На міжнародному рівні мають ухвалити документи про повернення депортованих до РФ дітей з України — думка

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Такого масового викрадення дітей, як в Україні, у світових конфліктах ще не було. На цьому сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ акцентував віцепрезидент Всеукраїнської фундації “Захист прав дітей” Олексій Лазаренко.  

За його словами, міжнародні правові норми про викрадення дітей регулюють поодинокі випадки.

“А такого масового прецеденту викрадення дітей з метою шантажу однієї зі сторін збройного конфлікту іншою — ще не було. Тому дуже важливо, щоб Парламентська асамблея Ради Європи рекомендувала або на рівні європейського міжнародного права були ухвалені якісь регламентаційні документи. Це дуже важливо, тому що тоді Україна матиме всі підстави для того, щоб притягнути до відповідальності країну-агресора”, — вважає Лазаренко.

Він зауважив, що навіть якщо Росія не ратифікує міжнародні документи, все одно після перемоги України можна буде притягнути до відповідальності всіх, хто винен у депортації дітей.

Читайте також: Вкрадені діти: як РФ стирає ідентичність маленьких українців (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) триває осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), на якій одна з ключових тем — Україна. Другий день тривають дебати, як повернути депортованих Кремлем українських дітей з тимчасово окупованих територій і Російської Федерації.


Допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому можете і ви. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір