Це не буде повтором Бухареста-2008 для України, — посол США при НАТО про саміт у Вільнюсі

Україна — НАТО. Ілюстрація: armyinform.com.ua

На Вільнюському саміті НАТО, який відбудеться 11-12 липня, основна увага приділятиметься підтримці України. Про це заявила посол США при НАТО Джуліан Сміт, інформує FREEДОМ.

“Основна увага приділятиметься нашій підтримці України. Також буде пакет конкретних пропозицій, як з точки зору довгострокової практичної допомоги, так і в питаннях взаємодій… Президент Зеленський, якщо вирішить приїхати на саміт, побачить рішучу підтримку Північноатлантичного альянсу, яка говорить про довгострокові зобов’язання перед Україною з боку НАТО”, — сказала вона.

Сміт нагадала, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив про створення Ради Україна — НАТО (замість нинішньої комісії Україна — НАТО). І цей момент також буде закріплено на саміті.

“Що стосується прагнення України до членства в НАТО, то над цим продовжують працювати союзники по Альянсу. Але це не просто повтор Бухарестського саміту 2008 року (на ньому розглядалося питання надання Україні Плану дії щодо членства в НАТО, але через негативну позицію Німеччини та Франції ПДЧ не було надано, — ред.). Це матиме інший сенс, ніж у 2008 році. І нам буде, що сказати з цього приводу під час саміту”, — акцентувала посол.

Вона додала, що загалом у НАТО відбулася зміна поколінь, що змінило політику оборони. Ця тема також порушуватиметься у Вільнюсі.

“У Північноатлантичному альянсі відбулася зміна поколінь, і тепер у НАТО є три регіональні плани, які гарантують, що ми зможемо захистити буквально кожен дюйм території НАТО. Ми зосередимося також на ресурсах, необхідних для виконання планів, і це підводить нас до зобов’язання щодо інвестицій в оборонну сферу, термін дії якого спливає наступного року. Тому нам потрібно більше говорити про ставки у 2% [валового внутрішнього продукту країн-членів] і про те, що тепер це буде постійне зобов’язання”, — акцентувала Сміт.

“У нас буде кілька позитивних результатів у сфері кібербезпеки, в яких Північноатлантичний альянс працюватиме над зміцненням своєї здатності стримувати, запобігати майбутнім кібератакам і швидко реагувати на них”, — додала вона.

Сміт повідомила, що до Вільнюса вдруге за всю історію НАТО на саміт приїдуть лідери чотирьох країн Індо-Тихоокеанського регіону.

“Це наші друзі з Австралії, Нової Зеландії, Японії та Республіки Корея. Вони будуть присутні на цьому історичному саміті у Вільнюсі”, — уточнила посол.

Також у Вільнюсі буде визначено, “на якому етапі щодо членства в НАТО перебуває Швеція”.

“Міністри закордонних справ, радники з національної безпеки та керівники розвідки з Фінляндії, Швеції та Туреччини зустрілися з генеральним секретарем НАТО. Зустріч була позитивною і конструктивною. США дійсно зацікавлені в якнайшвидшому вступі Швеції до Альянсу. Ми вважаємо, що Швеція готова. Вона має величезний потенціал і чітко поділяє наші цінності. Ми отримали відповіді на багато побоювань, порушені нашими друзями з Туреччини за останній рік”, — пояснила Сміт.

Читайте також: США координують з Україною надання військової допомоги, — Слоат

Прямий ефір