Ані Словаччина, ані Угорщина не зможуть змінити мейнстрим у ЄС навколо підтримки України, — Гончаренко

Роберт Фіцо. Фото: ap.org

Ані Словаччина, ані Угорщина не є локомотивами Європейського Союзу. Ці країни не зможуть змінити політику підтримки України, яку проводить ЄС. Таку думку озвучив народний депутат, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Олексій Гончаренко сьогодні, 4 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Коментуючи підсумки парламентських виборів у Словаччині, на яких переміг лідер проросійської партії Smer-SD Роберт Фіцо, депутат зазначив, що йому доведеться сформувати уряд, і не факт, що це станеться.

“Тут, як у будь-якої монети, є дві сторони. Давайте почнемо з боку хорошого. По-перше, Фіцо ще не сформував уряд. І не факт, що саме він його сформує. І не факт, якщо його сформують за участю цієї політичної сили, що сам Фіцо буде прем’єром. Його партія взяла 23%, але це не розгром, це не 50%, у нього немає власної більшості. Що там буде, яка коаліція — ми ще побачимо”, — зазначив Гончаренко.

Друге, на що звернув гість ефіру, завжди потрібно відрізняти передвиборчу риторику від реальних дій.

“Перед виборами Фіцо сказав кілька гучних речей. Наприклад, мовляв, ми не дамо більше Україні зброї із запасів словацької армії. Нам тільки потрібно чесно сказати, що словацькій армії більше немає чого дати Україні. Усе, що вона могла дати зі старих радянських запасів — усе це вже передано”, — зазначив нардеп.

Водночас, за його словами, сьогодні Словаччина ще робить внесок у виробництво певної номенклатури боєприпасів. Однак відбувається це за кошти Євросоюзу.

“Якщо Фіцо, наприклад, стане прем’єром і захоче це зупинити, це означатиме, що значна частина громадян Словаччини втратить роботу. Я ніколи не повірю, що Фіцо на це піде. Говорити можна що завгодно, але для нього критично важлива підтримка з огляду на, як я сказав, дуже низькі цифри на виборах”, — наголосив Гончаренко.

Але сама перемога проросійської партії на виборах у Словаччині — тривожний сигнал, вважає депутат.

“Це знімає певне табу. Так був один Орбан (прем’єр Угорщини, — ред.), який продовжував любити Путіна, і всім це було зрозуміло. Уже всі звикли. І ось з’являється ще одна країна. Звичайно, Словаччина, давайте скажемо чесно, з усією повагою до цієї країни, як і до будь-якої іншої, але це не Німеччина і не Франція, це країна з 5-мільйонним населенням. Вона не є локомотивом Євросоюзу, як і Угорщина. Вони не зможуть змінити цей мейнстрим у Євросоюзі, навіть якщо такий союз двох країн з українського питання намічається. Але як симптом, як сигнал, звук тривоги, безумовно, це звучить”, — сказав гість ефіру.

І Україні, і її союзникам необхідно робити висновки вже сьогодні для того, щоб не допустити російського реваншу у вільному світі, акцентував Гончаренко.

“Росія зніме з себе останню сорочку для того, щоб спробувати розколоти цю підтримку і об’єднання навколо України вільного демократичного світу”, — резюмував він.

Читайте також: Перемога партії Фіцо на виборах у Словаччині: чого очікувати Україні від можливої коаліції, розповів Ференс

Нагадаємо, на позачергових парламентських виборах у Словаччині, що відбулися напередодні, лідирувала популістська партія Smer-SD. Вона набрала майже 23% голосів виборців і випередила своїх головних суперників — ліберальну проєвропейську політсилу “Прогресивна Словаччина”, у якої приблизно 18%, а також лівоцентристську партію “Голос” із показником майже 15%.

Читайте також: Чи може Словаччина стати “новою Угорщиною” і як результат виборів у країні позначиться на Україні — розбір (ВІДЕО)

Прямий ефір