Відшкодування матеріальних збитків: як притягнути РФ до відповідальності, пояснив Білоус.

Юрій Білоус. Скриншот: uatv.ua

За матеріалами СБУ заарештовано активи російських олігархів майже на 190 млрд грн, для понад 4 тис. компаній РФ запроваджено санкції через причетність до фінансування збройної агресії проти України. Про це повідомляє пресслужба СБУ. Зокрема, йдеться про корпоративні права та нерухоме майно десятків підприємств, кінцевими бенефіціарами яких є російські корпорації “Роснефть”, “Росатом”, “Газпром”, “Ростех”, “Русал”, “Група ГМС”, “Татнафта”, банки та інше. Детально на цю тему в ефірі телеканалу FREEДОМ говорили з адвокатом, який займається збиранням доказів воєнних злочинів РФ проти України, Юрієм Білоусом.

Він пояснив, що державні активи заарештовані по всьому світу, але на сьогодні немає механізмів для їхньої конфіскації на користь України.

“Вони вважаються суверенними активами російської держави, і тому на них не можна застосувати конфіскацію, тому що це суперечить правилам… І у разі припинення війни ці ж активи будуть розморожені, і російська держава їх отримає і зможе в майбутньому ними користуватися та знову нарощувати бойовий потенціал”, — сказав експерт.

Він наголосив, що забрати російські гроші, російські державні активи потрібно і можна.

“І для цього ми всім світом повинні шукати і механізми, і необхідні процедурні питання вирішувати. Ну, інакше навіщо всі ці норми, навіщо Міжнародний суд ООН, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, Статут ООН, Європейський суд з прав людини”, — додав адвокат.

Читайте також: Заморожені російські активи в Європі: чи Україна зможе отримати кошти (ВІДЕО)

Прямий ефір