Росія використовує для ударів по Україні ту частину ракет Х-22, які потребують глибоких ремонтних робіт, — Коваленко

Ракета Х-22. Фото: uk.wikipedia.org

Росія змушена використовувати для обстрілів України застарілі ракети Х-22 з радянських запасів через дефіцит високоточних боєприпасів. Сказати, скільки їх залишилося, складно. Про це сьогодні, 27 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

За його словами, на момент початку повномасштабного вторгнення до України в Росії на зберіганні перебувало близько тисячі одиниць Х-22. Однак, у цих ракет є кілька дуже вразливих, негативних сторін. Одна з них — низька точність. Друга — вкрай проблематична паливна система.

“Тому залежно від того, наскільки умови відповідали необхідним вимогам щодо зберігання, залежить і те, наскільки ця ракета є боєздатною після зняття зі зберігання. Тому Росія, коли стала відчувати проблему з потужним ракетним озброєнням авіаційного базування, а Х-22 — це ракета, що має бойову частину масою практично одна тонна, 960 кг, це досить-таки потужна авіаційна ракета, коли в Росії почав виникати дефіцит із завданням такого удару досить потужних, вона стала застосовувати старі радянські Х-22. Не Х-101 і Х-555, та інші модифікації, а саме цей застарілий тип”, — сказав Коваленко.

Він уточнив, що у ракет Х-22 низька точність, дефективна паливна система, проблематика зняття зі зберігання.

“Деякі ракети, які перебували на зберіганні, їх можна зняти і одразу ж використати, але є певна частина, яка потребувала технічного обслуговування, це певні терміни. Є певна частина, яка вимагала ремонтних робіт і навіть глибоких відновлювальних. Зараз Росія використовує саме ту частину Х-22, які потребують глибоких ремонтних робіт, оскільки ці ракети не застосовуються часто, це не регулярні на сьогодні пуски. З цього робимо висновки: для того щоб підготувати ці ракети до пуску, накопичити боєкомплект, потрібно провести ремонтні роботи після зняття зі зберігання”, — пояснив оглядач.

У РФ ракет Х-22 була якась частина одразу готових до застосування, частина якісь, що потребують обслуговування (вони теж уже використані), є такі, що потребують ремонтних робіт. А є певний відсоток, який навіть за допомогою глибоких ремонтних робіт відновити ніяк після зберігання не вдасться. Який відсоток — складно відповісти.

Читайте також: “Кинджал” “Петріоту” не перешкода: як ЗСУ розвінчали міф про гіперзвукову “суперзброю” з РФ

Нагадаємо, авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. К. Антонова Валерій Романенко висловив думку, що враховуючи низьку точність і велику силу ураження Х-22, такі ракети можна вважати зброєю терористів.

Прямий ефір