Відмінності американських і російських касетних боєприпасів назвав військовий експерт

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

США передаватимуть Україні касетні боєприпаси для ствольної артилерії калібру 155 мм. Це активно-реактивний снаряд. Він має низку переваг перед російськими касетними боєприпасами. Про це сьогодні, 9 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Павло Нарожний.

“Його вистрілює звичайна гаубиця, у ньому вмикається реактивний двигун, і він летить на відстань 30 км. Це більше за радіус дії практично на межі максимальної відстані, на яку може стріляти російська артилерія. Якщо порівняти його з касетним боєприпасом 9М27К для “Урагана”, у ньому міститься 30 мін суббоєприпасів, в американському боєприпасі міститься 88 мін, тобто їх за кількістю більше. У російському касетному боєприпасі міни виключно протипіхотні”, — сказав він.

Експерт пояснив, як визначити, що Росія використовувала касетний боєприпас:

“На місці його використання залишаються дуже характерні пошкодження. Машини або сталеві ворота, паркани стають як друшляк, дуже велика кількість дрібних отворів. На них це дуже добре помітно, що були використані саме касетні боєприпаси”.

В американських боєприпасах всього 88 гранат і з них 24 — кумулятивної дії, тобто проти броні — БТР, БМП, танків тощо. Тобто це — універсальний боєприпас, який знищить і піхоту, і бронетехніку, що перебуває в його зоні дії.

“Після влучання одного такого снаряда калібру 155 мм виходить коло приблизно 200-250 метрів діаметром, у якому все буде засіяно дрібними мінами, і якщо там перебуватиме піхота, то якщо не вбиті, то поранені будуть практично всі в радіусі дії цього снаряда”, — уточнив Нарожний.

Він констатував, що цей снаряд дуже ефективний проти живої сили. Хоч вона буде на відкритій місцевості, хоч захована в окопах або бліндажах. Пошкодження будуть досить серйозні.

Ще одна відмінність — російські боєприпаси вкрай низькі за якістю. У них не вибухає близько 20-30% суббоєприпасів. А в американському не вибухає 1,5-2%.

“Під час нашого наступу вони нам дадуть те, чим ми будемо ефективно знищувати піхоту, яка зараз обороняє “лінію Суровікіна” в Запорізькій і трохи Херсонській областях України. Всі ті так звані “визволителі” на цій лінії оборони і загинуть з великою ймовірністю”, — підсумував Павло Нарожний.

Зазначимо, що в новому пакеті допомоги від США Україна отримає касетні боєприпаси DPICM. Їхнє передавання є абсолютно законним і виправданим, оскільки Конвенцію про касетні боєприпаси, підписану 2008 року, у США, Росії та Україні не імплементували. Дальність цих касетних боєприпасів становить 29 км за умови, якщо вони вистрілюються з використанням артилерії.

Читайте також: Ми маємо право захищатися: цілі застосування касетних боєприпасів Україною назвав Маломуж

Нагадаємо, як заявив міністр оборони України Олексій Резніков, черговий пакет американської військової допомоги, зокрема касетні боєприпаси, значно допоможе Силам оборони України деокупувати території та врятує життя багатьох солдатів.

Прямий ефір