Київ сформулював свої очікування від саміту НАТО у Вільнюсі — деталі (ВІДЕО)

Київ сформулював свої очікування від літнього саміту НАТО у Вільнюсі — щодо членства в Альянсі та гарантій безпеки для України. Від союзників очікують максимальної конкретики, інформує FREEДОМ.

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов наголосив, що крах Будапештського меморандуму і провальний Бухарестський саміт НАТО 2008 року були послідовними кроками заохочення російської агресії проти України. Він попередив: третя помилка може стати критичною.

Україна прагне отримати запрошення розпочати процес вступу до НАТО на саміті у Вільнюсі, і президент України Володимир Зеленський не буде на ньому присутнім, якщо лідери блоку не проявлять мужності. Про це в інтерв’ю Reuters заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

“Президент не поїде на саміт, якщо лідери демонструватимуть дефіцит волі, дефіцит мужності, а Україна з усією своєю мужністю і волею, силою і високим моральним духом бореться з російською агресією”, — заявив Жовква. 

Київ очікує, що на саміті лідери дадуть відповідь на заяву про вступ до НАТО, подану 30 вересня 2022 року. Україна розраховує отримати конкретні рішення щодо свого майбутнього в блоці, а також гарантії безпеки до членства в Альянсі, заявив президент Зеленський.

“Якщо Альянс хоче бути потужним і не бачить свого існування без України, це справедливо, що ми хочемо отримати хоч якусь модальність нашого майбутнього в НАТО, конкретні речі. Ми не говоримо про нинішнє членство. Я ще раз наголошую: ми адекватна держава, і розуміємо, що під час війни не можемо бути членами НАТО, але маємо бути впевнені, що після війни ми там будемо. І саме такий сигнал хочемо отримати — що після війни Україна буде членом НАТО”, — резюмував Зеленський. 

Союзники Києва розбігаються в думках щодо того, як швидко Україна може стати членом НАТО. Але після заколоту ПВК “Вагнер” і походу Пригожина на Москву, коли вище військово-політичне керівництво РФ продемонструвало свою нездатність впоратися з кризою, багато вагань союзників можуть бути усунені, вважають експерти. 

“Я вважаю, що саме у Вільнюсі, після недопутчу Пригожина, потрібно продемонструвати свою силу і запросити Україну до вступу в НАТО, до переговорів. Це буде нова епоха, коли НАТО, Україна формуватимуть порядок денний у нашому регіоні та готуватимуть Росію до того, що доведеться ставити під контроль її ядерну зброю, тому що Україна і НАТО будуть цим займатися, а не Кадиров, Пригожин чи ще якісь бандити”, — сказав директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь. 

НАТО слід розглянути можливість вступу України без виконання вимог Плану дій щодо членства (ПДЧ), вважає міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. 

“Зрештою у них найдосвідченіші сухопутні війська в Європі та, ймовірно, це одна з найбільш добре озброєних країн у Європі. Я думаю, що нам абсолютно необхідно відмовитися від Плану дій щодо членства. Але, звісно, ми повинні зважати на реалізм у цьому просторі, що зараз у НАТО 31 член, і ми повинні рухатися всі разом. Але так, напрямок руху має бути в бік членства в НАТО”, — наголосив Воллес. 

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас впевнена: в ім’я миру в Європі, члени Північноатлантичного альянсу повинні об’єднатися й ухвалити спільне рішення.

“Єдине, що може покласти край циклу агресії проти її (Росії) сусідів, — це членство в НАТО. Тому для миру нам потрібна Україна в НАТО. На саміті в Бухаресті союзники домовилися, що Україна стане членом. Це не повинно залишатися порожньою обіцянкою. Що нам потрібно зараз, то це визначити практичний шлях для досягнення цієї мети, і ми повинні дати сильний сигнал надії українським солдатам в окопах, що з наближенням членства в НАТО вони ведуть свою останню війну з Росією”, — наголосила Каллас. 

Підтримка України стане пріоритетом майбутнього саміту, запевнив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Союзники узгодять багаторічний пакет допомоги та зуміють наблизити Київ до повноправного членства в блоці. 

“Я абсолютно впевнений, що на саміті у Вільнюсі союзники знайдуть спільну мову і в питанні про те, як розв’язати проблему прагнення України до членства. І ми повинні пам’ятати, що союзники насправді згодні з дуже багатьма важливими ідеями та позиціями щодо України та членства в НАТО. Ми всі згодні з тим, що двері НАТО відкриті. Нещодавно ми продемонстрували це, запросивши Фінляндію та Швецію. Усі згодні з тим, що Україна стане членом Альянсу. І ми всі згодні, що саме союзники по НАТО й Україна повинні вирішити, коли настане час запросити її стати членом Альянсу”, — резюмував Столтенберг. 

На пленарному засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції президент України наголосив: потрібно, щоб усі наші партнери в Альянсі перестали озиратися на Кремль під час ухвалення своїх важливих рішень. Адже перемога Києва звільнить світ від проблеми небезпечної Москви. Як повноправний член НАТО Україна гарантує мир і свободу в регіоні, впевнений Володимир Зеленський.

Читайте також: Без НАТО і страхування від військових ризиків повне відновлення України неможливе, — Шурма

Раніше посол США в Альянсі Джуліанна Сміт заявила, що країни-члени Північноатлантичного альянсу близькі до консенсусу щодо вступу України до НАТО. Переговори Києва і Вашингтона тривають.

Прямий ефір