Ми маємо право захищатися: цілі застосування касетних боєприпасів Україною назвав Маломуж

Касетний боєприпас CBU-105. Фото: defense.gov

Конвенцію про нерозповсюдження касетних боєприпасів підписали 120 країн. Німеччина, Канада, Іспанія, Португалія, Велика Британія та ще низка держав заявили, що вони не підтримують передачу Сполученими Штатами Америки касетних боєприпасів Україні. Однак нашій країні такі снаряди дуже потрібні. Про це сьогодні, 9 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 рр. Микола Маломуж.

Він звернув увагу, що конвенція була підписана в той час, коли не було повномасштабної агресивної війни.

“Тоді були локальні війни, передбачалося, щоб касетні боєприпаси не використовувалися в населених пунктах, наприклад, сирійський конфлікт. З іншого боку, індекс їхнього нерозриву великий, особливо в росіян — 30-40%. Вони завдають ударів, елементи розлітаються і не вибухають. Відповідно, цивільне населення там перебуває або інші навіть військовослужбовці й вони неконтрольовано вибухають у будь-який момент. Касетні боєприпаси, які нам передають американці, мають індекс нерозриву лише 2%, — пояснив Маломуж.

Генерал армії наголосив: Україна, відповідно до принципів міжнародного права, має право захищатися, оскільки триває агресивна терористична війна стратегічного характеру.

“Ми маємо повне право відповідно до міжнародних норм і правил ведення війни захищатися. Ми обрали правила, які не будуть вражати саме цивільних. З іншого боку, це дуже потужні снаряди, які знищують масово живу силу ворога, автомобільну та легку броньовану техніку. Це дуже важливо, тому що, наприклад, використовуючи один снаряд, наприклад, ми знищуємо там 5-10 осіб, касетні снаряди можуть знищити в три-чотири рази більше”, — зазначив він.

Також Маломуж висловив думку, що касетні боєприпаси, оскільки вони розлітаються на полі бою, допоможуть у розмінуванні територій.

“Тим більше ми взяли зобов’язання не використовувати в мирних населених пунктах, там, де є цивільне населення. Навіть по Росії їх не будемо використовувати та будемо контролювати кожен боєприпас. Тому в даній ситуації застосування касетних боєприпасів правомірне і дуже правильне”, — констатував він.

Читайте також: США та Україна не підписали конвенцію про касетні боєприпаси 2008 року, тому ЗСУ можуть їх використовувати в боротьбі з російською армією, — Ступак

Нагадаємо, 800 млн дол. виділив Пентагон на черговий пакет військової допомоги Україні. Згідно з документом, Київ отримає додаткові поставки 105 і 155-мм снарядів. Крім того, до пакета увійдуть найсучасніші касетні боєприпаси, які є у США — так звані вдосконалені боєприпаси подвійного призначення.

Прямий ефір