Без військових почестей і журналістів: експерти пояснили, чому Пригожина ховали таємно

Могила Євгена Пригожина. Фото: gettyimages.com

У четвер, 31 серпня, в підмосковних Митищах поховали командира приватної військової компанії “Вагнер” Дмитра Уткіна. А двома днями раніше, 29 серпня, у Санкт-Петербурзі на Пороховському кладовищі було поховано главу ПВК Євгена Пригожина.

Прощальні церемонії обох пройшли в закритому форматі. Журналістам вдалося побувати на місцях поховань лише постфактум.

Так побажали родичі?

Коли ховали Уткіна, територію кладовища оточили ОМОН, Росгвардія, а частину дороги перегородили співробітники ДПС. Пресу на похорон не пустили, але журналісти знали місце і час поховання.

Співзасновника ПВК поховали не з усіма військовими почестями, пишуть російські ЗМІ. Наприклад, труну з тілом привезли на кладовище без супроводу роти почесної варти на гарматному лафеті за допомогою бронеавтомобіля “Тигр”, також не було артилерійських залпів.

Уткіна поховали поруч із полковником Віталієм Табачниковим. Він був командиром 112-го окремого вертолітного полку, 11-ї армії військово-повітряних сил Росії і ППО Збройних сил Росії.

Що ж до похорону Пригожина, складно сказати, чи були взагалі якісь почесті, чи все було згідно з цивільною процедурою. ЗМІ цього не змогли зафіксувати.

Журналісти чергували біля двох кладовищ Петербурга, на яких найімовірніше могли відбутися похорони Пригожина — Північному і Серафимовському — там же протягом дня проходили підготовлення церемонії і чергувала поліція.

Військовослужбовець Національної гвардії РФ стоїть на варті Пороховського кладовища, де похований Євген Пригожин. Фото: gettyimages.com

Лише надвечір 29 серпня пресслужба Пригожина повідомила, де “охочі попрощатися” можуть знайти могилу глави ПВК. Удень журналісти так і не змогли зафіксувати на камери прощальну церемонію.

Коли кладовище, де похований Пригожин, відкрили для відвідувачів, могила поповнилася вінками від “вагнерівців”, родичів і просто співчуваючих росіян. Главу ПВК поховали поруч із батьком.

За даними видання Shot, наступного дня могилу Пригожина відвідали вдова і дочка. А видання Baza зазначає, що на кладовищі була не вдова, а дружина одного з його двійників, Леоніда Красавіна. За даними “Можем объяснить”, організацією похорону займалися його старший син і мати Пригожина, а сценарій нібито погоджували з адміністрацією президента.

Реакція Кремля

Розслідування катастрофи бізнес-джета Пригожина під Твер’ю 23 серпня триває. Серед експертів є різні думки щодо того, чи причетні до загибелі високопоставлених “вагнерівців” кремлівські еліти.

24 серпня російський президент Володимир Путін, висловлюючи співчуття у зв’язку з катастрофою, згадав, що був знайомий із Пригожиним із початку 90-х років. Заколот Пригожина 23-24 червня Путін назвав “зрадою Росії і ударом у спину”. Проте Путін зустрічався після бунту з Пригожиним, що підтвердив прессекретар Дмитро Пєсков. Також Пєсков заперечує припущення представників західних країн про те, що Пригожина могли вбити за завданням Кремля.

Думки експертів і журналістів

Чи є таємничість навколо похорону Євгена Пригожина розпорядженням із Кремля чи так побажали його близькі? Що це — запобіжні заходи родичів чи останній акт помсти тих, хто міг бути причетний до його вбивства? Про що загалом свідчить таке прощання з ватажками ПВК “Вагнер”? Відповіді на ці запитання в ефірі телеканалу FREEДОМ шукали:

  • Михайло Подоляк, радник глави Офісу президента України;
  • Ігор Яковенко, російський соціолог і журналіст;
  • Ольга Романова, директорка фонду “Русь Сидящая”;
  • Михайло Шейтельман, політтехнолог і письменник.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Бунт у Росії не за горами

— Похорон Пригожина символізує панічні настрої в елітах. Похорон відбувся у максимально невідомому місці, у максимально невідомий час. Головне, щоб люди не вийшли, не проявили свого ставлення до Пригожина і Путіна. Тобто це свідчить про те, що Росія всередині вже має абсолютно немонолітний вигляд.

Нагадаю, що ще вчора і Пригожин, і Уткін були улюбленими кілерами Путіна. Ці люди виконували найжорстокішу роботу, яка була необхідна російській державі на інших ринках — у тій самій Сирії, на Близькому Сході, Африці або ж в Україні. Вони займалися демонстративними вбивствами громадян інших країн. І навіть цих кілерів Путін прибрав. Відповідно, він досі перебуває в переляку. Еліта це розуміє.

По-перше, вони розуміють, що Путін боягузливий. По-друге, вони розуміють, що він не має репутації. По-третє, розуміють, що він більше не парламентер. По-четверте, він не арбітр. І, по-п’яте, він підозрілий і буде весь час полювати за елітами.

Таких сигналів дуже багато. Подивіться на економіку, політичний процес, пропагандистські програми та панічні настрої, які їх поступово захоплюють.

Крім того, дивимося на те, як у Росії готуються до мобілізації. Адже вони довгий час розповідали, що легко наберуть добровольців, контрактників. Ні, це все провалено, ніхто не хоче йти воювати, тому що воювати в Росії готові на диванах. Безумовно, вони набиратимуть мобілізованих драконівськими заборонами і штрафами.

Панічні атаки Путіна, які проявляються у відмові від зустрічей з лідерами інших країн, окрім як онлайн — це все ознаки того, що Росія вагітна традиційним російським бунтом.

ІГОР ЯКОВЕНКО: Кремлю потрібно, щоб у Росії якомога швидше забули про Пригожина

— Секретність похорону потрібна була, щоб не допустити трансляції у ЗМІ. Найголовніший ворог, якого вони не хотіли допустити до похорону, це журналісти, люди з телекамерами. Тому що головне завдання режиму — якось стерти пам’ять про Пригожина. Адже впродовж півтора року роздмухувався міф про “великого полководця, патріота” Пригожина і про його “чудобогатирів”. Цей міф дійсно проник у свідомість якоїсь частини росіян, його дуже сильно підтримують і поділяють у частині збройних сил РФ, серед російських офіцерів і солдатів. Також він проник у свідомість ультрапатріотичної громадськості.

Завдання полягає в тому, щоб стерти цей міф, поступово перегорнути сторінку під назвою “Пригожин” і зробити так, щоб про нього якомога швидше забули.

У міру дедалі більших і більших невдач путінської окупаційної армії, ультрапатріоти стають дедалі злішими, вони дедалі більше концентруються на критиці фашистського режиму за те, що він недостатній. За те, що він вбиває дуже мало українців. Ось суть критики, якою займався Пригожин, і продовжують займатися колишній російський військовий Ігор Гіркін та інші “турбопатріоти”, включно з журналістом Володимиром Соловйовим і багатьма так званими військкорами.

ОЛЬГА РОМАНОВА: Похорон Пригожина пройшов в атмосфері містифікації, як і його життя

— Пригожин має звання героя Росії. Йому зобов’язані були надати і військові почесті, і салют, і покриття труни прапором. Але явно в цьому було відмовлено. Тобто виходить, що Путін його посмертно позбавив звання Героя Росії.

На похорон не приїхала жодна офіційна особа. Я впевнена, рідним пояснили, що було б краще, якби вони висловили бажання відправити Пригожина в останню путь тихо, по-сімейному, щоб не було незручності.

Мало того, що не було запропоновано місце на цвинтарі для героїв Росії, який за багато мільярдів рублів було побудовано під Митищами в Челобитьєво. Там майже ніхто не лежить, тому що завжди що-небудь трапляється, як, наприклад, із Пригожиним. Хоча, звісно, у нього ексклюзивний варіант.

Тихо поховати поруч із батьком — це ніби побажання сім’ї, яку, звісно ж, ніхто не питав.

Наступного дня продовжився цей кураж. Ми знаємо, що на могилу прийшла дружина двійника Пригожина, що дало, звісно, неабияку поживу для любителів різноманітних конспірологічних теорій і версій, — чи не загинув двійник?

У будь-якому разі Пригожин помер. Ким би не була людина, що лежить у труні, Пригожин помер, оскільки без ПВК “Вагнер”, без своїх активів, без своїх грошей будь-яка людина, яка коли-небудь називалася Пригожиним, ніколи нічого не зможе зробити.

Сидіти “під корчем” він теж не зможе. Адже, якщо Пригожин живий, ми дуже швидко про нього дізнаємося. Звісно, ні. Це продовження містифікації в його стилі.

МИХАЇЛ ШЕЙТЕЛЬМАН: У Кремлі злякалися вибухів і стрілянини просто на похороні

— Путін лише двічі прощався з кимось із померлих, але не приїжджав на похорон жодного разу. Він прощався з останнім лідером СРСР Михайлом Горбачовим і з політиком Володимиром Жириновським, який теж пов’язаний з усією історією Росії. Обидва — високі державні діячі.

Пригожин не був державним діячем, тому не за рангом президенту. Якщо Путін почне проводжати в останню путь кожного героя Росії, то він просто не встигатиме працювати. Так не вийде. Він же не проводжав, наприклад, генералів, яких ми масово вбивали на початку війни. Тому тут усе просто.

Пригожина було поховано на всіма забутому кладовищі. Ніхто не висловив версії, що він може бути там похований. Це кладовище існує з XVIII століття, воно давно вже закінчилося. Там ніколи не ховали жодної відомої людини. Просто немає списку відомих людей, похованих на цьому кладовищі. Це пролетарський район, за річкою Луппа.

Чому була така таємнича обстановка навколо похорону? Вони боялися не того, що почнеться повстання просто на кладовищі. Але на цвинтарі можна почати підривати і кого-небудь знищувати.

Це взагалі в традиціях 1990-х: коли вбивали якогось лідера злочинного угруповання, розбірки починалися прямо на кладовищах. Як правило, бомби клали в труни. Тому це дуже небезпечний захід. Кого там могли вбити, невідомо.

Гаразд, Путін не приїхав, але вони злякалися прислати хоч когось з-поміж відомих діячів. Людина з максимальним рангом, яка там була присутня, це син колишнього голови Державної Думи Гризлова.

Читайте також: Що буде з ПВК “Вагнер” після вбивства Пригожина — розбір експертів

Прямий ефір