Є прямі докази причетності Лукашенка і його близького оточення до вивезення українських дітей, — дані Латушка

Павло Латушко. Скріншот: uatv.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко прямо причетний до депортації українських дітей-сиріт, яким тепер прищеплюють ненависть до України. Про це сьогодні, 30 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

Він наголосив, що генеральний директор державного підприємства “Білоруськалій” Іван Головатий, який є хрещеним батьком молодшого сина Лукашенка Миколи, публічно заявляв про те, що вони вивозять українських дітей.

“Ми маємо підтвердження документального характеру про те, що “Білоруськалій” фінансує, що транспорт “Білоруськалію” вивозив українських дітей. Ми бачимо, яким чином ідеологічно обробляються діти. Наприклад, я прошу вибачення, що казатиму це в ефірі, коли виступають у таборі “Діброва”, що належить “Білоруськалію”, пропагандистські сестри Груздєви та кажуть наступне зі сцени українським дітям, “щоб Байден здох, щоб Зеленський здох, а щоб Путін процвітав, нумо ставити свічки за здоров’я Путіна”. Ми можемо уявити собі, які наративи заводяться українським дітям”, — сказав Латушко.

За його словами, вдалося встановити 16 дітей-сиріт, яких було незаконно вивезено з території України, однак, можна стверджувати, що, порушуючи Женевські конвенції, було переміщено сотні дітей.

“Але для Лукашенка у такому випадку, для Головатого, закон не писаний, так само як для Талая (паралімпієць Олексій Талай, у якого є свій фонд, – ред.), для Ольги Волкової, яка очолює російський фонд “Дельфін”, для Дмитра Мезенцева, щодо яких ми внесли відповідні документи в міжнародний трибунал у Гаазі. Дмитро Мезенцев — це держсекретар Союзної держави. Тож зараз ми бачимо два джерела фінансування — це так званий союзний бюджет Союзної держави, де Лукашенко особисто підписує документи, ставить свій підпис… І плюс це кошти “Білоруськалія”, — сказав Латушко.

Він зазначив, що наразі Португалія та Бельгія лобіюють питання зняття санкцій з “Білоруськалію”, які були запроваджені ще 2021 року за незаконне захоплення рейсу Ryanair та через міграційну кризу на польсько-білоруському кордоні. Свою позицію щодо послаблення санкцій проти калійної галузі Білорусі ці країни ЄС аргументують необхідністю забезпечення продовольчої безпеки у світі.

“Ми розуміємо, що за цим стоять інші інтереси. Цей інтерес полягає в тому, щоб дати Лукашенку можливість заробляти мільярди доларів й ці мільярди доларів витрачати на війну, на виробництво зброї, на ту саму групу “Вагнер”, базу якої планують створити в Білорусі, на тренування російських солдатів на території Білорусі, на будівництво в’язниць, де вбивають і де помирають вже політичні в’язні, в тому числі на депортацію українських дітей. Тому ми наполягаємо категорично на неприпустимості зняття цих санкцій”, — заявив Латушко.

Читайте також: Розплата за співучасть: якою має бути відповідальність Білорусі за війну проти України

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Причиною є незаконна депортація дітей з тимчасово окупованих територій України до Росії.

Прямий ефір