Санкції, дефіцит запчастин і паралельний імпорт: стан авіації РФ обговорюємо з експертами

Літак Airbus A321 "Аерофлоту" Росії. Фото: gettyimages.com

Ситуація в російській цивільній авіації продовжує своє падіння. Після відходу з ринку РФ трьох провідних світових авіакомпаній Boeing, Airbus і Embraer авіаційна галузь Росії істотно постраждала.

Однією з головних проблем стала нестача запчастин для літаків, більшість з яких – імпортного виробництва. Також іноземні авіакомпанії припинили техобслуговування лайнерів і анулювали договори лізингу.

Проблеми російського авіапрому

Згідно з даними Росстату, на сьогодні в Російській Федерації функціонують 736 лайнерів, з яких 559 — зарубіжного виробництва. Зі 177 російських літаків 136 бортів — це SSJ-100. При цьому, “Суперджет” на 80% складається з деталей іноземного виробництва.

Таким чином, російська цивільна авіація на 96-97% складається з імпортних комплектуючих. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну головними постачальниками деталей традиційно виступали США, країни ЄС і Бразилія, проте зараз запчастини звідти вже не надходять.

Китай також практично відразу відмовив Росії в поставках авіадеталей. Крім цього, Міністерство митниці та торгівлі Туреччини заборонило обслуговувати і заправляти майже 40 літаків з Росії та Білорусі. Рішення ухвалено відповідно до листа Управління промисловості та безпеки про експортну практику Міністерства торгівлі США. Наразі є тільки договір з Іраном, але на тлі кількості діючих літаків обсяги поставок занадто низькі.

За інформацією “НВ”, російські авіакомпанії можуть призупинити польоти на регіональних лайнерах Sukhoi Superjet через дефіцит свічок запалювання двигунів. Їх не вистачає тому, що двигуни на Superjet були не російськими, а російсько-французькими, а свічки запалювання для них виробляла компанія зі США. Міняти свічки потрібно кожні тисячу злетів.

У 2022 році завод корпорації “Іркут” у Комсомольську-на-Амурі планував випустити 10 одиниць Superjet-100. У травні 2023 поточного року міністр промисловості і торгівлі Хабаровського краю Євген Романов на розширеному засіданні уряду регіону повідомив, що цьогоріч через санкції літаків Superjet-100 випустять утричі менше від запланованого — 6 штук замість 19. Причина — відмова в постачанні імпортного обладнання.

Пасажирські літаки Іл-114-300, які планували використовувати для регіональних польотів, також не встигнуть випустити вчасно. Об’єднана авіабудівна корпорація в рамках укладеного 2020 року контракту мала поставити перші 3 повітряних судна вже в жовтні цього року, а до 2030 року — забезпечити авіаперевізників флотом із 70 лайнерів.

У Росстаті зазначають, що за перше півріччя 2023 року в Росії випустили всього 2 важких цивільних авіалайнери. Один був зібраний у лютому, другий випустили в червні.

Зі свого боку, у серпні 2023 року гендиректор “Ростеха” Сергій Чемезов пообіцяв щорічно постачати по 20 нових лайнерів Superjet SSJ New, починаючи з 2024 року. За його словами, перші літаки нібито почнуть виробляти вже в грудні поточного року. Чемезов підкреслив, що головною особливістю моделі є практично повне імпортозаміщення комплектуючих. Він зазначив, що літаки будуть оснащені російськими двигунами ПД-8.

Зараз у Росії процвітає так званий “авіаційний канібалізм” — літаки розбирають на запчастини, оскільки їх неможливо купити через санкції. У Мінтрансі РФ прогнозують, що до 2025 року розібрано на деталі буде до третини наявного іноземного авіапарку.

“Коли відбувається подібний “канібалізм” літаків, особливо старих, втрачається багато засобів захисту, вбудованих у систему. Брак запчастин — це лише одна з проблем. Інша — запчастини від літаків, які використовувалися протягом тривалого періоду часу, ненадійні. І очікувати, що вони працюватимуть так само добре, не варто”, — зазначив експерт Центру авіаційних досліджень Шон Пручніцкі.

До цього часу “Аерофлот”, який сильніше за всіх постраждав від запровадження санкцій і відходу з російського ринку провідних світових авіакомпаній, розібрав на запчастини вже щонайменше 25 бортів. Активно використовує Росія і схеми сірого імпорту. Цього року в РФ ввезли запчастини для іноземних літаків щонайменше на 171 млн доларів.

Відсутність запчастин і неможливість замінити агрегати, що вийшли з ладу, призвели до того, що пілотам “Аерофлоту” дозволили відключати гальма під час польотів. Так, станом на 31 липня 2023 року, з деактивованими гальмами літали щонайменше 9 літаків “Аерофлоту”.

Експерти американської консалтингової компанії Oliver Wyman прогнозують, що якщо ситуація не зміниться, то до 2026 року Росія може втратити половину з 736 лайнерів, які має наразі.

Крім цього, останнім часом через несправності і поломки в літаках російські авіакомпанії стали затримувати рейси. Так, 14 серпня авіакомпанія Red Wings запросила додатковий літак, щоб вивезти пасажирів затриманих рейсів із Єкатеринбурга до Анталії (Туреччина) і назад після виходу з ладу відразу двох повітряних суден Boeing-777. 

У керівництві авіаперевізника пояснили, що затримка рейсів з Єкатеринбурга до Анталії і назад сталася через позаштатну ситуацію.

А незадовго до цього, 4 серпня, на 8 годин було затримано рейс Smartavia з Челябінська до Санкт-Петербурга. Повідомлялося, що це сталося “з технічної причини, за рішенням авіакомпанії”. 11 липня таку саму проблему озвучила авіакомпанія S7, рейс якої з Омська до Москви зі 188 пасажирами затримали більш ніж на 7 годин.

“Перші елементи швидкого зношування добігають кінця. Вони ще минулого року ухвалили рішення про так званий “канібалізм”. Усі літаки авіакомпаній — Boeing і Airbus — підлягають доукомплектуванню з тих пристроїв, які виходять з ладу. За рахунок того, що розбирають інші літаки. Відповідно, додаткові рекомендації для персоналу були — у бортовий журнал вносити незначні поломки”, — розповів авіаексперт Василь Шевченко.

Читайте також: Безпека польотів на рівні Ліберії та Бутану: парк літаків у РФ скорочується через санкції (ВІДЕО)

Авіація РФ у розборі експертів

Про стан, проблеми і майбутнє російської авіаційної галузі в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіли:

  • Андрій Литвинов, пілот російської компанії “Аерофлоту”, капітан лайнера А-320;
  • Роман Романовський, журналіст російського видання “Важные истории”;
  • Олексій Барановський, адвокат, радник з питань комунікації російської опозиції та легіону “Свобода Росії”.

АНДРІЙ ЛИТВИНОВ: На відновлення російської авіації знадобиться до 30 років

— Ці “ефективні менеджери”, які стали на чолі російських авіакомпаній, пішли шляхом брати в лізинг літаки, тому що це простіше, це прибутковіше, це спокійніше. Навіщо розвивати свою авіацію, коли можна взяти в лізинг або купити готовий літак? Ось цим шляхом вони пішли.

Тепер підійшли до того, що потрібно мати своє. Тільки тепер це все робиться в пожежному порядку.

Але за такий короткий термін імпорт замістити не вийде. Має пройти певний час, мають бути витрачені величезні ресурси — і людські, і фінансові. І ми в РФ за ці роки розгубили фахівців, які можуть просувати цю галузь, цивільну авіацію. Зараз це все втрачено.

Це займе дуже багато часу, дуже багато сил, ресурсів, грошей. І я думаю, що це як мінімум 15-20 років, не менше.

Якщо ви подивитеся на цифри, які є у відкритому доступі, то для простого обивателя це будуть вражаючі цифри. А для тих, хто розуміє, як працює цивільна авіація, це просто смішно. Наприклад, ми імпортозамістили вже 97% на “Суперджеті”. Мені як льотчику незрозуміло, що означає 97%, я цього не розумію і не приймаю. А 3% це що? Що входить сюди? Це крісло пілота, лобове скло лайнера або джойстик? Ну, без 3% не літає літак.

От коли я почув би цифру, що ми імпортозамістили 100% цього літака, навіть 105%, щоб на 5% були запчастини, ось тоді я б зрозумів, що робота проведена. А зараз це поки що тільки гасла, хотілки.

Або, наприклад, ми побудуємо на рік 20 літаків. Ну, добре, на рік 20 літаків, а нам треба 700-800 літаків імпортозамістити. Значить, це скільки? Порахуйте, на це піде 30 років, а ніяк не 5-7 років, як вони заявляють. І так у всьому.

Якщо взяти літак МС-21 — йому потрібна смуга мінімум 2,8 кілометра. У тому ж Сибіру таких смуг мало. Тому треба будувати інфраструктуру. Тобто, аеродроми треба будувати, куди МС-21 зможе літати.

Якщо, наприклад, ми імпортозаміщуємо систему GPS на російську ГЛОНАСС, тоді треба ще 15-20 додаткових супутників запускати.

Авіація — це багатотисячні нитки. І ось одним махом зараз узяти і все це імпортозамістити — так не вийде.

РОМАН РОМАНОВСЬКИЙ: Постачання запчастин для літаків до РФ йде повним ходом

— Насправді авіація — не єдина галузь у РФ, у якій використовується паралельний імпорт. Різні західні комплектуючі постачаються, зокрема, для виробництва зброї, для виробництва безпілотників. Це якась загальна історія.

Авіація просто — одна з найбільш чутливих тем. Близько 80% авіапарку російських авіакомпаній складається із зарубіжних літаків, а зарубіжні літаки, відповідно, складаються із зарубіжних деталей.

Наприклад, на Boeing і Airbus велика кількість запчастин не тільки виробництва цих компаній, у цих лайнерах є велика кількість інших виробників.

Але в реальності запчастин ще більше. І приплив паралельного імпорту набагато ширший. Згідно з митними даними, з березня 2022 по березень 2023 року в РФ ввезли оригінальних запчастин для цих Boeing і Airbus на більш ніж 180 млн доларів. Однак у цьому плані складно щось прогнозувати, тому що це далеко не найповніша цифра. Самі ж компанії Boeing і Airbus з перших днів повномасштабної війни офіційно оголосили про те, що призупинили співробітництво за широким спектром питань з російськими авіакомпаніями, зокрема, що вони не продають запчастини.

Від нестачі запчастин найбільше страждає “Аерофлот” — одна з найбільших російських авіакомпаній. У неї дійсно найбільший парк літаків. І тому те, що вони вибилися в лідери із закупівлі іноземних запчастин, не дивно.

Ми хотіли порахувати, скільки літаків уже розібрали на запчастини. За публічними реєстрами цього зробити неможливо. Але якщо ми бачимо, що літак не літає 30 днів, наприклад, є підозра, що його розібрали. При цьому, можливо, літак просто поставили на прикол, тому що зараз рейсів стало трохи менше.

Що стосується того, коли цивільна авіація РФ увійде в круте піке, то про це складно говорити, тому що поставки запчастин йдуть повним ходом, вони нарощуються, збільшуються.

Якби ми побачили, наприклад, що літаки розбирають, і ми б бачили чітку динаміку, то могли б це прорахувати. Коли ми бачимо, що діє величезний ринок перепродажу літаків, деталей і сірих схем поставок, тут вкрай складно щось порахувати.

Я вам наведу такий приклад. Авіакомпанія “Победа” експлуатує 41 літак “Боїнг 777”. І, незважаючи на те, що вони вже більше року-півтора офіційно нібито не отримують деталей, і мали розібрати хоча б один літак, усі літаки авіакомпанії “Победа” благополучно літають. Це говорить про те, що якщо вони не розбирають літаки, виходить, що вони отримують деталі за сірими схемами.

ОЛЕКСІЙ БАРАНОВСЬКИЙ: Авіаційна галузь Росії скоро прийде в запустіння

— Авіасполучення в Російській Федерації скоро зовсім припиниться, тому що санкції якраз в авіаційній галузі досить серйозні, і зношення літакового парку відбувається дуже швидко.

Це така сфера, де без постійного обслуговування і постійних ремонтів одного разу всі польоти просто припиняться природним шляхом, як фільм “100 років після зникнення людей”. Так от і Росія поступово перетворюватиметься на таку пустелю за межами Московської кільцевої дороги. Росія вже приблизно і так починає виглядати як пустка, тому що всі гроші в Москві, а тепер і в Москві вже грошей стає менше.

Тому літакова галузь скоро дійсно прийде в повне запустіння. Поки що ще немає такого масового падіння літаків, але скоро і до цього дійде, тому що людей ніхто не береже, будуть до останнього експлуатувати ті літаки, які є.

Запчастин, деталей немає. Тобто цього разу долетів, і слава богу. А наступного разу впаде, когось посадять, і на цьому все закінчиться.

Що це означає для простих громадян? Це означає, що або тебе мобілізують, відправлять помирати на війну в Україну в складі окупаційної армії, або ти можеш цілком собі загинути від якоїсь техногенної катастрофи. Бо ж не тільки літаки виходять з ладу, поступово й інші виробництва та інфраструктурні об’єкти зношуються.

Читайте також: “Літаковий канібалізм”, затримка рейсів і блокування авіаSWIFT — проблеми авіації РФ обговорюємо з експертами

Прямий ефір