Китайський дракон проти російського ведмедя: залежність РФ від КНР обговорюємо з експертами

Си Цзиньпин и Владимир Путин. Фото: apnews.com

Залежність Росії від Китаю продовжує посилюватися. Повномасштабне вторгнення РФ в Україну спричинило розрив з економічними ринками ЄС і США.

Китайський вектор дозволив утримати російську економіку від повного краху, але, на думку багатьох економістів, він заклав під неї бомбу уповільненої дії.

Згідно з даними Інституту німецької економіки (IW), із 2017 до 2021 року обсяг зовнішньої торгівлі КНР із РФ збільшився з 84 млрд доларів до майже 147 млрд доларів, тобто майже на 75%, а найбільшу частку в ній становили одяг, електроприлади та машини.

В імпорті частка торгівлі РФ і КНР почала серйозно зростати після 2008 року. Тоді Китай змінив Німеччину в ролі найбільшого постачальника товарів до Росії. У 2006 році частка КНР у російському імпорті була 9,4%, а у 2021 році — 24,8%.

За цей самий період в експорті частка Китаю збільшилася майже втричі, але з нижчими показниками: з 5 до 14%. Головним покупцем російських товарів Китай став у 2017 році. Експерти вважають, що це результат не тільки нарощування закупівель, а й падіння постачань із Росії до Німеччини та Нідерландів (Роттердам — найбільший порт Європи), що стало прямим наслідком анексії Криму і початком війни на Донбасі.

Як заявив глава Інституту країн з перехідною економікою при Банку Фінляндії Ііккі Корхонен, частка Китаю в російському імпорті до кінця 2022 року становила близько 40%. Аналогічну інформацію наводить і організація Trade Map, яку підтримує Міжнародний центр торгівлі ITC) — згідно з їхньою інформацією, ця цифра становить 39,3%.

При цьому, дані ITC охоплюють приблизно 75% імпорту. Частка Китаю в російському експорті нижча, але теж досить значна — 20,2%. За даними Trade Map, що враховує вже 95% експорту Росії, у І півріччі 2023 року на Китай припало 34,7% загального товарообігу Росії.

Читайте також: У Росії введуть систему соціального рейтингу громадян подібно до китайської – подробиці (ВІДЕО)

Про те, як залежить економіка Росії від Китаю в ефірі телеканалу FREEДОМ говорили:

  • Ілля Несходовський, економічний експерт;
  • Олег Пендзин, економіст;
  • Наталія Плаксієнко-Бутирська, експертка з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики;
  • Петро Бурковський, виконавчий директор Фонду “Демократичні ініціативи” ім. І. Кучеріва.

ІЛЛЯ НЕСХОДОВСЬКИЙ: Китай відстає від США та ЄС на 10-15 років

— Є дуже важливий напрям, [який Китай не може замінити]. Це, звичайно ж, високотехнологічне виробництво, наприклад, виробництво чипів. Китай останнім часом над цим дуже сильно працював. Але незважаючи на те, що він вкладає мільярд доларів у власне виробництво чіпів, він продовжує бути залежним.

Санкції, які було запроваджено США проти Китаю, неможливість продажу Китаю технологій та інших комплектуючих, необхідних для того, щоб вони почали виробляти чіпи, призводить до того, що Китай відстає від Європи і США десь приблизно на 9-10 років. Тобто ті технології, які необхідні для виробництва технологічного обладнання, на сьогодні у Китаю відсутні.

Відповідно, відсутність цих товарів у Китаю не дає можливість їх постачати і Росії. Тому Китай далеко не все може компенсувати в поставках товарів. КНР виробляє дуже широкий спектр різних товарів, які необхідні для будь-якої країни. У цьому плані Китай, завдяки своїй політиці, яку він проводив останні 30 років, самодостатній.

Але Китай, попри свої корпорації, які виробляють і смартфони, і комп’ютери, і інше, все одно відстає від Європи і від США. Відповідно, КНР не може постачати ці товари в Росію.

Крім цього, треба розуміти, що Китай хоче продавати виключно готову продукцію, і робить залежною Росію від своїх поставок. Тобто ви не зможете здійснювати імпортозаміщення з точки зору виробництва цих товарів у себе? Ви можете здійснювати імпортозаміщення тільки фактично купуючи товари не у Європи, а купуючи товари у Китаю.

ОЛЕГ ПЕНДЗІН: Усі країни будуть вкрай обережно ставитися до торгівлі з Росією

— Незалежно від того, приєдналася країна чи не приєдналася до санкційних обмежень, які на сьогодні приєдналися до санкцій проти РФ, будь-яка країна світу однаково бере активну участь у світовому поділі праці. Тобто, вона активно постачає свою продукцію в країни, зокрема і Євросоюзу.

І в принципі, потрапляння під вторинні санкції, пов’язані з постачанням товарів подвійного призначення і військової техніки у РФ, однозначно сильно вдарить по економіці цієї країни. Будь це велика економіка на кшталт індійської або китайської, або це буде якась економіка на кшталт Казахстану або Киргизстану.

Але в будь-якому разі потрібно розуміти, що це вкрай руйнівний для економіки процес. З іншого боку, є країни, які й так перебувають під санкціями. Для тих ненадійних партнерів, які перебувають під досить жорстким санкційним пресом, будь-який спосіб виходу на ринки є досить принциповим.

Тому саме ці так звані ненадійні партнери РФ, найімовірніше, і будуть тими єдиними партнерами з військово-технічного співробітництва, які теоретично можуть ще співпрацювати з нею. Усі країни, навіть ті, що не приєдналися, вкрай обережно ставитимуться до подібних контактів, щоб не потрапити під вторинні санкції.

НАТАЛЬЯ ПЛАКСІЄНКО-БУТИРСЬКА: Китай не розраховував, що Захід об’єднається для покарання Росії

— Я вважаю, що Росія не розраховувала на таку реакцію Заходу. У Росії в пам’яті був 2014 рік, коли з рук зійшли всі дії, які стосувалися окупації та Криму, Донбасу і війни. Ці санкції виявилися малоефективними.  Росія розраховувала, що такі ж легкі санкції виявляться з боку Європейського Союзу.

Крім того, згадаймо найсильнішу залежність Заходу від енергетичних ресурсів. І цей інструмент протягом тривалого часу був дуже важливим елементом. Путін розраховував, що європейські країни ніколи не зможуть швидко відмовитися від російських газу і нафти.

Насправді й Китай не розраховував на те, що Захід об’єднається з метою покарати Росію. Бо після виходу з Афганістану американських військ як у ЗМІ Китаю, так і у ЗМІ Росії, йшлося про те, що час Заходу нібито минув.

Це була ера Трампа, який дуже активно розвалював усі можливі партнерства. Це стосується і безпеки з НАТО, і економічних відносин з такими партнерами як Європейський Союз.

Ну і повторюся, звичайно, Росія не розраховувала, що війна буде стільки часу тривати і виявиться для неї нелегким походом.

ПЕТР БУРКОВСЬКИЙ: Китай зараз грає роль посередника, але після поразки РФ у війні поставить її в повну залежність

— Від самого початку війни, як тільки все почалося, Китай нічого не заявляв. Тобто, він чітко став на бік агресора. І КНР була вигідна війна, в якій виграє Росія швидко, за допомогою бліцкригу, оскільки західні країни не готові до конфронтації, у них немає жодних аргументів проти голої сили, проти перегляду руйнації міжнародного права, принципів суверенності держав, на якому наполягає Китай, і що світ повертається в час, коли великі держави диктують свою волю малим і ділять світ на сфери впливу.

Ось цей світ потрібен Китаю, щоб, по-перше, потіснити західний вплив з Африки, з Перської затоки, з Латинської Америки, зміцнити свій вплив у країнах, де розташовані критично важливі для нього ресурси, як-от нафта, рідкісноземельні метали, ресурси для металургії тощо.

І, звісно ж, приготуватися до власних воєнних дій із захоплення Тайваню і примусу всіх держав, що межують із Китаєм — а це Південна Корея, Японія, В’єтнам і навіть Індія, — щоб вони змирилися з гегемонією Китаю в азійсько-тихоокеанському регіоні та погодилися з тим, що Китай контролює деяку частину Глобального Півдня.

Якщо Путін програє війну, то, звичайно, похитнеться й авторитет Сі Цзіньпіна. І тут вони вже б придумали для себе таку “подушку безпеки”. Ось із цією ініціативою представники Китаю вхопилися за цю ініціативу, щоб постаратися завершити цю війну. Але якщо Росія програє її, то завершити цю війну так, щоб Росія сильно не втратила ні території, ні якоїсь внутрішньої стабільності.

Вони спробують зіграти роль посередника, але зараз вони не збираються грати роль посередника. КНР стоїть чітко на позиції Росії. Але якщо Росія програє, вони постараються її врятувати, і таким чином поставити її вже в повну залежність від своїх рішень.

Читайте також: Китай почув США, поставки в РФ обмежені, — Несходовський

Прямий ефір