Ціна війни: як Росія втратила роки розвитку через дії режиму Путіна

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Рубль — одна з валют, що найшвидше дешевшають у світі. З початку року він втратив 30% вартості по відношенню до долара та євро. Це найгірший показник серед країн, що розвиваються. Євро коштує вже понад сотню рублів, а долар наближається до тризначного числа. Причому падіння не зупиняється. Це — один із найбільш показових результатів політики Кремля, інформує FREEДОМ.

Рубль упав так сильно з кількох причин. Насамперед — це прямий наслідок війни Росії проти України: західних санкцій, дефіциту бюджету майже 4 трильйони рублів та втечі бізнесу. Падіння прискорив і заколот Пригожина — і без того слабка довіра громадян до валюти була підірвана ще більше, і ті, хто мав накопичення в рублях, спішно перевели їх в іноземну валюту. І уряд Росії міг би зупинити знецінення рубля, але виявляється це йому не вигідно.

“Бо витрати бюджету в рублях, а доходи, переважно, у іноземній валюті з допомогою експорту. І чим нижче курс рубля, тим більше можна профінансувати доходи бюджету, які за минуле півріччя скоротилися на 35%”, — розповів у коментарі “Голосу Америки” член ради Фонду “Ліберальна місія” Сергій Жаворонков.

Тобто у короткостроковій перспективі це дасть змогу покрити більше держвитрат. Ось тільки зворотний ефект полягає у зростанні цін. І насамперед його відчують прості росіяни. За словами експертів, поступово низка звичайних побутових продуктів, у тому числі й першої необхідності, подорожчають. Пік інфляції у країні, за прогнозами економістів, відбудеться вже восени. Тобто за хорошу звітність уряду Федерації громадяни заплатять зі своєї кишені. А з урахуванням того, що злочинну війну проти України Росія припиняти не збирається — для покриття величезних витрат на неї держава знову забере ресурси у громадян.

“Звичайно, доведеться російському уряду скорочувати якісь витрати, бо чудес не буває. От якщо коротко зовсім — різатимуться всі витрати, окрім війни та крім силовиків внутрішніх. Тому що Путін не може дозволити собі лише на війну працювати. Тому він ще й збільшуватиме витрати на свою охорону. А решта витрат буде зменшуватися”, — сказав Максим Миронов, професор в IE Business School.

Імперська політика та мовчазна згода народу призвели до того, що Росія втратила буквально роки розвитку. Прорахувати скільки саме забирає війна проти України у кожного росіянина — на даний момент практично неможливо. Але навіть за грубих підрахунків того, що відомо, йдеться про колосальні суми. Так, за даними Форбс, 2022 року прямі витрати Росії на війну склали 114 мільярдів доларів. І це без урахування знищеної техніки та особового складу, а також економічних втрат від санкцій та ізоляції. Але навіть цих грошей вистачило б, наприклад, щоби відкрити в кожному другому місті федерації сучасну лікарню на 800 осіб. Західні спецслужби вже відкрито свідчать, що Путін привів Росію до статусу сировинного придатку Китаю.

“Війна Путіна вже обернулася для Росії стратегічним провалом — оголилися її військові слабкості; її економіка сильно постраждала на довгі роки; її майбутнє як молодший партнер і економічна колонія Китаю визначається помилками Путіна; її реваншистські амбіції подавляються НАТО, яке стає дедалі сильнішим”, — заявив Вільям Бернс, директор ЦРУ.

Згідно зі звітом Єврокомісії, введені щодо Москви санкції підірвали промисловий та технологічний потенціал федерації. З початку повномасштабної війни Росії проти України товарообіг між Євросоюзом і Москвою скоротився на 150 мільярдів євро. І, за оцінкою Брюсселя, втрати російської економіки від санкцій лише наростатимуть.

Читайте також: Куди котиться російська економіка: фактори падіння курсу рубля оцінюємо з економістами

Прямий ефір