“Жалюгідна спроба убезпечити себе від майбутніх переслідувань”: заяви Путіна про вивезення дітей з України прокоментував політолог

Ілюстративне фото: glavnoe.in.ua

Президент РФ Володимир Путін і дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова дедалі частіше роблять заяви, в яких виправдовують свої дії з депортації українських дітей. У такий спосіб вони хочуть подати себе у вигляді рятівників і якоюсь мірою захистити себе від майбутніх переслідувань. Таку думку сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович.

За його словами, Путін і Львова-Бєлова зрозуміли: ордер на його арешт скасовувати ніхто не збирається.

“Вони хочуть знайти для себе якісь шляхи відходу, оскільки зрозуміли, що тема ця не припиняється. Вони вигадують якісь відмовки та намагаються подати цю історію з іншого боку: що не так усе однозначно, і насправді вони нікого не депортували, це все відбувалося мало не за погодженням із батьками. Але ми ж можемо згадати історію. Наприклад, депортації євреїв під час війни: дітей теж вивозили з батьками спочатку, а потім уже їх розділяли, коли вони опинялися на території концтаборів. І в Росії це дуже, до речі, схожа історія. Ми знаємо масу випадків, коли дітей і батьків розділяли після прибуття на територію РФ. Зрозуміло, що люди, які там опинилися, не мають узагалі жодних прав, жодних можливостей якимось чином дітей повернути та взагалі спробувати відновити цілісність своїх родин. Тому коли вони роблять такі заяви, скільки вони дітей вивезли, з якої причини вони це зробили — це жалюгідна спроба якось убезпечити себе від майбутніх переслідувань, додаткових, можливо, звинувачень”, — пояснив Рейтерович.

Він звернув увагу, що на африканському саміті Путін сказав, що дітей вивозили через обстріли.

“Просте запитання виникає: а хто обстрілював? Це робила російська армія, вона обстрілювала території, вона ж намагалася ці території захопити, потім вона захоплювала ці території, брала в заручники дітей”, — зазначив політолог.

Ігор Рейтерович заявив, що російським військовим потрібні були приміщення, де перебували діти, бо вони могли там розмістити солдатів, а наші збройні сили не знають, чи є там діти, чи ні та не б’ють по будівлях.

“Але зараз політично, кримінально, юридично ситуація змінилася, і, мабуть, юристи в оточенні Путіна й ось цієї так званої уповноваженої з прав дитини намагаються все ж таки про всяк випадок якусь юридичну подушку їм на майбутнє підкласти”, — сказав він.

Політолог зізнався, що не здивується, якщо Росія почне повертати українських дітей.

“Це насправді дуже хороший буде процес, але вони це будуть робити з метою, щоб із них потім, можливо, у майбутньому зняли якісь звинувачення, оскільки навіть ті країни, які нейтральну позицію займали щодо Росії, інформацію про вкрадених дітей сприйняли вкрай негативно. Усі чудово розуміють, наскільки це тонка тема, наскільки всі взагалі у світі ставляться до дітей. А тут виходить, що Росія займається прямим крадіжкою дітей, і багато хто навіть такі так звані умовні союзники Росії на економічному фронті вкрай негативно цю інформацію сприйняли”, — повідомив Рейтерович.

Читайте також: Росія не віддасть українських дітей добровільно, технологію крадіжки доповнили та намагаються прискорити процес, — Лисянський

Нагадаємо, уповноважена з прав дитини у РФ Марія Львова-Білова підтвердила, що з початку війни Росія перемістила з окупованих районів України на територію РФ 4,8 млн українців. Серед них – понад 700 тисяч дітей.

Прямий ефір