що необхідно й надалі боротися за продовження ізоляції Росії — компромісів бути не повинно.

Читайте такожРосійський спорт є частиною політики Кремля та інструментом пропаганди — розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше УЄФА (UEFA) вирішив повернути російські збірні у віковій категорії до 17 років у європейські турніри. Українська асоціація футболу засудила це рішення і заявила, що Україна не братиме участі в матчах із росіянами. 

Прямий ефір