Можливий підрив росіянами Запорізької АЕС не має жодної військової доцільності, — Грабський

Запорізька АЕС.Фото: energoatom.com.ua

Можливий підрив російськими окупантами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) не має військової доцільності. Таку думку сьогодні, 27 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військовий експерт Сергій Грабський.

За його словами, специфіка Запорізької АЕС полягає в тому, що її підрив не викличе таких наслідків, як аварія на Чорнобильській АЕС.

“І в результаті цього військової доцільності від знищення об’єкта немає абсолютно ніякої. Тому що навіть та зона, яка може бути створена, вона може бути спокійно обійдена. Плюс ми розуміємо, що той вигин річки Дніпро, він начебто не є критичним для нас, для проведення наступальних операцій… І тому факт підриву чи, скажімо так, загроза підриву може розглядатися винятково як терористична активність або дії з перетворення цієї частини України на неживу зону. Тобто ми розуміємо, що все одно якесь ядерне зараження буде хоча б мінімальне, але воно не призведе до таких глобальних наслідків, як це було, наприклад, із Чорнобильською станцією”, — сказав Грабський.

Він нагадав також, що терактом на Каховській ГЕС росіяни “вистрілили собі в ногу”, знищили власні позиції.

“Тепер відновлювати цю оборону буде досить складно. Так, мінні поля є просто колосальною проблемою для противника, тому що розмивання ґрунту, переміщення або міграція боєприпасів спричиняють необхідність проводити ретельне й тотальне очищення саме цих ділянок, що є фактором часу, зокрема і ресурсів. Друге, потрібно розуміти, що відновити ці позиції буде досить складно, тому що вода пішла, але намул і бруд, які переносилися, створюють ще проблеми та будуть створювати навіть в умовах спекотної погоди ще кілька тижнів”, — сказав Грабський.

Експерт переконаний, що російській окупаційній армії не вдасться повною мірою відновити ту конфігурацію позицій, яка була до підриву Каховської ГЕС.

Читайте також: РФ готує теракт на Запорізькій АЕС: наслідки для України та світу оцінили експерти

Нагадаємо, 22 червня президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій АЕС із викидом радіації, і світ має діяти.

Про таку загрозу детально розповів і начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України Кирило Буданов. За його словами, ЗАЕС було додатково заміновано, зокрема охолоджувач, що несе велику загрозу. Водночас міжнародні зусилля з протидії російському тероризму успіху поки що не мали. Ситуація навколо АЕС загалом вкрай нестабільна.

Після підриву дамби Каховської ГЕС, який російські окупанти здійснили в ніч з 5 на 6 червня, вибух на ЗАЕС може стати вже другим за рахунком, але першим за своїм масштабом терористичним злочином РФ.

Прямий ефір