“Дискредитація росармії”: що стає приводом для порушення кримінальних справ проти громадян у РФ (ВІДЕО)

Річард Роуз. Скриншот: uatv.ua

Від початку повномасштабного вторгнення до України у РФ до кримінальної відповідальності за антивоєнну позицію притягнули 713 осіб. За цей період, за даними правозахисного медіапроєкту “ОВД-Інфо”, у Росії порушили майже 8 тис. адміністративних справ за статтею про так звану дискредитацію російської армії. Роскомнадзор заблокував 8,5 тис. ресурсів. Серед них — медіа, сайти правозахисних і громадських організацій, повідомляє FREEДОМ.

Підозрюваний у підпалі Z-інсталяції в Бєлгороді житель Калінінграда Ілля заявив, що його катували, щоб вибити зізнання. Громадянина затримали на вулиці п’ятеро невідомих чоловіків у цивільному одязі. Іллю вивезли до лісу і кілька годин катували із застосуванням електрошокера та газового пальника. За словами калінінградця, його били струмом понад 200 разів.

“Загалом мені завдали понад 50 ударів руками і ногами по різних частинах мого тіла. В один із моментів мені облили ноги якоюсь горючою сумішшю і говорили, що зараз мені підпалять ноги. Також неодноразово мої ноги були облиті водою, до яких одразу ж підносили електрошокер, і мені було від цього набагато болючіше”, — цитується житель Калінінграда Ілля в публікації видання Meduza.

Увечері Іллю привезли у відділення поліції в Бєлгороді. Там відкрили кримінальну справу за статтею про вандалізм із мотивів політичної та ідеологічної ненависті, а також за ще однією статтею — “незаконне придбання, передання, зберігання вибухових пристроїв і вибухових речовин”.

“У них до нього була якась особлива злість, вони його розглядали, як, таке враження, як активного учасника якогось військового формування, що відображає інтереси, що виражає інтереси України. Ось так вони поводилися з ним”, — розповів юрист, член Московської Гельсінкської групи Ілля Шаблінський.

Суд у Санкт-Петербурзі заочно заарештував програміста Миколу Веприкова за статтею про так звані фейки про російську армію. Приводом для порушення кримінальної справи стали два антивоєнних повідомлення в соціальній мережі. Невський районний суд заарештував Веприкова на два місяці. Однак 27 липня міський суд Санкт-Петербурга постановив змінити запобіжний захід і випустити програміста із СІЗО. Після цього він покинув Росію.

“Так, таку ймовірність я розглядав. Особливо з огляду на новини про затримання і справи про фейки, які постійно з’являються. Але я дуже гостро переживав усе, що відбувається [в Україні], і тримати це в собі було нестерпно. Крім того, я відчував, що моє мовчання — це зрада моїх принципів і цінностей та угода із совістю”, — заявив Веприков в інтерв’ю “Север.Реалии”.

Жителя Кірова Річарда Роуза засудили до 8 років колонії загального режиму за поширення фейків про російську армію і виправдання тероризму. Він із квітня 2022 року перебуває під вартою.

“У квітні торік він помістив у своєму акаунті в соцмережі “ВКонтакте”, звісно, кілька обурених постів про вбивства жителів Бучі. Кожна людина має право говорити про державу все, що вона хоче, про збройні сили теж. І насправді конституція і право мають захищати її право говорити про державу все, що вона думає. Але тут все навпаки, ми зараз живемо в державі, в Росії, яка практично стала тоталітарною, тобто свобода думки обмежена кардинально, не тільки про війну в Україні не можна нічого сказати, про Путіна не можна нічого сказати, взагалі про будь-якого представника влади”, — каже Шаблінський.

Як повідомляє “ОВД-Інфо”, від початку повномасштабного вторгнення Росії до України у федерації понад 700 осіб переслідують за кримінальними “антивоєнними” справами. 229 осіб уже перебувають в ув’язненні.

Читайте також: Росія продовжує утримувати під арештом журналіста The Wall Street Journal Гершковича — що відомо (ВІДЕО)

Нагадаємо, як повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко, у Російській Федерації, як у державі з тоталітарною економікою, спостерігається збільшення витрат бюджету на репресивний сектор.

Прямий ефір