В ОПУ розпочали переговори з Японією щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки

Переговори Японії та України. Фото: president.gov.ua

За дорученням президента України та керівника Офісу президента України (ОПУ) сьогодні, 7 жовтня, розпочато перший раунд переговорів із Японією щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України. Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу глави держави.

До складу української переговорної групи увійшли:

  • заступник керівника ОПУ Ігор Жовква;
  • заступник керівника ОПУ Роман Машовець;
  • заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький;
  • радник керівника ОПУ Олександр Бевз. 

Японія стала четвертою після США, Великої Британії та Канади державою, із якою Україна розпочала відповідні переговори.

“Початок двосторонніх консультацій із Японією є не лише підтвердженням нашого стратегічного партнерства, але й демонстрацією глобальної підтримки України, яка виходить далеко за межі Європи й Північної Америки. Символічно, що двосторонні переговори про гарантії безпеки Японія розпочала з Україною саме під час свого головування в “Групі семи” (G7)”, — наголосив Жовква.

Ці двосторонні гарантії для України є продовженням значної гуманітарної та фінансової допомоги, яку Японія надає з початку повномасштабного вторгнення Росії. Невід’ємною складовою частиною гарантій безпеки є також допомога в економічній відбудові України, яку додатково обговорюватимуть під час Конференції з питань відновлення України, що запланована на початок наступного року в Японії.

Сторони домовилися про подальшу координацію та узгодили план двосторонніх переговорів до кінця цього року.

Читайте також: Експерти ООН побували в селі Гроза після ракетної атаки росіян

Прямий ефір