З восьми європейських країн Балтійського регіону сім є членами НАТО, — євродепутат

Країни Балтійського регіону. Ілюстрація: nato.int

Путін уже програв геополітичну війну. Про це сьогодні, 16 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив литовський політик, депутат Європейського парламенту Пятрас Ауштравічюс.

“Путін не тільки програє війну, яку розпочав проти України, але вже програв геополітичну війну”, — акцентував він.

Ауштравічюс показав це на прикладі розширення і посилення Північноатлантичного альянсу.

“Ще 10 років тому НАТО шукало собі ніби роль у глобальному плані. Тому що стратегічний документ НАТО тоді віщав, що немає загроз, що Росія є партнерською країною, що Китай далеко не загроза тощо. Головні ризики тоді виходили від міжнародного тероризму і різних природних лих. Тепер переписана стратегія НАТО, в якій Росія названа головною загрозою і дуже чітко прописується, в яких випадках ця загроза може вплинути на добробут і безпеку країн НАТО. Почався новий етап розширення НАТО, приєдналася Фінляндія, скоро — Швеція. Це показує якісну зміну всередині НАТО і щодо Балтійського регіону”, — зазначив політик.

Він нагадав, що сьогодні з восьми європейських країн Балтійського регіону сім є членами НАТО.

“І вони тепер інвестують уже в оборону більше, ніж 2% ВВП (2% — мінімальна вимога для країн Альянсу, — ред.). Тобто ми не тільки на словах, ми й на ділі показуємо, що є згуртованість, коли треба ухвалювати рішення вчасно, я хочу підкреслити — вчасно”, — сказав Ауштравічюс.

Звісно, НАТО і країни Балтії в його складі зацікавлені у вступі Швеції.

“Особливо, тому що військово-морські сили Швеції зможуть якісно вплинути на зміну військової ситуації та безпекової ситуації в Балтійському морі. Тоді нам уже не доведеться щоразу здригатися, коли пливуть якісь російські субмарини або літають російські літаки над Балтійським морем. Тому ми сподіваємося, що Туреччина дотримає свого слова і скаже остаточне “так” вступу Швеції”, — продовжив євродепутат.

“Ось і дивіться, до чого призвела помилкова, агресивна і відстала концепція Кремля”, — резюмував він.

Нагадаємо, що до Балтійського регіону належать 9 держав: Данія, Швеція, Фінляндія, частина Росії, Естонія, Латвія, Литва, частина Польщі та Німеччини. З них членами НАТО не є Росії, і поки що Швеція.

Як повідомлялося раніше, на саміті Альянсу було затверджено План колективної оборони НАТО. Цей документ є найбільшим після закінчення Холодної війни — 4 400 сторінок. У ньому виділено кілька основних пунктів. Зокрема, верховний головнокомандувач НАТО в Європі в разі загрози зможе ухвалювати частину рішень без консультацій зі структурами блоку. Крім того, в ЄС буде збільшено до 300 тис. кількість сил підвищеної бойової готовності, а країни східного флангу підтримають бойові групи союзників по Альянсу: німецькі солдати захистять Литву, канадські — Латвію, американські — Польщу, а британські — Естонію.

Прямий ефір