НАТО враховує думку України та чує всі потреби: шефредактор FREEДОМ підбив підсумки першого дня саміту у Вільнюсі

Олена та Володимир Зеленські й Гітанас Наусєда та Діана Наусєдєнє. Фото: president.gov.ua

У перший день саміту НАТО, який проходить у Вільнюсі, було озвучено інформацію про створення пакета для наближення Києва до Альянсу, скасування ПДЧ, а також про створення Ради НАТО – Україна. Шефредактор телеканалу FREEДОМ Олексій Мацука у включенні з місця подій поділився своєю думкою про те, наскільки виправдовуються очікування від заходу, і підкреслив, що країни-члени Альянсу чують Україну. Він також акцентував, що виступ президента Зеленського на мітингу у Вільнюсі слухали 10 тисяч осіб.

За словами Мацуки, очікування від саміту були більшими, ніж те, що сталося насправді.

“Дуже дипломатично НАТО себе повело як колективний орган. Природно, що країни окремо висловлюють чіткіші плани дій. У цьому випадку ми побачили вже фінальне комюніке, яке сьогодні було опубліковано на сайті НАТО. У ньому зазначено, що в НАТО відкриті двері для України, але коли Україна сама буде готова. Ми щось подібне вже бачили раніше”, — зазначив він.

Сьогодні на мітингу в центрі Вільнюса перед 10-тисячною аудиторією виступив президент України Володимир Зеленський. Він заявив, що без України НАТО буде слабшим, а з Україною — сильнішим. Кілька хвилин лунали оплески, оскільки ця теза була виголошена під гаслом UkraineNATO33. 33 означає, що Україна буде 33-м членом Північноатлантичного альянсу. На мітингу емоції зашкалювали у всіх, хто на нього завітав: і в литовців, і в біженців з України.

“Люди очікують від великих інституцій, від великих бюрократичних організацій, таких як НАТО, швидких і своєчасних рішень. Уже неодноразово декларувалося і багатьма нашими політиками, і спостерігачами, і журналістами, що Захід поступово визнає свої помилки щодо України. І одна з головних помилок це те, що недооцінили Росію як загрозу”, — зауважив Мацука.

Він нагадав, що лише на торішньому саміті в Мадриді Росію визнали основним ворогом НАТО.

Сьогодні під час спілкування генерального секретаря НАТО Ейнса Столтенберга з журналістами від преси лунало не одне запитання з приводу тих умов, про які він говорив, і які має виконати Україна, перш ніж стати членами НАТО. Усі хотіли почути конкретні умови, але вони не прозвучали. Усі прагнуть зрозуміти критерії, умови, але, як то кажуть, усе трохи розмито. Серед умов — антикорупційна боротьба всередині країни та переозброєння радянських зразків на більш сучасне обладнання і техніку. До речі, в НАТО відзначили прогрес Києва в боротьбі з корупцією. Але головна умова — це сумлінність. До речі, у НАТО зазначили

“Я думаю, що з президентом Зеленським Україна стала сумлінною країною, і в цьому навіть не можна сумніватися. Сам Володимир Зеленський це сьогодні продемонстрував своїм виступом на мітингу у Вільнюсі й тим, що він прибув насамперед туди, а не на саміт НАТО”, — сказав шефредактор FREEДОМ.

Також він повідомив, що сьогодні було опубліковано комюніке.

“Глава Української держави, українська дипломатія працювали багато місяців над тим, щоб наша думка була врахована. НАТО враховує думку України та чує всі ті потреби, які в нас є як у країни, яка воює, а особливо окремо чують країни-учасниці НАТО”, — повідомив Олексій Мацука.

Він зауважив, що загалом Україну сприймають у позитивному ключі завдяки лідерам, які є у країни, народу і героям, які воюють не просто за прапори НАТО і Євросоюзу, а за те, що ці два символи уособлюють свободу і перемогу у війні.

Читайте також: Саміт НАТО у Вільнюсі: на що чекає Україна, і що обіцяють в Альянсі (ВІДЕО)

Нагадаємо, 11 липня у столиці Литви, за 150 км від кордону з Росією, зібралися лідери країн НАТО. Мета — подолати розбіжності щодо заявки України на членство. Союзники, серед іншого, обговорюють скасування Плану дій щодо членства (ПДЧ) і не виключають альтернативні формати підтримки України. Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони Олексій Резніков прибули до Вільнюса для участі в саміті НАТО.

Прямий ефір