Україна потребує третьої сторони-посередника в перемовинах про повернення депортованих до РФ дітей, — Рашевська

Катерина Рашевська. Фото: Facebook/caterine.rachevska

Україна потребує третьої сторони-посередника в будь-яких домовленостях із РФ, зокрема й щодо питання повернення депортованих українських дітей. Про це сьогодні, 25 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила експерт Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

“Чому нам потрібна третя сторона-посередник? Тому що Російська Федерація і не буде виконувати жодних домовленостей, якщо вони будуть безпосередньо з Україною. Навіть більше — ми не можемо напряму співпрацювати з Російською Федерацією, тому що, по-перше, особи, які відповідальні за тему дітей, зараз — підозрювані в Міжнародному кримінальному суді. А по-друге, ми визнаємо режим у Росії загалом терористичним. Які прямі домовленості з терористами? Це заборонено міжнародним правом. Але є такі країни, які ще не такі однозначні у своїй політичній опозиції до Росії, або ж вони, наприклад, нейтральні, і вони готові допомогти Україні для того, щоб повернути дітей із Російської Федерації”, — сказала вона.

Рашевська підкреслила, що третя сторона-посередник може виступити гарантом того, що Російська Федерація, наприклад, не сховає насильно вивезених з України дітей, зокрема вже переданих у російські сім’ї.

“Також це може бути процес ідентифікації дітей. Нам потрібна допомога, тому що для того, щоб їх ідентифікувати, нам потрібно або ж дотиснути Російську Федерацію та отримати списки від неї, або ж отримати якесь дуже дороге програмне забезпечення, яке допоможе нам ідентифікувати дітей за фотографіями, або ж якимось іншим способом, які зараз існують. Це все не нове. І в інших збройних конфліктах також були проблеми з ідентифікацією цивільних осіб”, — сказала експерт.

За її словами, у питанні впливу на Російську Федерацію Україні необхідно заручитися і підтримкою міжнародних організацій, як-от ЮНЕСКО та Міжнародний комітет Червоного Хреста, у яких уже є досвід, як ідентифікувати таких дітей, як допомагати возз’єднатися сім’ям.

Рашевська також заявила, що вже є країни-кандидати, які можуть виступити третьою стороною-посередником.

“Це не тільки Туреччина, або ж Саудівська Аравія, а й Казахстан. У них дуже класний досвід повернення дітей і не просто репатріації, а й реабілітації та реінтеграції. Тому потрібно ще дуже добре подумати про те, які країни можуть нам дійсно допомогти, не просто отримати якісь там свої політичні преференції, а допомогти повернути українських дітей”, — наголосила вона.

Експерт також зазначила, що навіть родичам зараз стало складно забирати вивезених українських дітей із Росії, їх змушують отримувати російські паспорти.

“З кожним днем повертати українських дітей стає все складніше і складніше. І навіть ті схеми, які працювали, наприклад, у 2022 році, коли люди забирали своїх дітей із таборів у Краснодарському краї, на території окупованого Криму, зараз це все вже працює або з дуже великими проблемами, або взагалі не працює. Тобто людей змушують отримувати російські паспорти, їм кажуть, що ось-ось ви отримаєте, потім поїдете. Але вони не виїжджають. Тобто потім їм кажуть, що ні, тепер ви російські громадяни. Ну, ось у вас же дитина, залишайтеся тут жити з нами, в Росії”, — сказала Рашевська.

Спікерка зазначила, що після верифікації всієї інформації щодо насильницького вивезення дітей відповідальність для злочинців буде неминучою.

Читайте також: Боротьба за кожного: як Україна повертає додому викрадених Росією дітей (ВІДЕО)

Нагадаємо, уповноважена з прав дитини у РФ Марія Львова-Білова підтвердила, що з початку війни Росія перемістила з окупованих районів України на територію РФ 4,8 млн українців. Серед них – понад 700 тисяч дітей.

Прямий ефір