Ситуації з допінгом достатньо, щоб повністю закрити світовий спорт для РФ — думка спортивного журналіста

Ілюстративне фото: olympics.com

Використання допінгу російськими спортсменами — це державна політика. Після скандалу 2015 року, який вибухнув у зв’язку з публікацією звіту комісії Всесвітньої антидопінгової агенції та призвів до обмежень участі РФ в Олімпіадах, нічого не змінилося. Хоча однієї цієї теми достатньо, щоби повністю закрити питання присутності Росії у світовому спорті. Такою думкою у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ поділився спортивний журналіст, редактор телеканалу “Дом” Євген Зінченко..

Водночас він наголосив, що все впирається у волю та бажання Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

“Саме він постійно протягує [РФ] на Олімпіади під різними статусами, без прапорів, без гімнів, без згадки: олімпійська команда Росії, олімпійська команда Російського олімпійського комітету, як завгодно протягнути, не києм, так палицею. Не можна було цього робити з моменту відкриття усьому світу ситуації з допінгом у Росії. Що це державна програма, що це державна підтримка, що це вигадано та здійснено на державному рівні, всі про це знали”, — коментує спортивний журналіст.

Зінченко нагадав, що після скандалу з допінгом порушувалося питання про повне усунення Росії з міжнародного спортивного руху.

“Цього не сталося завдяки позиції Міжнародного олімпійського комітету, який живе, можливо, дуже гарною формулою, що повинні всі брати участь, що деякі атлети не винні. Кого зловили з допінгом, того покараємо, кого не зловили — навіщо тоді всіх карати. Усі аргументи, що це державна політика і не спіймали — це справа часу, ніяк не діяли на Міжнародний олімпійський комітет та [його президента] Томаса Баха”, — зазначає Євген Зінченко.

Він вважає, що попри те, що МОК і особисто Бах підтримали українську фехтувальницю Ольгу Харлан, ставлення до участі в Олімпіаді російських спортсменів не змінилося. При цьому, як підкреслив Зінченко, тема допінгу — саме той інструмент, який має МОК, щоб усунути РФ.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний олімпійський комітет працює над тим, щоб повернути спортсменів із РФ та Білорусі на міжнародні змагання “на умовах нейтралітету”. Глава МОК Томас Бах заявив в інтерв’ю китайському агентству Сіньхуа, що МОК тісно співпрацює з федераціями, що відповідають за проведення міжнародних змагань, і розраховує, що спортсмени з Росії та Білорусі братимуть участь у турнірах “у нейтральному статусі”.

Прямий ефір