ГТС України стане вразливою перед ракетними ударами РФ після закриття транзиту російського газу, — Плачков

ГТС України. Фото: soua.com

Газотранспортна система (ГТС) України зараз прокачує російський газ за довгостроковими угодами, укладеними ще до війни. Після закриття транзиту блакитного палива з РФ, об’єкти ГТС України будуть під загрозою ударів з боку країни-агресора. Таку думку сьогодні, 4 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив ексміністр палива та енергетики України, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

“Угоди укладають мінімум на 5 років, а здебільшого це 80-річні угоди з фіксованою ціною, тривалий такий бізнес. І контракт закінчується, наступного року мають припинити прокачування. І тут нас має більше хвилювати два питання: наскільки зможе працювати газотранспортна система України без цього транзитного газу, який підтримує тиск, але я впевнений, що їй буде складно, але вона працюватиме і забезпечуватиме і розподільчі мережі, і споживачів України газом, хоча технічних складнощів багато, але вже проведені відповідні випробування і ремонти, реконструкції для того, щоб саме вона працювала. Але постає друге питання — ГТС стане і вразливою від ракетних ударів”, — сказав він.

Плачков зазначив, що Росія обстрілює всю енергетичну інфраструктуру України, крім газотранспортної.

“Тому що триває транзит газу. Тому нам після закриття російського транзиту треба дуже уважно подивитись на захист і протиповітряну оборону саме об’єктів газотранспортної структури, зокрема сховища, магістральні газопроводи, газоперекачувальні станції. Тому що ці об’єкти стануть уразливими, і якщо ми захистимо їх, якщо нам не допоможуть наші партнери, друзі захистити їх із повітря, то ми можемо отримати таку ж ситуацію, як в електричних мережах”, — каже ексміністр.

Він пояснив, що під час обстрілу електричних мереж, якщо пошкоджується лінія електропередач, підстанція, то вимикають споживачів, лінію відновлюють і одразу ж вмикають. Але з газом історія зовсім інша.

“Навіть після відключення якоїсь ділянки газопроводу, навіть після її відновлення, процес під’єднання споживачів не швидкий. Газопроводи потрібно прокачувати, це дуже складна тривала процедура, яка забезпечує безпеку”, — підсумував Іван Плачков.

Читайте також: Україна готується повністю відмовитися від російського газу — подробиці (ВІДЕО)

Нагадаємо, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак висловив думку, що у осінньо-зимовий період Росія продовжить обстрілювати інфраструктуру, і можливо, розширить список цілей, зосереджуючи ракетні атаки на окремих регіонах України.

Прямий ефір