Війна безпілотників: Україна розширює “Армію дронів”, Росія — працює за радянськими принципами (ВІДЕО)

Українский захисник. Фото: Facebook/3 окрема штурмова бригада

Україна продовжує розширювати армію дронів за рахунок власних розробок. Наприкінці травня в Києві відбувся секретний захід — зустріч конструкторів і представників українського уряду. Організатори розподілили призовий фонд у розмірі 3 млн дол. між трьома групами експертів. Тільки в травні цьогоріч Росія атакувала Київ за допомогою БпЛА понад 300 разів. Також українські міста потребують надійного захисту повітряного простору напередодні зими. Агресору не вдається отримати перевагу шляхом атак дронами, повідомляє FREEДОМ.

Згідно з розслідуванням російського порталу “Протокол”, у Татарстані ціле село адаптували для виробництва БпЛА Shahed (“Шахед”). Дрони іранської розробки вже почали збирати на території спеціальної економічної зони “Алабуга”. Площа виробничих потужностей становить 40 тис. кв. м. У майбутньому їх планують розширити до більш ніж 100 кв. м. Поки що БпЛА збирають із комплектувальних, які привозять з Ірану. Але протягом трьох років Росія планує почати виготовляти деталі самостійно.

“На те, щоби закупити ліцензію у Ірану на виробництво дронів типу “Шахед”, і треба розуміти, що “Шахеди” ближчі до літакоснарядів, ніж до дронів-камікадзе і мають свої специфічні задачі, вони на це витратили приблизно 130 млрд руб. До того ж Іран хотів золотом, були такі проблеми. І врешті решт він вибив собі те, що це будуть долари, але в готівці. Запуск виробництва цих “Шахедів” у РФ — йдеться про 80 млрд руб. ще додатково. Це приблизно 0,9 млрд дол. Весь цей процес буде поступовим — почнуть із збирання готової продукції”, — коментує головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков.

До 24 лютого минулого року Іран був найбільш підсанкційною країною у світі, а після поступився першістю Росії. Створення дронів “Шахед” в ізольованій від цивілізованого світу країні позначилося на якості БпЛА. Говорити про використання сучасних технологій у виробництві не доводиться, стверджують експерти.

“Якщо ми говоримо про терористичне обладнання, воно може бути досить простим, але небезпечним через те, що несе в собі бойову вибухівку тощо. Але коли ми говоримо про українське обладнання, то частіше це високотехнологічне обладнання, яке містить у собі системи сучасного радіозв’язку, системи спостереження тощо, які дають змогу використовувати дрони за їхнім прямим безпосереднім призначенням, а це — розвідка”, — сказав співзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко.

Поліпшити якість “Шахедів” Росія навряд чи зможе. Санкції не дозволять ввозити до країни комплектувальні та товари подвійного призначення, які можуть бути використані у створенні озброєння. Все, що залишається країні-агресору, — брати кількістю БпЛА, а не їхньою якістю. Тому російська армія запускає “Шахеди” по мирних українських містах одночасно з ракетами, щоб виснажити українську систему ППО.

“Я впевнений, що вони не зміняться, а можуть лише погіршитися. Думаю, що йтиметься про налагодження серійного виробництва. Перші партії рідко коли відрізняються стабільною якістю і, знову таки, це питання виробничі. І ми говоримо, знов-таки, про те, що на першому етапі йтиметься про створення складання з іранських запчастин повністю і поступово буде локалізація виробництва”, — каже Катков.

“Щодо кількості, так, це проблема. І поки що ми цю проблему не можемо перевалити нашою кількістю. Але думаю, що зможемо. 40 мільярдів держава виділила на підтримку цього сектору. Ми це відчуваємо, ми відчуваємо підтримку Мінцифри, міністра Федорова, заступника міністра Дубінського, з “Армії дронів” Каті тощо. І багато-багато нових людей, які прийшли і підтримують цю галузь”, — розповів командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий Орел” Валерій Боровик.

Експерти впевнені, що російська військова машина досі працює за радянськими принципами. Це — масове виробництво однотипних екземплярів. Тоді як Україна пішла вперед, використовуючи різноплановість підходів. Після початку повномасштабного вторгнення в країні з’явилося безліч приватних ініціатив, які, співпрацюючи з урядом, розробляють різні методи боротьби з терористичними атаками з повітря.

“У нас в Україні став бум різних типів дронів. Багато компаній, багато з IT-середовища, багато середовища хабів, які займалися просто, тренувалися на якихось планерах, хтось на дронах літав просто для себе, вони кинулися в мілітарі-сектор. Зрозуміло, що це буде і під час війни, і після війни, виживуть найсильніші, ті, хто будуть адаптовані до військових дій. Але у нас дуже широка лінійка українських дронів, вона набагато ширша, ніж російських”, — зазначив Боровик.

“Українська протиповітряна оборона стала досконалішою, вражають абсолютну більшість обладнання, яке несе загрозу мирним українським містам. Тому це питання часу, коли це перестане працювати взагалі, на 100%”, — додав Яковенко.

Не варто забувати і про те, що сучасні види озброєнь, зокрема й БпЛА, Україні постачають десятки країн. Як стверджують експерти, дрони українського виробництва Збройні сили частіше використовують для виконання завдань далі, ніж на 10 км від місця запуску. У ближній розвідці військовим допомагають закордонні зразки.

Читайте також: Аеророзвідка — очі української армії: ЗСУ успішно знищують противника біля Бахмута (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, днями ППО збила над територією України дрон із нехарактерним серійним номером “Ы002”. Цей інцидент став приводом підозрювати Росію, що вона налагодила у себе виробництво іранських “Шахедів”. Згідно з інформацією російських блогерів, їхнє виробництво, які в окупаційній армії називають дронами “Герань”, Росія організувала в республіці Татарстан. У червні супутникові знімки можливого місця будівництва заводу публікували міжнародні ЗМІ.

Прямий ефір