Рівень безробіття в Росії збільшується — причини (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: Вести

У Росії збільшується рівень безробіття. За даними Financial Times, до жовтня 2022 року понад мільйон співробітників працювали неповний робочий день, 240 тис. перебували в простої, а понад 3 млн — у відпустці без збереження зарплати. Деяким працівникам пропонують змінити вид діяльності, наприклад, автомеханікам пропонують стати аграріями, повідомляє FREEДОМ.

На заводі Volkswagen у Калузі, який закрили у зв’язку із запровадженням західних санкцій, в одному з цехів встановили два верстати з виробництва мотузок із гачками для вирощування огірків і помідорів.

“Робітникам пропонували перевчитися на це обладнання й отримувати замість 2/3 заробітку повну зарплату. Так працевлаштували 20 осіб. Щоправда, через півтора місяця вирішили, що це нерентабельно, і згорнули проєкт”, — повідомив активіст заводської профспілки “Єдність” в інтерв’ю виданню The Insider.

Компанія Volkswagen — не єдина, яка з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну покинула російський ринок. Більшість заводів — у простої. У лютому 2023 року простої в Калузькому автокластері оцінювали у 8 тис. осіб. Деякі підприємства викуповують місцеві бізнесмени. Щоправда, замість складання машин, людям пропонують робити гачки, обробляти деревину або оцифровувати документи.

“На сьогоднішній момент у Російській Федерації не залишилося жодної автомобільної компанії з виготовлення техніки, і ті, хто здійснював, приміром, великовузлове збирання, йдеться про європейських автомобільних гігантів, і на тих площах, де раніше продавався Mercedes, приміром, зараз намагаються продати китайські бренди другого і третього рівня якості”, — зазначив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Поки Кремль заявляє про низьке безробіття в країні, реалії показують, що до жовтня 2022 року понад мільйон співробітників працювали неповний робочий день, 240 тисяч перебували в простої, а майже 3,5 млн — у відпустці без збереження зарплати, передає Financial Times. Про високий рівень безробіття говорять і російські чиновники, проте причини називають інші.

“1,5 млн призовного віку за офіційними даними виїхали”, — повідомив член комітету Держдуми з питань праці, соціальної політики та у справах ветеранів Микола Коломейцев.

Тим часом багато російських підприємств із вимушеного простою вже вийшли. Зокрема це стосується металургійної та авіаційної сфер. Врятували оборонні замовлення. Влітку 2022 року “Аерофлот” скорочував техніків з обслуговування літаків. Деяким натомість пропонували влаштуватися санітарами та прибирати в лікарнях за 7 тис. рублів на місяць. У вимушеному простої перебували 15 тис. авіадиспетчерів.

“З квітня простій припинено. Це сталося завдяки трьом факторам. Було скорочено 11% співробітників, авіакомпаніям підняли плату за обслуговування і було отримано субсидії від держави: понад 17 млрд рублів у 2022 році і 5 млрд у 2023-му”, — цитує повідомлення Федеральної профспілки авіаційних диспетчерів Росії видання The Insider.

А поки реальний показник рівня безробіття у РФ зростає, знайти роботу мрії має допомогти молебний спів “з нагоди пошуку роботи”. Відповідний текст молитви офіційно затвердив Синод Російської православної церкви.

Читайте також: Росія відродила ринок рабів в окупованому Маріуполі, як за часів СРСР — коментар Андрющенка

Нагадаємо, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин заявив, що Російська Федерація відчуває гострий дефіцит робочих рук, пов’язаний з виїздом кваліфікованих фахівців за кордон.

Прямий ефір