Економіку Росії штормить, але Путіну повідомляють про “успіхи” — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

Президент РФ Володимир Путін провів робочу зустріч із прем’єр-міністром Михайлом Мішустіним. Той підготував для президента звіт про ситуацію у російській економіці. За його словами, зростання ВВП з травня 2022 року по травень 2023 року становить “вражаючі” майже 5,5 відсотка. Ось тільки, що високі темпи зростання у травні цього року пов’язані з ефектом “низької бази” Мішустін промовчав. Адже травень 2022 року був провальним, а ВВП всього за місяць скоротився майже на 4,5 відсотка в річному вираженні, інформує FREEДОМ.

“Ми знаємо, що більша частина статистики засекречена, тому що Росія не хоче показувати, як на неї справді впливають санкції. Усі будь-які цифри, які озвучуватимуть російські чиновники, потрібно трактувати насамперед через призму пропаганди, а вже потім базуватися на цих цифрах і говорити про якісь економічні показники. Тому це, найімовірніше, елементи пропаганди. Росія дуже хоче, щоб санкції скасували, і тому вона транслює на весь світ картинку, що санкції не працюють”, — каже фінансист Сергій Фурса.

Курс євро на відкритті торгів на Московській біржі 6 липня вперше з березня 2022 піднявся вище 100 рублів. Біржові аналітики вказують, що падіння курсу рубля — це наслідок насамперед скорочення експортного виторгу та високих бюджетних видатків, зокрема на війну проти України. У російському Центробанку приводів для занепокоєння не бачать.

“У Росії чимало гравців, яким вигідний низький курс рубля. Це уряд та всі розподільники бюджету. Бо що дешевше рубль, то легше наповнити бюджет коштом грошей, що надходять з-за кордону. Тобто в умовах дефіциту, що росте, вигідно знижувати курс рубля”, — каже російський економіст Микола Кульбака.

Але якщо найближчим часом дешевий і нестабільний рубль може бути вигідним російському керівництву, то в довгостроковій перспективі така ситуація призведе до прискорення інфляції, а вона, своєю чергою, до зниження купівельної спроможності громадян.

Імпортні товари стануть дорожчими, а ті нечисленні покупки в доларах, які ще доступні росіянам, стануть не по кишені. Влада країни-агресора, фактично, коштом росіян наповнює рекордно дефіцитний бюджет дешевим рублем.

“Відбувається різке збіднення російської економіки. Збіднення у тому плані, що економіка, з одного боку, повністю стає на військові колії. Якщо ви подивитесь на це зростання, яке є в економіці Росії, то воно спостерігається лише в кількох секторах, і ці сектори пов’язані з війною. Ті сектори, які націлені на звичайного споживача, не показують навіть повільного зростання — вони показують падіння”, — сказав радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

Така ситуація призводить не лише до очевидних наслідків, таких як збіднення населення, заморожування інфраструктурних проєктів та недофінансування соціальної сфери загалом. Адже щойно бюджет федерації припинять так активно витрачати на ВПК, зупиниться й так незначне економічне зростання.

Читайте також: Економіка РФ летить у прірву: можливий дефолт Росії обговорюємо з експертами

Прямий ефір