Провокації були очікуваними, — Конрад про скандал з росіянкою на Чемпіонаті світу з фехтування

Російська фехтувальниця Анна Смирнова. Скріншот: uatv.ua

Міжнародна федерація фехтування вчинила неправильно, намагаючись змусити українську фехтувальницю Ольгу Харлан потиснути руку суперниці — росіянці Смирновій на Чемпіонаті світу в Мілані (Італія). Провокації були очікувані, хоч і були присутні усні домовленості про те, що традиційного рукостискання не буде. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила головний тренер національної збірної команди України з фехтування Наталя Конрад.

“За кілька днів до цього у нас було спілкування з президентом федерації, керівними органами цих змагань. Нам на словах пообіцяли, що вони розуміють ситуацію і ніяких чорних карток не буде”, — сказала вона. 

Головна тренерка розповіла, що в період пандемії COVID-19 правила обов’язкового рукостискання на певний час було скасовано для фехтувальників, щоб уберегтися від близького контакту. 

“Культурно, ввічливо. Спортсмени після бою віддавали салют один до одного і нібито потискали руки, схрещуючи клинки. Усі до цього звикли, і це не було порушенням, це було доволі ввічливо і прийнятно. Тут на словах нам це все також само пообіцяли. Плюс, для нас це був перший виступ”, — зазначила Конрад.

Вона додала, що російські провокації були передбачуваними.

“Ми очікували, знали, що на цей бій прийдуть дивитися абсолютно всі. Але ми були до цього готові і знали, що руку, природно, потискати ми не будемо. І плюс, у нас були попередні домовленості, що ніякої чорної картки і дискваліфікації у нас не буде. На мій погляд, Ольга вчинила максимально коректно, і весь бій йшов коректно. Він був без агресії, і в жодному разі не принижував гідність спортсменки. І те, що сталося, це жахливо. Мета їхнього виступу на цьому чемпіонаті світу була, щоб Ольгу дискваліфікували зі змагання”, — резюмувала Наталія Конрад.

https://www.youtube.com/watch?v=07hI3ZiiD4c&t=532s&ab_channel=FREE%D0%94OM.LIVE

Читайте також: Руку росіянам ніхто не тиснутиме, спорт у РФ — продовження політики, — Подоляк

Нагадаємо, 27 липня в 1/32 фіналу чемпіонату світу з фехтування в Італії відбувся поєдинок українки Ольги Харлан і росіянки Анни Смирнової. Харлан перемогла Смирнову з рахунком 15:7.

Нові правила Міжнародної федерації фехтування передбачали рукостискання спортсменів після завершення бою. Харлан виставила вперед рапіру, запропонувавши “стукнутися” зброєю на знак закінчення поєдинку. Смирнова вимагала рукостискання.

У відповідь українська спортсменка пішла з фехтувальної доріжки, а росіянка залишалася на ній ще 50 хвилин, вимагаючи дискваліфікації суперниці-переможниці.

Початковим рішенням Міжнародної федерації фехтування стала дискваліфікація Харлан через відмову потиснути руку російській спортсменці. Але після міжнародного резонансу федерація призупинила своє рішення. Ба більше, глава Міжнародного олімпійського комітету оголосив, що Харлан отримає право виступати на наступній Олімпіаді.

32-річна Ольга Харлан завоювала понад сотню медалей, зокрема “золото” Олімпійських ігор, і є однією з найтитулованіших спортсменок України.

Прямий ефір