Для продовження і нарощування допомоги Україні з боку США необхідні нові рішення — аналіз дипломата

Олег Шамшур. Фото: liga.net

Для продовження допомоги США Україні потрібні нові рішення. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив надзвичайний і повноважний посол України, заступник міністра закордонних справ України (2004-2005 рр.), посол України в США (2006-2010 рр.), посол України у Франції (2014-2020 рр.) Олег Шамшур.

Він зазначив, що зараз російська пропаганда активно поширює брехливі наративи про послаблення підтримки США.

“Звичайно, зараз ситуація досить складна, якщо говорити принаймні про Сполучені Штати. Безумовно, те, що зараз немає спікера, та невідомо, коли він з’явиться, коли він стане до роботи, це все може позначитися на темпах надання допомоги Україні, тобто затвердження необхідних рішень Палатою представників США. Але, я думаю, що все-таки є ця двопартійна підтримка, про яку ми говоримо. Безумовно, треба уважно слідкувати за діяльністю невеликої, але дуже активної групи трампістів, які домоглися відставки Маккарті, і які, безумовно, робитимуть усе можливе для того, щоб ускладнити процес надання допомоги Україні. Але те, що є така, я б сказав, рішучість з боку адміністрації Байдена, — це дуже добре свідчить про те, що вона й надалі робитиме все для того, щоб забезпечити підтримку Україні та насамперед надання Україні зброї”, — вважає Шамшур.

За його словами, це унікальний випадок в історії, коли Палата представників Конгресу США відправила спікера у відставку.

“Це ключова фігура для того, щоб, скажімо, рухався весь законодавчий механізм Палати представників. Саме Палата представників і відіграє ключову роль у питаннях фінансування, у питаннях бюджету. Тобто в цьому плані, безумовно, це буде негативно позначатися на процесі надання допомоги Україні. Але я б ще раз хотів наголосити, що все-таки підтримка надання допомоги Україні в Конгресі є, і важливо, що в такому самому ключі та, я б сказав, ще більш активно діє адміністрація Сполучених Штатів”, — сказав дипломат.

На його думку, група республіканців продовжить шантажувати вже нового спікера Палати представників, а також, можливо, блокуватимуть постачання допомоги Україні.

“Безумовно, для того, щоб ця допомога і тривала, і нарощувалася, необхідні нові рішення. Судячи з усього, підтримка є, але зараз ситуація ускладнена тим, що немає Палати представників, яка нормально функціонує, і є ось ця група трампістів, яка й надалі буде, очевидно, намагатися шантажувати нового спікера й намагатися блокувати надання допомоги Україні. Але знову-таки, судячи із заяв і судячи з аналізу, є необхідна більшість для підтримки допомоги Україні і в Палаті представників, і в Сенаті Сполучених Штатів. Тому ситуація складна. Але є можливості для того, що вона вирішиться, скажімо, сприятливо для України, і допомога Україні буде продовжена”, — вважає Шамшур.

Читайте також: США не можуть допустити перебоїв у підтримці України — огляд заяв із Вашингтона (ВІДЕО)

Нагадаємо, вперше в історії Палата представників Конгресу США відправила у відставку свого спікера Кевіна Маккарті. Рішення про його відставку підтримали 216 членів Палати представників, 210 проголосували проти. Раніше Маккарті зумів домовитися про ухвалення тимчасового бюджету, чим відвернув загрозу шатдауну (призупинення роботи уряду США, — ред.) й водночас розлютив деяких своїх однопартійців. Один із них, представник Флориди Метт Гетц, вніс проєкт рішення про відставку спікера.

Прямий ефір