Україна повертає додому вкрадених РФ дітей: історія Ілони та її брата з Херсонської області (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Росія викрала ще 450 дітей із тимчасово окупованих територій України, повідомили в Центрі національного спротиву. 50 старшокласників вивезли до Ярославля, щоб агітувати їх вступати до місцевого університету. А 400 дітей молодшого віку відправили на так зване оздоровлення в окупований Росією Крим і в Краснодарський край. Але Україна своїх не кидає і повертає маленьких громадян додому, повідомляє FREEДОМ.

“Я котила-котила-котила та бачу – Україна. І, боже, у мене сльози пішли і так захотілося плакати. З початку війни мені так хотілося, щоб вони прийшли, але прийшла я сама. І бачу першого військового українця, і починаю плакати. Він каже: “Чому ти плачеш?”. А я кажу: “Бо я в Україні”, — розповіла 16-річна Ілона Павлюк із Херсонської області.

Ілона зі своїм молодшим братом й батьком півтора року жила в сховищі в Піщаному Херсонської області. Село розташоване на лівому березі Дніпра під російською окупацією. З дому діти майже не виходили, адже російські солдати могли зґвалтувати чи вбити. У липні їхній батько помер. Він захворів, а ліків в окупованому російською армією селі не було. Окупанти могли депортувати осиротілих дітей. Тому за допомогою волонтерів підлітки вирішили втекти, як виявилося пізніше, встигли буквально в останній момент.

“Я знала, що мені потрібно виїхати, тому що вони мене заберуть у Росію, дадуть громадянство і відправлять у якийсь дитячий будинок російський. І знаєте, коли я поїхала, вони через день або два прийшли до мене додому, а мене там не було. Ви уявляєте, що б сталося, якби я не поїхала?” — зазначила Ілона.

Дітям допомогли виїхати волонтери з Save Ukraine. Ця та інші громадські організації допомагають юним українцям повернутися додому. Росія часто відмовляється напряму співпрацювати з українськими державними органами, тому волонтери беруть цю роботу на себе. Випадок з Ілоною та її братом можна назвати особливо вдалим, адже дітей без офіційного опікуна повернути вкрай складно.

“Повертати дітей-сиріт набагато складніше. Тому що росіяни призначають “законного представника” цій дитині. Після захоплення і викрадення вони призначають цього представника або влаштовують у прийомну сім’ю чи заклад. А далі вже ніякі домовленості не діють. І цю дитину забрати дуже важко”, — наголосив колишній уповноважений президента України з прав дитини (2014-2021 рр.), директор фонду Save Ukraine Микола Кулеба.

Україна домагається від міжнародних партнерів вироблення єдиного механізму з повернення українських дітей. Це може зробити процес масовим, адже зараз доводиться знаходити шляхи окремо для кожної дитини. У новому ж механізмі повернення можуть брати участь треті країни та міжнародні організації. Це посилить тиск на Росію в питанні повернення незаконно вивезених дітей.

“Закликав представників іноземних держав і міжнародних організацій долучитися до розробки механізмів, які допоможуть повернути наших людей додому… попросив долучитися до збору інформації, що стосується даних, місця та стану, в якому перебувають діти на території Росії, Білорусі та тимчасово окупованої території України, для отримання списків усіх дітей, утримуваних країною-агресором”, — написав у Telegram уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Звільнення всіх незаконно депортованих або утримуваних Росією українців — 4-й пункт формули миру. У ньому особливо наголошено на важливості повернення всіх дітей, викрадених на тимчасово окупованих Росією територіях.

Читайте також: РФ розміщують викрадених українських дітей у прикордонних районах як живий щит, — Лазаренко

Як повідомлялося, у межах 9 рятувальних місій організація “Врятуємо Україну” (Save Ukraine, “Сейв Юкрейн”) повернула до України 141 дитину. 

Прямий ефір