Усі затримки з F-16 відбуваються через пізнє політичне рішення, — Киричевський

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

Ситуація навколо надання Україні винищувачів F-16 ускладнилася через затримку політичного рішення щодо цих літаків, а також проблеми з навчанням українських пілотів — їх нікому навчати. Але західні союзники України налаштовані на те, щоб якнайшвидше розв’язати всі проблеми, що виникли, і надати F-16. Таку думку сьогодні, 8 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Defense Express Іван Киричевський.

“Судячи з усього, коли деякі країни винищувальної коаліції брали на себе ті чи інші зобов’язання щодо підготовки українських льотчиків, тільки потім усвідомили те, що в них насправді немає необхідних спеціалістів, які могли б забезпечити нам весь необхідний процес. Ідеться ж не просто про те, щоб навчити льотчиків злітати й сідати на F-16, а й воювати максимально ефективно. Уже пішла мова про те, щоб залучити приватні компанії, які працюють із Пентагоном і Західними країнами, у яких є льотчики з великим бойовим досвідом. Тепер доводиться на ходу шукати якісь варіанти замістити всі недоліки — шукати додаткові навчальні літаки, залучати інші країни, які могли б нам забезпечити навчальний процес. Велика Британія в принципі не має досвіду експлуатації F-16 і тут британцям доводиться вчитися на ходу, як вчити наших льотчиків застосовувати ці винищувачі”, — розповів він.

Експерт вважає, що затримка в наданні F-16 і навчанні українських льотчиків — політичне зволікання.

“Західні союзники налаштовані на те, щоб в України ці літаки були якомога швидше. Тим більше, що багато що тут залежить від позиції Білого дому. Виходить, що всі затримки відбуваються, тому що занадто пізно було дано політичне рішення щодо цих літаків”, — сказав він.

Киричевський зазначив, що більша частина інформації, яка стосується F-16, приховується з метою безпеки.

“Після того, як російські окупанти активізували удари по аеродромній інфраструктурі, ніхто при здоровому глузді не буде говорити про реальні темпи навчання пілотів або сервісної підготовки, щоб не підставляти інфраструктуру під удар і не ставити під загрозу наших західних партнерів. Заяви про те, що процес затримується, робитимуться навмисно, щоб російські окупанти не знали про справжні темпи підготовки. Будуть звучати різні суперечливі заяви, які будуть прикриттям для прискорення всіх необхідних процесів, щоб F-16 уже якомога швидше захищали українське небо”, — зазначив він.

Американська компанія Lockheed Martin, що виробляє винищувачі F-16, готова налаштувати всю інфраструктуру для експлуатації цих літаків.

“Немає жодної проблеми організувати технічний сервіс для F-16, тому що за цю справу береться його виробник Lockheed Martin. Ця компанія офіційно заявила, що готова нам налаштувати всю інфраструктуру, щоб ми могли надійним чином експлуатувати F-16. Фахівці цієї компанії до повномасштабного вторгнення були в Україні й ухвалили свій вердикт про те, що їхній літак з наших аеродромів, навіть без модернізації, може спокійно злітати й сідати. Тобто ми цілком можемо в будь-яких умовах F-16 застосовувати”, — пояснив експерт.

Читайте також: ATACMS і F-16: для яких цілей Україні потрібна сучасна зброя, розповів Зеленський

Прямий ефір