Українських дітей, які діброви дісталися кордону РФ, затримують та повертають у прийомні сім’ї, — Рашевська

Катерина Рашевська. Фото: Facebook/caterine.rachevska

Російська Федерація всіма способами ускладнює ідентифікацію викрадених українських дітей, приховуючи будь-яку інформацію. Так, знаходити дітей Україні вдається виключно завдяки розповідям тих кого вдалося повернути, або ж публікаціям у ЗМІ чи випадковостям. І навіть, якщо дитина самотужки добереться до кордону, — її можуть затримати та повернути до прийомної сім’ї. Про це сьогодні, 11 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

“Ідентифікація дітей — це обов’язок Російської Федерації. Так, Україна намагається своїми силами створити списки. Ми маємо Національне інформаційне бюро і платформу “Діти війни” — всі відомості збираються досить прозоро. І якщо родичі шукають дитину, насамперед вони мають перевірити, чи є дитина на платформі”, — пояснює вона. 

Водночас у Росії також існує так зване Національне інформаційне бюро, але воно опікується виключно військовополоненими, каже експертка. 

“І те, як воно ними займається, це тема для іншого ефіру. Але що стосується дітей — подібних відомостей вони не збирають, жодних списків. Тому ідентифікувати дітей — це дуже складно. Іноді нам вдається знайти цих дітей, тому що є відтік інформації в ЗМІ. Іноді вдається знайти, тому що діти, яких ми повертаємо, також кажуть, що з ними були такі-то діти, і вони теж хочуть повернутися”, — розповідає Рашевська.

За її словами, деякі діти настільки сильно хочуть повернутися додому, що намагаються сфотографувати свої українські або російські документи, щоб спробувати хоч якось організувати процес свого повернення. 

“Але ми знаємо, що інколи цих дітей просто беруть, відловлюють на кордоні і повертають назад у прийомні сім’ї. І, звісно, якщо тебе так повертають, ти насильно перебуваєш у цій родині. Також відомі факти, коли документи дітей лежать у сейфі, українських документів уже немає, і вони просто не можуть ніяк переступити кордон Росії, навіть якщо дітям 17 років, і вони за законом Російської Федерації мають право перетинати кордон. Тому проблем з ідентифікацією дуже багато”, — підкреслює вона.

Рашевська акцентувала, що слід створити єдиний юридичний механізм повернення українських дітей. 

“Тому, де тільки можна на міжнародних майданчиках, потрібно наголошувати, що Росія зобов’язана передати Україні такі відомості [про кожну переміщену дитину]. Або ж це незаконна депортація, насильницьке переміщення і ще й третє — воєнний злочин, відмова в репатріації українських дітей”, — заявила Катерина Рашевська.

Читайте також: РФ краде українських дітей: перевиховання починає зі стирання ідентичності — деталі (ВІДЕО)

Як повідомлялося, у рамках 9 рятувальних місій організація “Врятуємо Україну” (Save Ukraine, “Сейв Юкрейн”) повернула в Україну 141 дитину. 

Прямий ефір