Розбірки в армії РФ: розвал військового керівництва Росії в огляді експертів

Сергій Суровікін. Фото: ukrinform.ua

У російській армії триває кадрова плутанина. Днями командувач 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС Росії генерал-майор Іван Попов у своєму аудіозверненні розповів про те, що його відсторонили від командування після того, як він “на самому верху” висловив претензії щодо проблемних питань армії.

Кадрова чехарда у військових верхах РФ

Попов вважає, що солдатам було “завдано удару в спину” через помилки, яких припустилося вище військове командування Росії.

“Я позначив усі проблемні питання, загострив увагу на найголовнішій трагедії сучасної війни це відсутність контрбатарейної боротьби, відсутність станції артилерійської розвідки та масова загибель й каліцтва наших із вами братів від артилерії противника. У зв’язку з цим, мабуть, старші начальнички відчули в мені небезпеку якусь. І стрімко, за один день світловий, сфабрикували наказ міністра оборони, видали розпорядження, і мене позбулися”, — заявив Попов.

Зі свого боку, секретар РНБО України Олексій Данілов повідомив, що в Росії є щонайменше 14 генералів, які симпатизують ватажку приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер” Євгену Пригожину, а не президенту РФ Володимиру Путіну. Також відомі випадки, коли російські військові не опиралися “вагнерівцям” під час їхнього короткого заколоту.

Водночас, лідер Міжнародного руху “Говоріть Голосніше!” Андрій Сидельников вважає, що таких генералів може бути набагато більше.

“Я думаю, їх більше — це, в принципі, кількість складно порахувати, але явно не 14. Ну, і знову-таки і Пригожин, і ці генерали не виступали проти Путіна, вони виступали проти керівництва Міноборони і Генерального штабу, конкретно проти Шойгу і Герасимова. Тому нібито справді тут іде гра еліт, мафіозні розбірки, і знову-таки, можу повторити вкотре — що більше вони одне одного пожеруть, то швидше закінчиться війна, то швидше Україна звільнить свої території й почне мирне життя. І ось уже не будуть щодня падати бомби на українські міста, де гинуть мирні жителі”, — заявив Сидельников.

Перед цим було затримано заступника командувача російського угруповання в Україні генерала Сергія Суровікіна, якого як раз пов’язують із ПВК “Вагнер” і Євгеном Пригожиним.

Читайте також: Генерали нездатні організувати будь-який бунт в РФ — основні причини перелічив військовий експерт

Про те, що відбувається зараз у керівних колах російської армії, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіли:

  • Микола Маломуж, генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України 2005-2010 рр.
  • Олександр Алєсін, незалежний військовий аналітик;
  • Тимур Олевський, шеф-редактор новин видання The Insider;
  • Андрій Піонтковський, політолог, журналіст.

МИКОЛА МАЛОМУЖ: Оточення Путіна може його ліквідувати або змусити піти у відставку

— Не все оточення Путіна навіть на початковому етапі підтримувало агресію проти України. І частина генералів — я їх знаю особисто зі спецслужб — і військові говорили, що ця ненормальна людина наробила, маючи на увазі Путіна. Тому в цій ситуації там немає такої згоди.

Але вони, звісно, прийняли правила гри Путіна, коли він почав війну. Відповідно, протестувати, виступати проти — це, звісно, смерті подібно. Він не тільки їх знищив.

Я прямо скажу: це ті, які близькі до Путіна, і які не виступили, як Пригожин — з ним попрацювали його куратори, які вели ще із зони, і як Путін до нього ставився. А це вже дуже самостійні люди, які мають свою думку, які готові в якийсь момент виступити.

Тому загроза Путіну від них набагато сильніша, вони можуть об’єднатися, можуть провести операцію з його усунення або політично примусити піти у відставку. Навіть, коли ми будемо вже перемагати, вони будуть це робити, щоб створити умови для діалогу із Заходом, щоб для себе отримати індульгенцію, гарантії збереження безпеки, а гарантувати, що вони зберігають певну стабільність у Росії і що не задіяна ядерна зброя проти Заходу, тому що цей аргумент для Заходу дуже вагомий.

У цій ситуації Путін уже не той. Він уже відчуває, що низка генералів не підтримують внутрішню політику не тільки між собою десь кулуарно, а вже готові десь висловлювати критику. Спочатку Пригожин, потім командування Шойгу: наприклад, генерал Попов та інші генерали, які неодноразово вже з цього приводу висловлювалися, і їх акуратно відсторонили.

Тому тут є вже низка політиків, олігархів, які явно вже не підтримують режим Путіна, і вони чітко вже чекають, коли буде зміна. Але вони хотіли б зберегти і вплив зберегти, і, можливо, прийти навіть до влади на новій хвилі. Тому розміняти Путіна вони зможуть. Але зараз це дуже небезпечно.

ОЛЕКСАНДР АЛЕСІН: Путін опинився між “паркетними” і бойовими генералами

— Ми можемо спостерігати певний розкол у російській військовій еліті. І можна помітити, що тут дві групи намічаються.

Одна з них — це старий генералітет. Сам Путін назвав їх генералітетом, “паркетним генералітетом, що сформувався в мирний час, який являє собою різновид бюрократів, але тільки у військових мундирах.

І їхня діяльність призвела до того, що Російська Федерація не повною мірою виявилася готовою до такого складного противника, як Збройні сили України. І ті, хто зараз на фронті, ті, хто платить за помилки цих паркетних генералів, висловлюють своє невдоволення і бажання потіснити цих людей, які не нюхали пороху, але замішані в корупції, у кумівстві, родинності тощо. Тому явно в наявності, загалом, такий конфлікт.

І тут у Путіна складна ситуація. Насправді, адже до початку конфлікту спирався саме на цю групу генералів. Саме вони доповідали, малювали картину сприятливого становища в російській армії.

Але коли треба було показати результат, коли треба було пред’явити не тільки бойову доблесть, а й результат, виявилося, що збройні сили РФ не повною мірою до цього готові. І за це довелося платити кров’ю. За це довелося платити матеріальними втратами та іміджем навіть у всьому світі.

Цей конфлікт назрівав, і його прорвало як той нарив. І Пригожин був тільки зовнішнім вираженням цього конфлікту. Я думаю, що він навіть багато в чому, напевно, використовувався втемну тими генералами, яких можна назвати фронтовиками.

І зараз у Путіна складне становище, він розрулює цю ситуацію, Він не може відмовитися від бюрократів-генералів, яких зараз просто нікому замінити, і які йому особисто віддані. І в той же час, він не може ігнорувати тих силовиків, які піднялися під час бойових дій.

Ось зараз подивимося, наскільки мудрим буде рішення Путіна, щоб, як то кажуть, “і вовки ситі, і вівці цілі”.

ТИМУР ОЛЕВСЬКИЙ: Щонайменше десяток російських генералів ізолювали

— Ми бачимо, що відбувається зачистка у військовому середовищі. І навіть сам факт того, що ні Суровікіна, ні генерала Алєксєєва, заступника командувача ГРУ Головного управління Генштабу Російської Федерації, ні колишнього заступника з тилу Шойгу генерала Мезенцева, який потім працював у Пригожина і забезпечував якраз координацію для постачання цих снарядів, ні низки інших генералів, які перебували поблизу Пригожина в той момент, коли відбувався цей заколот, ми їх не бачимо.

У прямому ефірі вони не представлені. Саме той факт, що всі кажуть: “Де вони?”, а їх не показують, дає зрозуміти, що Путін показує військовим, що будь-яка спроба піти за Пригожиним у його бажанні щось пред’явити політичному керівництву Росії буде покарана зовсім не так, як вчинили з Пригожиним. Тому що Пригожин із Путіним.

Пригожин — це спеціальний проєкт, це садист на службі у Путіна. Визнаний, легітимний, який виконує саме ту функцію, для якої його взяли на роботу, бути садистом і організовувати певні брудні операції та заробляти на цьому гроші.

У Росії армія, власне, не була політичною силою. І фраза “Армія відокремлена від політики”, яку як мантру зараз повторюють усі російські політики, починаючи від голови генради “Єдиної Росії” Турчака, і закінчуючи всілякими іншими депутатами рангом трохи менше, вона ж ніколи не згадувалась від початку війни, начебто генерали й не претендували на те, що вони до політики якимось чином мають стосунок.

Тому абсолютно не факт, що з цими людьми відбуваються якісь страшні дії, які можна порівняти з тим, через що проходять українські полонені в російських в’язницях. Але абсолютно точно, що їх показово ізолювали.

Джерела The Wall Street Journal опублікувала дані про те, що щонайменше 10 осіб перебувають у неволі, а 15 осіб відсторонено від посади, і ця цифра виглядає правдоподібно. Тому дуже важливо, щоб усередині армійського середовища люди, які знають особисто тих, хто зараз не виходять на зв’язок, розуміли, що, якщо буде спроба невдоволення, вона може закінчитися так само.

Але зверніть увагу, що прізвища конкретних людей, які перебувають у в’язницях, не названі, і це трохи бентежить, бо якщо йдеться про офіцерів такого рівня, то їхні прізвища мають бути на слуху. А їхнє зникнення має бути настільки помітним, що ми маємо їх бачити.

У мене є припущення, що їх менше. Принаймні, офіцерів першого рівня і не таких високих звань точно. А що зараз відбувається точно — з одного боку створити ситуацію, в якій армія не буде зруйнована чистками, тому що комусь треба воювати. З іншого боку, дати зрозуміти військовим, що не треба навіть думати, що можна зробити щось подібне, що зробив Пригожин. Приблизно щось подібне відбувається.

Думаю, що Путін зробить “хід конем”, і за певний час сумний Суровікін з’явиться на екранах телевізорів, присягне на вірність Путіну ще 100 разів, щоб дати зрозуміти, що будь-який заколотник має пам’ятати, хто в країні цар. І таким чином Путін, як то кажуть, перетравить ситуацію, яку він допустив сам.

АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ: Завтра будуть кілька “генералів Попових”

— Система приходить у стан хаосу. Але ось що, що безперечно — і з цим згодні всі — після подій 24-го червня Путін різко втратив частину своєї влади. Розумієте, адже це в будь-якому злочинному угрупованні, а російська політична верхівка є таким угрупованням, влада пахана заснована не на якихось там електоральних процедурах, а на беззаперечному підпорядкуванні всіх учасників цієї корпорації.

Якщо ж один із цих пацанів так званих кидає виклик і виклик залишається безкарним, то це автоматично знижує владу першої особи. Ну, ось ми пам’ятаємо феєричний виступ Путіна вранці 24-го, він громив Пригожина, щоправда, не називаючи його на ім’я, але це для нього був найвищий ступінь ненависті.

Він не називав ніколи двох ворогів на ім’я — Навального і Пригожина — називав їх зрадниками, зрадниками, вимагав негайно розправитися. І за кілька годин він скаржився вже президенту Лукашенку, що Пригожин не відповідає на його дзвінки, бо накази Путіна не виконувалися.

Насамперед першою жертвою став генерал Суровікін, командувач Повітряно-космічними силами. Мабуть, йому було дано наказ знищити колону Пригожина. Будь-які літаки Су-25, наприклад, могли знищити їх за кілька хвилин, але літаки відмовилися виконати цю місію. Посилали вертольоти, які легко були збиті повітряно протиповітряною обороною Пригожина.

Але це все вже сигнал падіння влади. Тому виступ генерала Попова організаційно нічим не пов’язаний із заколотом Пригожина. Просто Попов відчув уже іншу атмосферу влади. У нього свої дуже серйозні претензії до Герасимова і Шойгу, і він уже не посоромився їх висловити. Завтра буде ще кілька таких Попових.

Читайте також: Брав участь в атаці на Вінницю: хто стоїть за ліквідацією Ржицького — думки експертів

Прямий ефір