Після заколоту Пригожина Путін лише посилив репресії: нові випадки затримання росіян (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: donpress.com

Проти жителя Ставропольського краю Батира Жабоєва відкрили справу про реабілітацію нацизму через стікер “Буча” на пам’ятнику “Зірка героя”. Про це повідомляє Telegram-канал ASTRA. Чоловік перебуває під домашнім арештом, передає FREEДОМ.

За офіційною версією, чоловік опублікував відео, в якому йшлося про вбивства мирних жителів Чечні та України російською армією. Дії армії у ролику були названі “фашистськими та загарбницькими”.

Події, що відбуваються в Росії, показують, що після заколоту Пригожина Путін лише посилить репресії, причому проти простих росіян, кажуть правозахисники.

“Держзрада це неправильний лайк в інтернеті, заставка на телефоні, недостатньо захоплений вислів “про Богом дане начальство”, а от якщо ти їдеш на танках на бойових машинах як Пригожин у Ростов, до Москви то це звичайно не держзрада, тебе потім приймають у Кремлі, з тобою домовляються. Ось таке “королівство кривих дзеркал” у Російській Федерації”, каже російський адвокат Олексій Барановський.

В Іжевську місцевий лікар-хірург Ольга Авдєєва потрапила під слідство через напис “фашисти” під розтяжкою з літерою Z. Про це жінка сама розповіла ОВС-Інфо. Авдєєвій ставлять у провину статтю про дискредитацію російської армії. З неї взяли підписку про невиїзд та призначили судово-психіатричну експертизу.

На Нижньому Новгороді Олексія Вольського відправили під домашній арешт до 5 вересня у справі про “фейки”. Чоловік має інвалідність другої групи, незважаючи на це, слідчий просила взяти його під варту. Причиною стали пости Вольського в соцмережах, де він писав про російських окупантів, повідомляє ОВД-ІНФО.

У Росії систематичні порушення прав людини це державна політика, зазначають експерти.

“Про те, що в Росії відсутні права і свободи, ми говоримо останні 10 років. Були арешти переслідування, вбивства. Як ми пам’ятаємо, загалом нічого нового не відбувається тільки “гайки закручуються”, чим більше йшли уперед, тим більше закручувалися. Ще 10 років тому було зрозуміло, що це не вихідна точка, це шлях спрямування російської влади”, каже Андрій Сидельников, російський опозиціонер.

Путінський режим у боротьбі з інакодумцями використовує силові методи навіть після їх взяття під варту. Валентин Хорошенін перебуває у СІЗО із червня, коли його разом з іншими учасниками руху “Весна” затримали після масових обшуків. Їх звинувачують за статтями про організацію діяльності екстремістської спільноти.

Хорошенін брав участь у антивоєнних демонстраціях та масових акціях проти так званої “часткової” мобілізації. Перебуваючи у СІЗО, він побоюється за своє життя.

“Стало відомо, що на нього чинять тиск інші ув’язнені (в основному, обвинувачені за “наркотичними” статтями): погрожують побити, не дають спати на своєму ліжку, сидіти за столом і займатися науковою роботою. Хорошенін погано почувається: розколюється голова, нежить, температура, біль у грудях і ломить все тіло, але йому не надають необхідну допомогу”, — із повідомлення Telegram-каналу “Перший відділ”.

За так званими “антивоєнними” справами затримань у Росії стає все більше, повідомляє ОВД-ІНФО. За їхньою інформацією, найближчого тижня очікується 67 судів із політичних кримінальних справ.

Читайте також: Кремль переслідує своїх громадян за інакодумство нові факти (ВІДЕО)

Прямий ефір