Гарантії безпеки, допомога ЗСУ, інвестиції: що обговорять на першому засіданні Ради Україна — НАТО, розповів Чернєв

Єгор Чернєв. Фото: sluga-narodu.com

До останнього не було зрозуміло формулювання щодо України в комюніке за результатами саміту НАТО у Вільнюсі. І хоч поки що вони дещо розмиті, перша зустріч Ради Україна — НАТО, яка відбудеться сьогодні, 12 липня, дасть більше розуміння, вважає заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

В ефірі телеканалу FREEДОМ він заявив, що у фінальному комюніке вже є слово “запрошення” для України, але формулювання поки що не особливо конкретне.

“Ми наполягали і наполягаємо, що все-таки має бути запрошення, політичне запрошення. Звичайно ж, ми розуміємо, що до закінчення війни Україна не зможе стати членом Альянсу… У мене є досить оптимістичні очікування щодо сьогоднішнього дня”, — сказав Чернєв.

Чернєв зазначив, що НАТО допомагає Україні інтегруватися до Альянсу, і Київ там чекають.

“З тих семи пунктів, про які ми просили до Вільнюса, загалом шість ми отримали. Це і трансформація Комісії в Раду, це і додатковий пакет допомоги, це і визнання формули миру Зеленського, і обіцянка бути з нами стільки, скільки нам необхідно, і гарантії безпеки будуть обговорюватися. Єдиний пункт, який ми не почули, — це політичне запрошення”, — додав політик.

Він розповів про те, що сьогодні відбудеться перше засідання Ради Україна — НАТО.

“Сьогодні якраз обговорюватиметься на першій зустрічі інавгураційної Ради Україна — НАТО питання гарантій безпеки. Також обговорюватимуться інвестиції або допомога нашому військово-промисловому комплексу: доступ до нових технологій, переозброєння нашої армії, пряма фінансова допомога. Можливо, ще обговорять санкції. Це, я думаю, основне, що обговорюватиметься і вже далі на двосторонній або багатосторонній основі підписуватимуться документи, які передбачатимуть гарантії безпеки. Але знову ж таки не як заміну членства в НАТО, а як перехідний період”, — пояснив Чернєв.

Також він розповів, що з української сторони на Раді буде президент Володимир Зеленський, братимуть участь з боку НАТО глави урядів.

“Рада нам дає більше повноважень, вона нам дає право голосу, право ініціативи, чого не було у нас в Комісії Україна — НАТО, де нас фактично заслуховували, ухвалювали рішення без нас, і нам це рішення доводили. Тобто це вже такий максимальний статус партнерів поза членством НАТО”, — підсумував гість ефіру.

Читайте також: Саміт НАТО у Вільнюсі: на що чекає Україна, і що обіцяють в Альянсі (ВІДЕО)

Нагадаємо, 11 липня у столиці Литви, за 150 км від кордону з Росією, зібралися лідери країн НАТО. Мета — подолати розбіжності щодо заявки України на членство. Союзники, серед іншого, обговорюють скасування Плану дій щодо членства (ПДЧ) і не виключають альтернативні формати підтримки України. Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони Олексій Резніков прибули до Вільнюса для участі в саміті НАТО. Сьогодні, 12 липня — другий день саміту.

Прямий ефір