Наразі говорять і гармати, і дипломати, — експерт про військову підтримку України

ATACMS. Фото: wikipedia.org

Забезпечення військової підтримки України є першорядним завданням української дипломатії. Ті зрушення, які відбулися в позиції тих чи інших країн щодо допомоги Україні, насамперед є заслугою дипломатів. Про це заявив надзвичайний та повноважний посол України, президент громадської організації “Українська асоціація зовнішньої політики” Володимир Хандогій у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Я б сказав, що ця війна зруйнувала один зі стереотипів, який давно існує: коли говорять гармати — дипломати мовчать… Зараз ми є свідками того, що гармати говорять і дипломати проводять активну роботу. І ті зрушення, які відбулися в політиці окремих західних держав з питань постачання Україні тих чи інших видів озброєння, відбулися, зокрема, і, можливо, насамперед через зусилля дипломатії. Слід зазначити особисту дипломатію президента Зеленського, і, звісно, Міністерства закордонних справ, посольств України за кордоном. Я абсолютно точно знаю: для них це питання є не просто пріоритетним, це питання №1 — решта другорядне”, — підкреслив гість ефіру.

Дипломат прокоментував можливість постачання Україні американських ракет далекого радіусу дії ATACMS — про ухвалення відповідного рішення у США повідомляють американські ЗМІ. На думку Хандогія, швидше за все, широка громадськість дізнається про це після їхнього застосування.

“Цей витік після зустрічі Байдена з Зеленським про те, що Сполучені Штати Америки поставлять певну кількість далекобійних ракет Україні, дуже важливий. І ми очікуємо буквально наступного тижня перші “Абрамси”… Ми вже подолали “психологічний поріг” щодо F-16… Це йде і робиться, можливо, не з тією швидкістю, з якою ми хотіли б. Але такими є реалії сьогоднішнього світу, і нам треба на це зважати”, — вважає Володимир Хандогій.

Читайте також: Антипутінська коаліція відбулася і дозволяє з упевненістю планувати дії ЗСУ на наступні кампанії, — Грабський про підсумки “Рамштайну-15”

Нагадаємо, 19 вересня на авіабазі “Рамштайн” у Німеччині відбулася чергова зустріч Контактної групи з оборони України. У ній взяли участь керівники десятка оборонних відомств Європи та світу.

Прямий ефір