Як структури олігархів РФ спонсорують війну — розбір FREEДОМ (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Згідно з розслідуванням російського видання “Важные истории”, добровольці росармії, які вирушають на війну в Україну, отримують додаткову плату через підприємства, що належать російським мільярдерам. Ті вигадали кілька способів, як мотивувати рублем тих, хто вирішив стати до зброї, повідомляє FREEДОМ.

Обмундирування, тренування на полігоні й навіть рації — рекрутери не скупляться на обіцянки російським найманцям. В одній з агітаційних листівок для охочих поповнити лави армії російських окупантів перераховуються соціальні гарантії. Але найцікавіше — нижче. Слідом за зарплатою від Міноборони РФ ще третину заробітку обіцяно від компанії “ВПК”.

Як стверджують розслідувачі “Важных историй”, згадана компанія спонсорує так званий добровольчий батальйон “Сокіл”, який входить до 108-го десантно-штурмового полку росармії. Щоб забезпечити надбавки, використовуються цивільні підприємства: рекрутів формально беруть на роботу та нараховують премії, коли ті вже воюють в Україні.

“Ми спочатку працевлаштовуємо за день до укладення контракту. А потім зупиняємо трудовий договір, і у нас з’являється підстава для виплати премій своєму співробітнику, який пішов на “СВО” (“спеціальну військову операцію”, як у РФ називають агресивну війну проти України, — ред.). Така схема”, — розповів рекрутер у розмові з журналістом видання “Важные истории”.

Телефони, за якими можна зв’язатися зі збройним формуванням “Сокіл”, як стверджують розслідувачі, належать компанії “Русал менеджмент”. Це дочірнє підприємство “Русала” — одного з найбільших виробників алюмінію у світі. Його головний власник — російський мільярдер Олег Дерипаска. Вивчення чатів, де спілкуються найманці, показало, що багато хто з них офіційно працевлаштований на підприємствах, що належать великому російському бізнесу. Наприклад, такий собі Олексій Купрієв із позивним “Капа” — командир батальйону “Сокіл-2”. В Україні — з 2014 року. Він працевлаштований у краснодарській компанії “Аеротермінал”, яка також належить Дерипасці.

Допомогти із поповненням армії російських окупантів намагаються й газові олігархи Путіна. Постачанням рекрутів на фронт в Україні займаються мільярдери Леонід Міхельсон та Геннадій Тимченко — друг Путіна. Їхня компанія “Новатек”, друга з видобутку газу після “Газпрому”, налагодила власну схему. На забій вони відправляють співробітників своїх охоронних підприємств. Як стверджують журналісти “Важных историй”, виторг із продажу газу олігархи відправляють до спеціального фонду, з якого фінансуються суттєві доплати військовим.

“Виплати йдуть через фонд “Мужність”: 200 тис. рублів на місяць додатково до виплат від Міноборони. Благодійний фонд із такою назвою в Росії один, він був зареєстрований у вересні 2022 року. Майже всі пожертвування, які фонд отримав за перші три місяці свого існування, прийшли від “Новатека” — понад двісті мільйонів рублів”, — ідеться у розслідуванні “Важных историй”.

Скидаються Путіну на армію й російські олігархи з будівельної галузі. Компанія “Інжтеплопрогрес”, що належить мільярдеру Сергію Гордєєву, та “Моспромбуд” бізнесмена Михайла Гуцерієва теж щедро доплачують охочим убивати українців. Пропонують від 200 до 400 тис. рублів разової виплати та щомісяця до 150 тис. бонусів до офіційної зарплати військовослужбовця.

Вербуванням на війну займаються й у мерії Москви. Перед укладанням контракту з Міноборони пропонують працевлаштуватися в одне з московських підприємств: “Мосгаз”, “Гормост”, “Мосводоканал” або “Об’єднану енергокомпанію”. Зарплата від цих організацій також становить значну частину виплат, плюс в агітматеріалах вони обіцяють свою частку підйомних.

“У нас енергетична компанія, Россети, Московський регіон. Ми приймаємо до нас на роботу і відправляємо туди, в зону “СВО”… Контракт — від року до двох… Платимо ми 350 тис. рублів одноразово і 76 тис. щомісяця. Плюс — тому що ви наш працівник — за вами зберігається весь соціальний пакет, який ми маємо… Що для цього потрібно? Зберете перелік документів, ми вас швиденько оформимо на роботу, за годину-дві… Ваш приїзд сюди теж можемо оплатити. Ми даємо рюкзак, спальний мішок, термобілизну, мініаптечку, мильні речі”, — розповів рекрутер журналісту видання “Важные истории”.

Як повідомляють автори розслідування, найманцям у Росії готові платити дедалі більше. Наприклад, у Якутії вже пропонують підйомні розміром 800 тис. рублів: 300 тис. — від компанії-спонсора, 300 тис. — від регіону та 200 тис. — від Міноборони. Для порівняння: середня зарплата у Якутії становить 80 тис. рублів на місяць.

Читайте також: Олігархи, які допомагають Путіну у війні Росії проти України, мають понести відповідальність, як і воєнні злочинці — думка

Прямий ефір