Ще один фронт, ще один ізгой на карті світу: чим війна в Ізраїлі вигідна Кремлю, пояснили експерти

Ізраїльські солдати займають позицію біля кордону із сектором Гази, південь Ізраїлю. Фото: ap.org

Ескалація конфлікту між Ізраїлем і Палестиною не може вплинути на відносини Європейського Союзу та України, запевняють у Єврокомісії. Проте експерти бачать у тому, що відбувається, чисту вигоду для Росії. Кремль може скористатися ситуацією як у рамках вторгнення в Україну, так і для дестабілізації ситуації в західному світі загалом.

Події в районі бойових дій розвиваються стрімко. Бойовики ХАМАС (палестинський ісламістський терористичний рух і політична партія, що править у секторі Гази) продовжують завдавати ударів по території Ізраїлю. У свою чергу армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції “Залізні мечі”. З обох сторін є загиблі та постраждалі.

Непередбачений удар — різка відповідь

Із сектора Гази 7 жовтня було завдано ракетних ударів по південних і центральних районах Ізраїлю. Десятки палестинських бойовиків на вантажівках і парапланах проникли з Гази на ізраїльську територію.

Ізраїльська влада офіційно заявила, що країна перебуває у стані війни. Оголошено мобілізацію.

За останніми даними, кількість загиблих в Ізраїлі перевищила 700 осіб, до лікарень потрапило понад 2,3 тис. осіб. Серед жертв — мирні жителі, десятки поліцейських і військових. Кількість жертв у секторі Гази сягнула 493. Поранення дістало понад 2,7 тис. осіб.

“Ми вступаємо в довгу і важку війну. Війна була нав’язана нам через смертоносну атаку ХАМАС. Перший етап закінчується в ці години знищенням більшості сил противника, які проникли на нашу територію”, — заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху.

За його словами, наступ на сектор Гази триватиме “без коливань і без перепочинку — до досягнення цілей”.

Після нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль більшість лідерів держав висловилися на підтримку Тель-Авіва.

Сили оборони України висловлюють підтримку і співчуття ізраїльському народу.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на події в Ізраїлі та наголосив, що країна має захищатися. Глава держави висловив співчуття всім, чиї рідні та близькі загинули від терористичної атаки, а також звернувся до українців, які перебувають в Ізраїлі.

Джо Байден розпорядився виділити додаткову військову допомогу Ізраїлю.

Єврокомісія призупинила фінансову підтримку палестинських структур і починає перегляд низки проєктів на тлі загострення конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС, повідомив єврокомісар із питань розширення і політики добросусідства Олівер Вархелі.

“Як найбільший донор палестинського народу, Єврокомісія розпочинає перегляд усього портфеля проєктів у сфері розвитку загальною вартістю 691 млн євро”, — написав Вархелі в соціальній мережі X (Twitter).

Єврокомісар пояснив, що це, зокрема, означає негайне припинення всіх виплат і перегляд усіх проєктів.

Читайте також: Ізраїль у стані війни: атаку ХАМАС і “російський слід” обговорюємо з експертами

Що тепер буде з допомогою Україні?

Військовий експерт Віктор Верцнер вважає, що є непрямий зв’язок між війною в Україні і тим, що відбувається сьогодні в Ізраїлі.

“Цю операцію ХАМАС планував і нею керує Іран. У цьому немає сумнівів. А Іран є союзником Росії і постачає Росії зброю, щоб вбивати українців. Ось такий непрямий зв’язок… Частина світової спільноти зараз буде зациклена на конфлікті в секторі Гази. Це не йде на користь Україні. Тому чим швидше цей конфлікт закінчиться, тим краще буде, зокрема і для України”, — зазначив експерт в ефірі телеканалу FREEДOM.

Читайте також: Українка розповіла про ситуацію в Ізраїлі та показала сховища — включення з Хайфи (ВІДЕО)

Події, що відбуваються у світі, такі як ескалація конфлікту між Ізраїлем і Палестиною, не можуть перешкодити наданню Євросоюзом допомоги Україні, заявив офіційний представник Єврокомісії Ерік Мамер.

“Не думаю, що, що б там не було, зможе вплинути на підтримку, яку Європейський союз зобов’язався надавати Україні. Я це заявляю ясно і без будь-яких сумнівів”, — сказав прессекретар на брифінгу в Брюсселі.

Про це ж раніше заявила і голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Думки експертів

Чи справді Україні варто побоюватися згортання військової підтримки Заходу на тлі війни в Ізраїлі і чи цього очікує Росія, в ефірі телеканалу FREEДOM розбиралися:

  • Сергій Данилов, заступник директора Центру близькосхідних досліджень;
  • Еміль Шлеймович, редактор ізраїльського видання “Детали”;
  • Борис Тизенгаузен, політтехнолог;
  • Іван Варченко, експерт з питань національної безпеки;
  • Іван Ступак, військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.).

СЕРГІЙ ДАНІЛОВ: Якщо не діяти, новий світовий порядок буде сформовано в Москві, Тегерані та Пекіні

— Росія дуже багато інвестувала в підтримання відносин із ХАМАСом, з усіма палестинськими організаціями. Але з якогось моменту вони сегментували ресурси. Тобто щось для ФАТХа (Рух за національне визволення Палестини, — ред.), для західного берега був окремий трек російської політики та окремі ресурси. І щось для ХАМАСу окремо. У цих відносин дуже глибоке коріння ще з часів радянського КДБ. У Криму, в Перевальному за радянських часів діяла база, де готувалися палестинські бойовики для війни з Ізраїлем. І частина цих бойовиків пішла в ХАМАС.

Росія пробувала і підгодовувати ХАМАС, і “давати їм трибуну”. Тобто кожна зустріч у Москві — це додаткова трибуна. Вони приїжджали з Катару, Єгипту, де вони свого часу базувалися. У Кремлі координували свої дії з ХАМАСом дуже давно і дуже щільно.

Точно невідомо, наскільки Москва впливає на ХАМАС. Але точно ми можемо сказати, що у Росії є важелі впливу і є інформанти всередині ХАМАСу і “Хезболли”.

Вплив Росії, можливо, менший, ніж у Ірану, але він є. І російські спецслужби, і російські сходознавці дуже щільно співпрацювали і працювали з цими організаціями. Я думаю, що російська сторона знала про план атаки, наприклад, на Ізраїль зараз.

Незважаючи на те, що в Ізраїлі прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху має дуже близькі особисті стосунки з Путіним, російська сторона не попередила його і його уряд про те, що готується напад на Ізраїль.

ХАМАС потрібен РФ насамперед для того, щоб руйнувати світовий порядок. Росії вигідно, щоб не одна вона була ізгоєм, і щоб атака на світовий порядок була з різних сторін.

Зрозуміло, що ХАМАС не робив це самостійно. Спікери ХАМАСу прямо дякують Ірану за фінансову, військову, розвідувальну підтримку в здійсненні цієї операції.

І з погляду Росії, атака на міжнародний порядок з різних боків це добре, тому що це розмиває відповідальність і збільшує фронт.

Це атака не на Ізраїль, це атака на Захід в уявленні росіян. У Кремлі прямо говорять про те, що це відверне ресурси і увагу від України. І вони бачать у цьому свій шанс для того, щоб продовжувати свою агресію проти України.

Ми в Третій світовій війні, насправді. Але ні у Вашингтоні, ні в Брюсселі дуже не хочуть визнавати цей факт. Цей удар по Ізраїлю певною мірою має стати таким самим струсом, яким було вторгнення РФ 24 лютого.

Захід має прокинутися. Він має зрозуміти, що теорія керованої війни, яку вони застосовують до України, не працює. Не можна чайною ложечкою давати озброєння.

Не можна думати, що якщо ти не даєш щось, ти не провокуєш більше. Насправді треба просто виграти в Росії та Ірану. Я розумію, що у Вашингтоні та Брюсселі бояться цієї реальності — або ми, або вони.

Це не війна з Україною і не війна з Ізраїлем, це війна з Брюсселем і Вашингтоном. І в Тегерані, і в Москві саме так формулюють своє завдання. Якщо ви відступите тут, в Україні, ви програєте в Брюсселі та Вашингтоні.

І новий світовий порядок буде сформований у Москві, Тегерані та Пекіні. Те, що сталося в Ізраїлі, — це прямий результат російського вторгнення в Україну.

ЕМІЛЬ ШЛЕЙМОВИЧ: В Ізраїлю є необхідна зброя на відміну від України

— Я не можу заперечувати наявності кураторів у чиїх завгодно погонах. Москва співпрацює з ХАМАСом, Іран співпрацює з “Ісламським джихадом”. Усі вони співпрацюють між собою. Деякий час тому вони підписали між “Хезболлою”, Росією, Іраном і Сирією офіційний договір про взаємообмін зброєю і боєприпасами. Там “Хезболла” щось передає Росії. Тегеран щось натомість передає “Хезболлі”. Тобто це нормальна військова ситуація. Там заодно можуть бути і військові фахівці, які так чи інакше щось радять.

Але це жодним чином не може виправдовувати ізраїльську розвідку, бо це аж ніяк не перша і не позавчорашня поява іранських і російських воєнспеців на цих місцях.

Що може виграти від цього Росія? У російських пабліках поширюється зловтіха російських пропагандистів, були спроби порівнювати українців із ХАМАСом чи ІДІЛом.

Для Росії будь-який новий майданчик на тілі планети хороший. У Росії постійно роблять спроби зрівняти себе з Ізраїлем — нібито Москва, як і він, воює з терористом. Хоча це абсолютно зворотна аналогія.

Терористи вторглися на територію Ізраїлю, і терористи вторглися на територію України. У зворотний бік нічого не йшло. Можливо, у Кремлі розраховують, що зараз якимось чином відвернуто увагу від України. Але тут Америці та іншому Заходу нема на що особливо відволікатися.

Ясна річ, що і Байден, і слідом за ним Міністерство оборони США заявили, що будь-яку військову допомогу, яка Ізраїлю потрібна в цей момент, він отримає. Але в принципі, Ізраїль озброєний. Йому може знадобитися додатковий боєприпас. Йому, звичайно, потрібна розвідувальна інформація, але вони і так постійно обмінюються нею.

В Ізраїлю інша ситуація. Він не перебуває в становищі, коли терміново потрібно шукати десь танки, ППО або щось інше. Можливо, десь знадобиться посилення.

Припустити, що весь Захід зараз взагалі відвернеться від Росії і скаже: робіть, що хочете в Україні, а ми терміново захищаємо Ізраїль — це маячня.

Такого не буває ніколи і ніде. Не кажучи вже про те, що нормальні країни з нормальним аналітичним оснащенням своїх політичних рішень мають достатню кількість голів, щоб слідкувати за двома і більше полями бою.

БОРИС ТИЗЕНГАУЗЕН: РФ обдурить і зрадить будь-кого, якщо буде потрібно

— Удар було завдано максимально обачливо. Сотні терористів із Гази проникають на територію Ізраїлю. Для країни настали нелегкі часи. ХАМАС підтримується Іраном, бо без фінансової підтримки не зміг би існувати. Також його підтримує Росія. Нагадаю, в Росії є представництво цієї терористичної організації.

Ізраїль є офіційним партнером США. Він щороку отримує 3 мільярди доларів безповоротної військової допомоги.

Обережність із Росією ніколи до добра не доводила. Намагатися умиротворити скаженого агресора неможливо. Путін завжди обдурить, навіть даючи партнерські обіцянки або, як мінімум, на закритих зустрічах — він “кине” завжди, якщо йому це потрібно.

Читайте також: ХАМАС діє як Путін — коментар Фесенка 

ІВАН ВАРЧЕНКО: Кремль перекреслив свої відносини з Ізраїлем

— Росія активізувала свою агентуру в ХАМАС. Ізраїлю не допомогла його позиція, коли він намагався знаходити спільну мову з терористичною Москвою, не надаючи допомоги Україні в цій війні. Було очевидно, що Росія не цінуватиме стосунки, які намагаються запропонувати інші країни у форматі дружби, взаєморозуміння або нейтралітету.

Нейтралітет, якого дотримувався Ізраїль, не був гідно оцінений Кремлем, він з легкістю використав свої зв’язки з ХАМАСом і перекреслив усі свої відносини з Ізраїлем.

Я сподіваюся, що це стане якимось сигналом для тих країн, які намагаються загравати з Росією, намагаються тримати уявний нейтралітет. Зараз Росія і ХАМАС зробили ще один крок до того, щоб показати, що насправді світ розділений на держави, які сповідують терористичну імперіалістичну, загарбницьку політику по відношенню до інших країн.

ІВАН СТУПАК: Після Ізраїлю багато країн відкриють очі на дії Москви

— З’явилися повідомлення про те, що терористичне угруповання ХАМАС щиро дякує Ірану за надану матеріальну, грошову, методичну допомогу в організації терористичних актів проти Ізраїлю. Ми з вами знаємо, що буквально кілька місяців тому РФ закупила в Ірану велику партію безпілотників Shahed, які перейменувала на “Герань-2″ і якими тероризує Україну. І сума угоди називалася в 1,5 млрд доларів готівкою.

Тобто РФ своїми грошима профінансувала Іран, а той використовував ці гроші для закупівлі боєприпасів, для оплати праці найманців на території Палестини й атаки на Ізраїль.

Тому коли західні країни, розвідки складуть усі складові цього великого пазла, я більше ніж упевнений, що допомога Україні як мінімум залишиться незмінною, а як максимум вона збільшиться в геометричній прогресії.

РФ прямо підтримує терористичні атаки по Ізраїлю, здійснює вторгнення в Україну, підтримує квазіреспубліки “ДНР” і “ЛНР”, квазіреспубліки Придністров’я, Абхазію.

Коли “пил вляжеться”, це вплине позитивно на надання допомоги Україні з боку США, а також з боку тих, можливо, країн, тих політиків, які до останнього часу, можливо, займали якусь нейтральну позицію, а можливо, займали позицію в стилі “не все так однозначно, можливо, Росія і права”.

Читайте також: Можливі варіанти розвитку подій в Ізраїлі назвав експерт

Прямий ефір