Потрібно збирати максимум доказів про те, що перебування українських дітей у Білорусі пов’язане зі злочином насильницької депортації, — Павліченко

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Причетність самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка до депортації українських дітей необхідно довести, оскільки це питання досить непросте. Розслідування має проводитися на національному рівні Генеральною прокуратурою України, а також розглядатися в Міжнародному кримінальному суді (МКС). Таку думку сьогодні, 24 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павличенко.

“Що стосується безпосередньо кваліфікації Лукашенка як співучасника або обвинуваченого у злочині щодо депортації або щодо викрадення українських дітей, то тут питання досить непросте. З точки зору доведення факту злочину потрібно шукати додаткові та вагомі докази того, що саме за участю Білорусі та Лукашенка, а також підконтрольних йому структур, організацій, осіб, було скоєно злочин, який може кваліфікуватися саме як депортація українських дітей. Тому тут не все так просто”, — сказав він.

Необхідно зібрати максимум доказів для того, щоб притягнути до відповідальності самого Лукашенка, або осіб, які причетні до депортації українських дітей, зазначив правозахисник.

“Потрібно збирати максимум доказів про те, що перебування українських дітей у Білорусі пов’язане зі злочином насильницької депортації. І ось цей характер насильницької депортації має підкреслюватися. Якщо буде доведено, що переміщення дітей відбувалося, приміром, із Донбасу в Білорусь і було пов’язане безпосередньо з процесом депортації, тоді будуть підстави для того, щоб розглядати питання про видачу відповідного ордера або Лукашенку, або тим, хто був причетний до цього процесу”, — пояснив він.

Розслідуванням злочину мають займатися Генеральна прокуратура України, а також МКС. Запит Європейського Союзу до МКС із проханням визначити причетність Лукашенка до депортації українських дітей має допомогти в цьому процесі, зазначив Павліченко.

“Характер злочину, який чиниться стосовно українських дітей, те, що називається деліктом, має бути доведений. І ланцюжок, пов’язаний із цим злочином і з тими, хто причетний до цього злочину, має бути чітко встановлений у порядку розслідування цього злочину, як на національному рівні, я маю на увазі національні правоохоронні органи — це українська Генеральна прокуратура, так і на міжнародному — це вже Міжнародний кримінальний суд. Парламентарі Європейського Союзу звернулися до Міжнародного кримінального суду із запитом визначити, чи є Лукашенко підозрюваним у скоєнні цього злочину”, — резюмував він.

Читайте також: Наразі відбувається пошук розв’язання проблеми, як зупинити процес депортації та повернути вкрадених дітей в Україну, — Павліченко

Прямий ефір