Прищепити ідеологію “русского мира” і заробити: для чого росіяни депортують дітей з України (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Згідно з даними Національного інформаційного бюро України 19 474 дитини були депортовані Кремлем. Це тільки офіційна інформація. Аналізуючи відкриті джерела в самій Росії, можна побачити, що ця цифра майже в сорок разів більша. Частину незаконно вивезених дітей віддали під опіку в російські родини. Доля деяких досі залишається невідомою. Повернути додому поки що вдалося лише 383 дитини, інформує FREEДОМ.

Українська бойова медикиня відтоді, як сама потрапила в полон РФ, чекала на зустріч зі своїми дітьми півтора року. Її дев’ятирічну доньку Варвару та п’ятирічного сина Ріната незаконно вивезли до Росії.

Від початку повномасштабної війни РФ проти України, за різними даними, з країни депортували від 19 до 700 тис. дітей. Їхнім пошуком займаються різні організації. Не тільки в Росії, а й у Білорусі.

“Було дуже багато відкритих даних. Були відео, як дітей везуть у табір “Ромашка”. Але однією “Ромашкою” наша робота не закінчилася. Припустимо, ти у випадковій групі “ВКонтакте” знаходиш новину приблизно такого змісту: “Зараз до нас у дитбудинок приїхали 90 дітей із дитячого будинку “ДНР”. Ми поговорили з ними, вони такі класні, сподіваємося, скоро їх усиновлять”. На основі такого посту ми розуміємо час прибуття, кількість дітей, їхнє місцезнаходження, і, можливо, навіть знаходимо фотографії”, — йдеться в повідомленні організації Kidmapping.

12-річний Сашко з мамою в полоні у росіян опинилися в березні 2022 року. З Маріуполя їх вивезли у фільтраційний табір і там розлучили. Дитину з великими труднощами вдалося повернути в Україну. Доля її матері досі невідома.

“Росіяни говорили, що мамі не потрібен. Що віддадуть у прийомну родину в Росії. Уявіть, вони навіть не дали нам попрощатися з мамою”, — поділився Олександр.

Депортація — це один із найтяжчих воєнних злочинів, який прирівнюється до геноциду. І Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна та уповноваженої при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової саме за підозрою в насильницькій депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Але для Кремля це лише частина стратегії, щоб прищепити дітям ідеологію “русского мира”, вважає заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

“Основна мета одна — перетворити дітей на частину “русского мира”. Путін і його поплічники уявили себе вершителями доль. Дітей перетворюватимуть на істот, подібних до себе, які ненавидять усе людське, спеціально вихованих на культі війни, національної та релігійної ненависті й нетерпимості”, — сказав Умеров в інтерв’ю виданню “Крым. Реалии”.

Росіяни навмисне називають депортацію дітей “евакуацією”. Нібито “рятують” їх від бомбардувань і обстрілів, які влаштовують самі ж російські військові.

Родин, які хочуть усиновити або взяти під опіку “дітей війни”, у Росії виявилося чимало. Оскільки в РФ усиновлення дітей, за словами Павла Лисянського, директора громадської організації “Інститут стратегічних досліджень і безпеки”, стало хорошим бізнесом.

“Там ціла корупційна складова. У Московській області, якщо в тебе понад п’ять дітей, ти з регіонального бюджету можеш отримувати до 50 тис. рублів на місяць на одну дитину. За дітей, усиновлених із тимчасово окупованих територій України, у РФ платять більше. Загалом цифри більші на 15-20 тис. рублів на місяць, щоби стимулювати цей процес”, — повідомив Лисянський.

Точну кількість українських дітей, яких Росія незаконно депортувала з окупованих територій, визначити поки що неможливо. Але десятки державних, громадських організацій працюють над тим, аби встановити місцеперебування та повернути в Україну всіх незаконно вивезених.

Читайте також: До Гааги подано докази щодо депортації українських дітей до Білорусі та їх перевиховання — деталі від Латушка

Раніше правозахисниця Віра Ястребова заявила, що, вивозячи українських дітей з окупованих територій, Росія хоче позбавити Україну майбутнього. Вона переконана, що влада РФ прагнутиме використати цих дітей проти їхньої ж батьківщини.

Прямий ефір