Тактика Путіна — погрожувати ядерною зброєю та одночасно торгуватися, — політолог

Російська міжконтинентальна балістична ракета "Тополь-М", здатна нести кілька ядерних зарядів. Фото: caspiannews.com

Заява голови Держдуми РФ Володіна про відкликання ратифікації договору про заборону ядерних випробувань — нова спроба ядерного шантажу. Про те, що Кремль їх повторюватиме і готуватиме нові ядерні погрози, раніше попереджав президент України Володимир Зеленський в одному зі своїх інтерв’ю. Наразі ці погрози пролунали у валдайській промові Путіна, який заявив про можливість повернення до ядерних випробувань. Тому до прогнозів та попереджень, які звучать з боку України, варто ставитися серйозно. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

Водночас, як зазначив гість ефіру, російський ядерний шантаж завжди супроводжується демонстрацією готовності торгуватись.

“Це улюблений інструмент Путіна — загрожувати однією рукою: мовляв, ми зробимо вам погано, можемо застосувати ядерну зброю, вже готуємось до цього, робимо деякі кроки. І водночас Путін показує, що він готовий торгуватись”, — коментує політолог.

Він нагадав, що у лютому, виступаючи перед Федеральними зборами РФ, Путін заявив, що Росія припиняє участь у договорі про обмеження стратегічних наступальних озброєнь. А вже наступного дня російське МЗС додало: хоча й припиняють, але дотримуватимуться.

“Тепер цей договір. Так, це дуже небезпечно. Якийсь час тому з’явилися публікації у низці ЗМІ, що і Росія, і Китай, і, можливо, США готуються до відновлення ядерних випробувань. Тепер Росія про це говорить офіційно. Ще один факт наведу. Буквально днями представник однієї з найближчих до Путіна олігархічних груп, один із братів Ковальчуків, який очолює Курчатівський інститут, а це ядерний інститут, сказав, що треба поновити ядерні випробування на Новій Землі… Після цього Путін робить таку заяву: Росія не виходить із договору, і Володін це теж заявив, що Росія відкликає ратифікацію. Це хитрий хід. Тобто, не повний вихід із договору, не відмова від нього. Ні. Відкликання ратифікації. І це теж сигнал, мовляв, ми можемо вийти із цього договору, а можемо й не вийти. Домовляймося”, — пояснює гість ефіру.

На думку Фесенка, ці маневри Путіна вже добре знайомі Заходу.

“Путін намагається силою або ядерними погрозами примушувати Захід до якихось домовленостей… Але ж це тактика, яка вже знайома на Заході. Тому, так, тут є певні ризики, безперечно. Але очевидно, що це путінський шантаж. Путін намагається шантажувати. Але водночас він зберігає шлях до відступу. І він показує, що хоче торгуватися. Тому не треба боятися ядерного шантажу Путіна. Потрібно робити поправку на специфічну путінську тактику”, — вважає Володимир Фесенко.

Читайте також: Ядерні випробування потрібні Кремлю, щоб перевірити придатність арсеналу — боєголовки можуть виявитися “брудними бомбами” — думка

Нагадаємо, раніше Володимир Путін заявив про успішні випробування експериментальної ракети з ядерною установкою і припустив, що Росія може вийти з договору про заборону ядерних випробувань, укладеного зі Сполученими Штатами.

Прямий ефір