Шанси РФ повернутися до Ради ООН з прав людини є досить великими, — правозахисник

ООН. Фото: e-cis.info

На сайті Організації Об’єднаних Націй Росія вказана як кандидат на вибори членів Ради з прав людини на 2024-2026 роки. Голосування має відбутися 10 жовтня. Шанси РФ повернутися до РПЛ і провадити в цьому органі свою політику є досить великими. Таку думку сьогодні, 29 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський адвокат, засновник правозахисних проєктів “Команда 29”, “Перший відділ” Іван Павлов.

“Щодо повернення Російської Федерації до Ради з прав людини при ООН, то, на жаль, ці шанси досить великі через те, що на внутрішній кухні ООН не так багато конкурентів, які можуть скласти деяку змагальність при виборі членів РПЛ”, — вважає гість ефіру.

Правозахисник вважає, що повернення Росії до РПЛ може негативно вплинути на захищеність прав людини в рамках системи Організації Об’єднаних Націй.

“В органах Організації Об’єднаних Націй, зокрема у РПЛ, діють демократичні процедури. Там надають слово всім учасникам. Ці учасники мають право не лише щось сказати, а й можливість голосувати з тих питань, які ставляться до порядку денного засідання РПЛ та, відповідно, просувати якусь позицію. Знаючи, як діють дипломати — вони можуть перетягувати на свій бік інших учасників цього органу, обіцяти їм якісь бонуси, які Росія може надати у двосторонньому порядку — і через це деякі питання можуть “замилюватися”, можуть за ними виноситися рішення неочікувані й несподівані”, — пояснив побоювання правозахисник.

Водночас він зазначив, що ООН залишилася, по суті, єдиною міжнародною інституцією, куди росіяни можуть звертатися за захистом своїх прав, знехтуваних у національній системі. Після того, як громадяни РФ втратили право звертатися до Європейського суду з прав людини, єдиною можливістю залишився Комітет з прав людини при ООН.

“Він не присуджує компенсацій, але може ухвалити рішення про те, що на рівні національних судових органів було допущено порушення конвенції й, відповідно, зобов’язати переглянути ці рішення… Нині росіяни мають єдину можливість звернутися до структури Організації Об’єднаних Націй. Це ще більш неповоротка система, вона ще повільніша, але така можливість є, і росіяни почали нею користуватися”, — розповів Іван Павлов.

Читайте також: У Держдепі США відреагували на плани РФ повернутися до Ради ООН з прав людини

Нагадаємо, 7 квітня 2022 року Генасамблея ООН призупинила членство Росії у Раді ООН з прав людини через повномасштабну війну проти України. Відповідне рішення підтримали 93 країни, 24 держави проголосували проти та 58 утрималися. Після цього Генеральна асамблея ООН більшістю голосів проголосувала за обрання Чехії членом Ради з прав людини на місце, що звільнилося після припинення членства РФ.

Прямий ефір