Нейтральні країни зацікавлені в українській формулі миру, — радник глави ОПУ

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Київ фіксує значні зміни напередодні саміту в Саудівській Аравії, присвяченого українській формулі миру. По-перше, нейтральні країни готові брати участь у дискусіях про справедливий мир, свідомо підтримуючи Україну. По-друге, суб’єктність РФ перед зустріччю значно знизилася — особливо на тлі зриву зернової угоди. По-третє, зміни на лінії фронту показали світу, що цю війну Україна доведе до справедливого фіналу. Про це сьогодні, 4 серпня, у коментарі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Вони [нейтральні країни] зацікавлені в тому, щоб вести якусь дискусію, щоб у дискусіях брали участь не тільки країни, які заздалегідь підтримують Україну в її прагненнях, а й ті країни, які займали нейтральну позицію. Відповідно, це різко збільшує резонанс від подібних дискусій, і резонанс від подібного саміту, залученість до нього стає іншою”, — сказав він. 

Щодо суб’єктності Москви, радник глави ОПУ зазначив, що зниження відбулося на тлі навмисного розриву зернової угоди.

“Це розуміють навіть представники африканського континенту, вона вдарила по цьому континенту. РФ не дотримується жодних правил навіть щодо умовно нейтральних країн. І щобільше, я б окремо виділив, що той же Китай побачив неспроможність Росії з точки зору виконання тих чи інших домовленостей. Китай на сьогодні набагато більш тверезо дивиться на РФ і розуміє, що з цією елітою, яка сьогодні керує Росією, немає сенсу вести переговори як такі, або отримувати якісь гарантії”, — пояснив він. 

Третій аспект — український контрнаступ.

“Події, які відбуваються сьогодні по лінії фронту, актуалізували тему того, що Україна справді буде доводити війну до справедливого фіналу, попри всі складнощі, з якими ми стикаємося в рамках наступальних операцій”, — резюмував Михайло Подоляк.

Читайте також: Саміт у Саудівській Аравії: ключові завдання окреслив експерт

Нагадаємо, про проведення зустрічі в Джидді (Саудівська Аравія) 5-6 серпня повідомило видання The Wall Street Journal. На саміті буде представлено приблизно 30 західних держав і ключових країн, що розвиваються. Росію не запрошено.

Прямий ефір