Українські захисники вийшли на паритет в артилерії з росіянами на Бахмутському напрямку, — Калашніков

ЗСУ. Ілюстративне фото: zsu.gov.ua

Унаслідок ефективної роботи Сил оборони України кількість російських артилерійських установок значно зменшилася по всій лінії фронту, зокрема на Бахмутському напрямку. Окупанти більше не можуть похвалитися перевагою в артилерії і тим більше їхньою якістю, яка просідає порівняно з технікою НАТО. Про це сьогодні, 14 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив начальник пресслужби 26-ї артилерійської бригади імені Романа Дашкевича, старший лейтенант Олег Калашніков.

“Одночасно з піхотними підрозділами ми можемо спостерігати дуже сильну артилерійську складову. У них дійсно тут багато артилерії, як ствольної, так і РСЗВ. Однак, поступово, але ми вже вийшли на паритет в артилерії. Дуже багато їхніх артилерійських установок за ці два місяці було знищено взагалі по всій лінії фронту, зокрема й на Бахмутському напрямку. Тому за кількістю стволів у них уже не можна сказати, що у них така величезна перевага. Ми вже виходимо на рівну кількість”, — сказав він.

Начальник пресслужби зазначив, що натовська зброя, яку Україні постачають партнери, більш точна.

“Ми можемо більш економно витрачати снаряди і більш точно знищувати безпосередньо їхні цілі”, — додав він.

За інформацією Калашнікова, на Бахмутському напрямку фронту російські окупаційні війська використовують важку броньовану техніку (танки).

“До речі, танки у них ще використовуються замість артилерійських установок, які виходять безпосередньо стріляти замість артилерії по наших позиціях, зокрема і в напрямку Бахмута. Є і причіпна артилерія — 2А36 “Гіацинт-Б”, 2А65, і раритети минулого століття часів Другої світової війни такі як Д20, Д30. РСЗВ представлені БМ-21 “Град”, і більш сучасні системи “Ураган”. У них дуже-дуже сильно не вистачає взагалі броньованої техніки. Якщо брати їхні підрозділи, стандартні БТГР, вони, щоправда, від нього починають відмовлятися, але якщо брати стандартний БТГР, то укомплектованість узагалі за технікою в них доходить приблизно 30%. Це дуже мало. Сюди, звичайно, входить не тільки танки, артилерія, але також і бойові броньовані машини”, — розповів він.

Унаслідок браку броньованої техніки піхоті російських окупаційних військ доводиться набагато важче, вона не може мати таке вогневе прикриття безпосередньо на лінії зіткнення і зазнає великих втрат.

“І без броньованої техніки їм складніше наступати, проте вони все одно пробують наступати. Немає вже таких “м’ясних” хвиль, але вони постійно пробують нас зупинити, наше просування. Їм це не вдається, але ми рухаємося досить-таки повільно, обережно і треба визнати, що ці бої дуже важкі, і даються значною кров’ю”, — резюмував Олег Калашніков.

Читайте також: Бахмут як пастка для російської армії та самого Путіна: значення міста обговорюємо з експертами

Нагадаємо, українські захисники продовжують наступати в Донецькій і Запорізькій областях, мають частковий успіх і наразі закріплюються на досягнутих рубежах. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. На Бахмутському напрямку ситуація залишається складною — напружені бої точаться в районі Кліщіївки, Курдюмівки та Берхівки Донецької області.

Прямий ефір