Ядерні випробування потрібні Кремлю, щоб перевірити придатність арсеналу — боєголовки можуть виявитися “брудними бомбами” — думка

"Тополь-М": Фото: Vitaly V. Kuzmin/wikipedia

Бажання Кремля повернутися до ядерних випробувань продиктоване обґрунтованими побоюваннями щодо придатності арсеналу. Атомні бомби РФ цілком могли перетворитися на “брудні”. Таку думку сьогодні, 7 жовтня, висловив військовий експерт Олексій Гетьман у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Ядерна зброя має термін придатності. Він дорівнює приблизно 10 років. Річ у тому, що в ядерному заряді, що перебуває на зберіганні або вже в самій ракеті, відбувається ядерна реакція розпаду. Чистий уран, яким заряджена ця ракета, потихеньку стає не таким чистим, бо розпадається. Продукти розпаду залишаються усередині боєголовки й таким чином забруднюють уран. Може вийти так звана “брудна бомба”… Це та бомба, яка була атомною бомбою, але вона довго зберігалася, багато розпалося заряду, і там уже не може статися ланцюгова реакція. Розкид радіоактивних елементів буде, коли вона прилетить кудись, але ядерного вибуху не буде”, — пояснює військовий експерт.

За його словами, заряди у багатьох російських ракетах не змінювалися з часів розпаду СРСР — понад 30 років.

“Говорити про те, що всі боєголовки у них це не “брудна бомба”, а саме атомна бомба не доводиться”, — коментує гість ефіру.

На думку Олексія Гетьмана, сумнівний стан має щонайменше половина ядерного арсеналу РФ.

“Тому цілком можна зрозуміти, чому вони хочуть відновити ядерні випробування. Щоб перевірити, наскільки їхні ракети та їхні ядерні заряди ще можливі для використання”, — зазначив він.

Читайте також: “Навіщо робити ракету, яка летітиме до цілі 10 годин?”: чергову “суперзброю” РФ розвінчав військовий експерт

Нагадаємо, раніше Володимир Путін заявив про успішні випробування експериментальної ракети з ядерною установкою і припустив, що Росія може вийти з договору про заборону ядерних випробувань, укладеного зі Сполученими Штатами.

Прямий ефір