Сі Цзіньпін не поїде на саміт G20: причини відмови китайського лідера обговорюємо з експертами

Глава КНР Сі Цзіньпін. Фото: ap.org

Міністерство закордонних справ Китаю офіційно заявило, що глава КНР Сі Цзіньпін не приїде на саміт G20 (“Великої двадцятки”), який відбудеться у Нью-Делі (Індія) 9-10 вересня.

Китайську делегацію на саміті має очолити прем’єр Держради КНР Лі Цян.

Саміт G20 — не останній шанс для дипломатичних контактів Китаю

Черговий, вісімнадцятий, саміт глав держав та урядів G20 у Нью-Делі, згідно з концепцією, має стати кульмінацією всіх процесів та зустрічей “Великої двадцятки”, що проводяться протягом року за участю міністрів, старших посадових осіб та громадянського суспільства.

Після завершення саміту в Нью-Делі очікується ухвалення Декларації лідерів G20, в якій буде заявлена прихильність лідерів до пріоритетів, що обговорюються і узгоджені в ході відповідних засідань міністерських і робочих груп.

Першими інформацію, що голова КНР Сі Цзіньпін не візьме участь у зустрічі лідерів G20 у Нью-Делі, почали розповсюджувати ЗМІ. Далі її на брифінгу підтвердив речник МЗС КНР Мао Нін.

Лі Цян (прем’єр Держради КНР, — ред.) очолить китайську делегацію для участі в саміті G20. Це великий та важливий глобальний економічний форум. Китай завжди надавав йому великого значення і брав активну участь у відповідних заходах”, — повідомив він.

Те, що на саміті не буде президента РФ Володимира Путіна та голови КНР Сі Цзіньпіна, може позначитися на ході роботи саміту і тих рішеннях, які будуть ухвалені.

“Думаю, це гарна новина, що Путін знову вирішив пропустити саміт, як він пропустив саміт на Балі минулого року. Через те, що Сі Цзіньпін із Китаю теж може не приїхати, решті країн буде значно простіше вжити заходів”, — заявив професор Джон Кіртон з Університету Торонто, який очолює групу з вивчення G20.

Bloomberg пише, що Європейський Союз планує скористатися відсутністю китайського лідера та російського президента на саміті Великої двадцятки, щоб схвалити заявку Африканського Союзу на постійне членство в організації.

Таке постійне членство, а не статус “запрошеної міжнародної організації”, з погляду видання, надасть Африканському Союзу такий самий статус, як і ЄС, тобто більше прав голосу. За даними ЗМІ, Євросоюз хоче показати, що серйозно ставиться до перегляду свого партнерства з Африкою на тлі її зближення з Китаєм та Росією.

Крім того, на порядку денному зустрічі “Великої двадцятки” стоїть обговорення наслідків війни Росії проти України.

Водночас рішення глави Китаю не їхати до Нью-Делі спантеличило Вашингтон. За словами координатора зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джона Кірбі, президент США Джо Байден планував побачитися із Сі Цзіньпіном на саміті.

“Так, я розчарований, але я збираюся побачитися з ним”, заявив американський лідер.

Зазначимо, Вашингтон та Пекін намагаються стабілізувати двосторонні відносини. Доказ цього — дипломатична активність. Лише за останні кілька місяців Китай відвідали державний секретар США Ентоні Блінкен, міністр фінансів Джанет Йеллен та міністр торгівлі Джина Раймондо.

Аналітики припускають, що, можливо, Сі Цзіньпін вважає за доцільніше зустрітися з Джо Байденом на саміті лідерів країн Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско в листопаді.

“Зустріч США та Китаю в Каліфорнії дає обом сторонам більше часу для узгодження “результатів” і може привернути більше уваги світової громадськості до послаблення напруженості, не відволікаючись на індійсько-китайські відносини, що погіршуються, та інші питання порядку денного G20″, — висловилася директор департаменту ініціатив у Південної Азії Інституту Азіатського товариства в Нью-Йорку в інтерв’ю South China Morning Post Фарва Аамер.

Відсутність Сі Цзіньпіна на G20 експерти пояснюють низкою причин. Головна —протистояння Індії та Китаю. Минулого тижня Індія висловила протест після того, як Пекін опублікував карту, на якій штат Аруначал-Прадеш та плато Аксай-Чін у Гімалаях позначені як китайські території. Індія вважає їх своїми.

Ще одна причина відмови Сі від участі в саміті G20, на думку аналітиків видання Гонконгу South China Morning Post, — побоювання Пекіна, що в теплому прийомі лідеру КНР відмовлять через те, що Китай підтримує Росію після її вторгнення в Україну.

Кіртон вважає, що драма саміту в Делі полягатиме в тому, чи зможуть учасники виробити повноцінне комюніке, прийшовши до консенсусу.

Читайте також: Напередодні G20: Сі не їде на саміт – Байден розчарований (ВІДЕО)

Розбір експертів

Більш детально причини, з яких китайський лідер міг відмовитися від поїздки до Нью-Делі, та можливі наслідки — в ефірі телеканалу FREEДОМ розбирали:

  • Олександр Мережко, голова комітету ВР України з питань зовнішньої політики України та міжпарламентського співробітництва;
  • Руслан Осипенко, дипломат, експерт-між народник;
  • Ігор Петренко, доктор політичних наук, політолог.

ОЛЕКСАНДР МЕРЕЖКО: Причиною може бути загострення відносин з Індією

— Те, що Сі Цзіньпін вирішив не приїхати на саміт G20, швидше за все, пов’язане з певними розбіжностями чи, можна сказати, погіршенням відносин між Китаєм та Індією.

На офіційній китайській карті спірна територія була позначена як територія Китаю — це викликало серйозну реакцію, протест з боку індійської дипломатії. Можливо, у цьому саме причина. У Китаю та Індії відносини дуже складні.

Безперечно, це досить тривожний сигнал, який є дуже показовим. Справа в тому, що останніми роками змінився стиль китайської зовнішньої політики, дипломатії.

Раніше йшлося про те, що Китай має приховувати свої можливості, що не можна показувати світові, що він має певні претензії на те, щоб стати гегемоном спочатку в Індо-Тихоокеанському регіоні, а потім вже претендувати на гегемонію у світі. Наразі позиція Китаю змінилася. Вона стала наполегливішою, якщо не більш агресивною.

Така ситуація викликає дуже серйозні тертя між Заходом та КНР, насамперед між США та Китаєм. І це проявляється у погіршенні відносин двох держав.

З іншого боку, США намагаються якось вивести це на більш цивілізований рівень. Вони готові до того, щоб зустрічатися з китайським лідером і вирішувати проблеми, що виникають. Але, на жаль, Китай не завжди йде назустріч.

РУСЛАН ОСИПЕНКО: Китай хоче понизити статус G-20

— Для Китаю G-20 це західна структура, так звана пастка, тому що G-7 це ініціатор створення G-20.

Це західна структура, до якої Китай продемонстрував своє ставлення неприїздом Сі Цзіньпіна. Таким чином Пекін дає сигнал, що це не його організація, він там не домінує, він там ні про що не домовляється, це організація Заходу.

Звичайно, якщо Китай знижує рівень участі в якійсь із організацій, то знижується і рівень діалогу.

Наприклад, ви хочете вирішувати якісь проблеми, а Китаю там немає, його представлено номінально, і якщо буде представник МЗС, а не глава уряду, то це на два рівні вони знизили, на два щаблі.

Це не загрожує G20, просто не вирішуватимуться глобальні питання, які мали вирішуватися на цьому майданчику.

Концепт Китаю полягає в тому, що він використовує структури, створені за наслідками Другої світової війни, для того, щоб зміцнити свій міжнародний імідж, паралельно створюючи свої структури.

Ми бачимо зараз, Китай бере участь у структурах Сполучених Штатів, але створює та зміцнює свої структури, такі як БРІКС [Brazil, Russia, India, China, South Africa], ШОС [Шанхайська організація співробітництва]. Він зміцнюватиме ці структури. Припускає, що згодом домінуватимуть у вирішенні питань саме ці структури, а не американські.

По суті, конфлікт між Китаєм та США є, нікуди він не подінеться.

Сполучені Штати хочуть керувати цим конфліктом на будь-якій стадії. Вони хочуть конкуренції, але не конфлікту.

Китай готовий більше на конфлікт. Особливо останнім часом. Він вважає, що Захід робить кроки, які геополітично його підтискають з усіх боків… Тому Китай іде на більш конфронтаційні кроки, показує свою силу та вимагає, щоб із ним спілкувалися на рівних. Він вважає, що з ним зважають недостатньо і недостатньо його поважають.

ІГОР ПЕТРЕНКО: Це небажання відповідати на незручні питання

— Найімовірніше, це небажання відповідати на незручні запитання. Очевидно, що до Китаю вони можуть пролунати у певних контекстах.

До того ж, якщо не чекати нічого проривного — підписань чи заяв — очевидно, що він не бачить необхідності їхати на зустріч, тому посилає прем’єра.

Більше питань економічного характеру буде, ніж глобальніших речей, коли вже безпосередньо варто було б їхати саме Сі Цзіньпіну.

Читайте також: Сі не приїде на саміт G20: що могло стати причиною у розборі (ВІДЕО)

Прямий ефір