У Німеччині весь час точаться дискусії навколо постачання Україні зброї, — німецький політолог

Андреас Умланд. Фото: apostrophe.ua

Зараз у Німеччині точаться дискусії щодо надання Україні винищувачів F-16, ракет високої дальності, кластерних снарядів. У країні все ще є пацифістське боязке ставлення. Про це сьогодні, 16 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд.

“Відбулася велика зміна, порівняно особливо з ситуацією два роки тому, коли Німеччина навіть не давала третім країнам постачати до України, ще до війни це було, певні види німецької зброї. І порівняно з минулим літом, коли все це тривало дуже довго, і обговорювалося, зброя не постачалася, тепер у новому році це змінилося. Проте, попри те, що ситуація на краще змінилася, на жаль, я зараз перебуваю в Німеччині, тут щодня є дискусія навколо нових якихось видів зброї, яку Захід постачає Україні”, — сказав він.

Політолог висловив побоювання, що Німеччина могла б зараз постачати Україні ракети високої дальності Taurus, але це може статися не скоро.

“Я думаю, вони прийдуть до України, але ця дискусія може тривати кілька місяців, як це було з танками “Леопард”. На жаль, щоразу заново це все обговорюється і цей табір проти постачання важкої зброї для України існує і тут кожен день обговорюється”, — каже Умланд.

За його словами, у Німеччині є безліч голосів, які виступають проти постачання Україні ракет Taurus, тому що ця зброя може досягти території РФ.

“І це Німеччині нібито робити не можна, це все призведе до Третьої світової війни. Це вся та сама стара дискусія, яка була торік. Вона, на жаль, триває. Найкраща протиотрута цьому — деталізоване дослідження і публікація про те, чому саме певні види зброї потрібні для України, для її захисту, для відновлення територіальної цілісності”, — резюмував Андреас Умланд.

Зазначимо, що Берлін значно збільшив експорт зброї від початку поточного року, більшу частину з якого спрямують до України. Німеччина дозволяє постачання німецької військової продукції до строго обмеженого кола країн. Поряд з Угорщиною, США, Кіпром до числа найбільших покупців увійшли також Південна Корея та Індія. Згідно з попередніми даними Міністерства економіки та захисту клімату ФРН, за пів року воно видало дозвіл на експорт з Німеччини зброї та продукції військового призначення на суму понад 5 млрд євро. Зафіксовано зростання більш ніж на чверть порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Читайте також: Німеччині історія забороняє, щоб німецька техніка вбивала росіян — думка

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн впевнена, що Україна має отримати далекобійну артилерію та системи озброєння. Також, за її словами, Євросоюз почав реалізацію плану з виробництва додаткових боєприпасів для України. Зокрема, ЄС направив пів мільярда євро європейським збройовим компаніям для модернізації обладнання, відкриття виробничих ліній та навчання персоналу.

Прямий ефір